Acasă Tehnologie O nouă campanie malițioasă de tip „Tu ești în videoclip?” se desfășoară în mediul online, nu accesa mesajul dacă îl primeşti pe Facebook

O nouă campanie malițioasă de tip „Tu ești în videoclip?” se desfășoară în mediul online, nu accesa mesajul dacă îl primeşti pe Facebook

0
0
233

O nouă campanie malițioasă de tip „Tu ești în videoclip?” se desfășoară în mediul online, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Mesajul a mai fost folosit și în trecut și o mulțime de persoane s-au trezit cu dispozitivul virusat după ce au intrat pe un link în care li se spune că sunt imagini cu ei.

Mesajul este transmis în special pe Facebook, pe Messanger și este un text scurt în care li se spune „Acesta ești tu?”, alături de un link. Primul impuls al oricui este acela de a deschide linkul, însă în acel moment este accesat, de fapt, un virus.

Reprezentanții DNSC avertizează utilizatorii de internet să nu acceseze link-ul din astfel de mesaje, chiar dacă expeditorul este un prieten sau o cunoștință. Cel mai probabil, cel care deține contul respectiv a căzut la rândul său în capcană și a accesat link-ul malițios. Astfel, mesajul s-a transmis automat, în lanţ, către toate contactele din agendă.

Ce faci dacă ai căzut în capcană
Deși s-au derulat mai multe campanii de informare, metoda încă face victime. Dacă ați observat că persoanele din lista de prieteni au început să primească acel link de la dvs., reprezentanții DNSC recomandă:

Schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași (2FA)

Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri). Acolo puteți verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).

Încarcă mai mult
Load More In Tehnologie
Comments are closed.

Vezi Și

O nouă găselniță care crează degringoladă în piața publisherilor EU, Google implementează Consent Mode V2

O nouă găselniță care crează degringoladă în piața publisherilor EU, Google implementează …