Acasă Tehnologie Uniunea Europeană vrea, ca giganții Netflix și Youtube, să plătească o taxă pentru costurile infrastructurii digitale

Uniunea Europeană vrea, ca giganții Netflix și Youtube, să plătească o taxă pentru costurile infrastructurii digitale

0
0
373

Comisia Europeană și-a dat o nouă sarcină, să-i facă pe giganții web, să plătească pentru utilizarea infrastructurilor digitale. Anunțul vine în urma plângerilor operatorilor de telecomunicații din UE, inclusiv Vodafone, care și-au exprimat nemulțumirea într-o scrisoare deschisă adresată autorităților europene de reglementare în noiembrie anul trecut.

Operatorii au cerut ”sprijin politic puternic pentru a se asigura că acțiunile de reglementare generează investiții în rețelele Gigabit, care vor necesita investiții suplimentare de 300 de miliarde de euro”.

Operatorii trebuie să își actualizeze infrastructura (hardware, software, servicii etc.) pentru a oferi din ce în ce mai multă capacitate și lățime de bandă (cantitatea maximă de date care poate fi trimisă pe calea de comunicație în decurs de o secundă).

O mână de operatori singuri ocupă mai mult de 50% din lățimea de bandă a lumii.

”A sosit momentul să reorganizăm remunerarea echitabilă a rețelelor. După DSA și DMA, acesta este acum unul dintre principalele domenii de lucru din spațiul nostru digital”, a scris Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă pe Twitter.

Plata ar trebui să fie așa-numitele GAFAM (Google, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft) și Netflix care împreună au generat peste 55 la sută din tot traficul rețelei de telecomunicații, dar nu au adus nicio contribuție financiară la dezvoltarea rețelelor naționale.

Etno (European Telecommunications Network Operators), lobby-ul european al telecomunicațiilor, ar dori să restabilească echilibrul cu ”contribuții semnificative din partea giganților tehnologiei.

Operatorii de rețea au investit peste 500 de miliarde de euro în ultimii 10 ani în dezvoltarea sistemelor lor fixe și rețelele de telecomunicații mobile din Europa. Dar fiecare contribuie cu cota echitabilă?”, a spus Etno, potrivit Europa Today.

Grupul a lansat un studiu care arată că Meta, Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft și Netflix au reprezentat peste 56% din totalul traficului de date global anul trecut. Studiul arată că o contribuție anuală de 20 de miliarde de euro la costurile rețelei din partea giganților internetului ar putea da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei UE.

Într-un interviu acordat Les Echos, Thierry Breton a spus: ”Regulile care au fost în vigoare de douăzeci de ani sunt acum învechite, iar operatorii nu mai obțin o rentabilitate echitabilă a investițiilor lor. Trebuie să reorganizăm remunerarea echitabilă a rețelelor”.

Pentru moment, nu este clar cum dorește UE să pună în aplicare legislația.

Perceperea de contribuții către câteva companii mari, explică Euractiv, poate să nu fie ușor de reconciliat cu principiul neutralității rețelei, care ar impune ca fiecare operator online să contribuie la costurile infrastructurii de internet pe baza propriei utilizări a rețelei. O astfel de soluție ar fi probabil nepractică din cauza birocrației.

Reacțiile platformelor nu au întârziat să apară.

Christian Borggreen, vicepreședintele asociației comerciale de tehnologie Ccia a declarat că taxarea furnizorilor de conținut ar echivala cu un profit dublu: ”Ar fi ca și cum companiile energetice ar încerca să încaseze de la producătorii de electrocasnice taxa pentru consumul de energie a mașinilor de spălat în timp ce consumatorii sunt deja taxați pentru cantitatea reală de energie utilizată pentru a spăla rufele”.

Google și Facebook au investit din ce în ce mai mult în distribuția prin cablu submarin, deoarece operatorii de telecomunicații nu au putut ține pasul cu explozia cererii globale de date pe care cele două companii au contribuit la crearea.

Taxarea companiilor de tehnologie să plătească suplimentar pentru utilizarea rețelelor de telecomunicații proprietare le-ar putea stimula și mai mult să își construiască propria infrastructură de internet.

Încarcă mai mult
Load More In Tehnologie
Comments are closed.

Vezi Și

Filelist, cel mai mare site de torrente din România, se închide după 16 ani, ”termen 3 luni”, comunitatea trackeriștilor români, contrariată

UPDATE: Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, anunță că își continu…