Acasă Politic Scandal în Coaliție, PSD se opune majorării TVA, creșterii CASS pentru pensiile de 3.000 de lei: „Am negociat 4.000, așa trebuie să rămână”

Scandal în Coaliție, PSD se opune majorării TVA, creșterii CASS pentru pensiile de 3.000 de lei: „Am negociat 4.000, așa trebuie să rămână”

0
0
147

Scandal în Coaliție, PSD nu vrea CASS pentru pensiile de 3.000 de lei: „Am negociat 4.000, așa trebuie să rămână”.

Deputatul PSD Claudiu Manta a declarat, miercuri că, social-democrații nu sunt de acord cu CASS pe pensii peste 3.000 de lei pentru că s-a negociat un prag de 4.000 de lei și că nici „tăierea otova a sporurilor nu e în regulă”, deoarece unele „sunt îndreptățite”.

Întrebat dacă o pensie de 3.000 de lei este o pensie mare, acesta fiind criteriul despre care s-a vorbit când s-a pus în discuție CASS pe pensii, Claudiu Manta a răspuns: „Tocmai asta e problema, motivul pentru care am intrat la guvernare era pentru a proteja veniturile mici și mijlocii. Pragul inițial de impozitare a pensiilor era 2.500 de lei, asta în primele discuții. După negocieri am reușit creșterea la 4.000 de lei. Cred că un lucru odată bătut în cuie și negociat așa trebuie să rămână.”

Referindu-se la grevele din diferite sectoare de activitate, Manta a declarat că unele „au un sâmbure de adevăr”.

„Această tăiere otova a tuturor sporurilor nu e în regulă. Unele din aceste sporuri sunt îndreptățite. Aceste sporuri au fost introduse în 2017 – 2018 ca să nu crească salariile.

Soluția e o nouă lege a salarizării”, a spus Manta.

Mihai Fifor: Da, multe sporuri se iau aiurea. Dar ce faci cu cei care chiar le merită?

„Din ciclul „cu barda după bugetari”: a apărut și celebra Ordonanță a sporurilor”, a scris pe Facebook senatorul PSD, Mihai Fifor. La rândul său, a criticat tăierea sporurilor „la grămadă. Otova. Fără discernământ. Fără nicio analiză punctuală. Fără a vedea cine ia pe merit și cine nu. Fără consultarea partenerilor sociali”.

„Ce mai contează că unii muncesc de le sar ochii din cap pentru sporurile acelea? Ce mai contează că în unele cazuri, sporul ăla face diferența dintre a-ți permite un trai decent și a nu putea plăti ratele ori coșul zilnic al familiei?

Nimeni nu mai face diferențe. “Ne grăbim”, zice un ministru. „N-avem timp de analize”. Un ministru care sigur nu moare de foame. Pentru care indemnizația e, poate, bonusul pentru semințe. Un om care habar nu are cum trăiesc cei pentru care acel “spor” e de fapt o completare mascată pentru salariile rușinos de mici.

Să ne înțelegem bine: România are, într-adevăr, probleme. Suntem într-o gaură bugetară periculoasă. Da, multe sporuri se iau aiurea. Dar ce faci cu cei care chiar le merită? Și știți ce e revoltător? Că cei care plătesc acum nota de plată nu sunt cei care au adus țara în starea asta. Sunt doar cei care o plătesc, din nou. În timp ce adevărații vinovați – sinecuriștii plantați politic în regii, agenții, autorități cu nume pompoase și activitate zero, consilii de administrație – rămân bine-mersi pe funcții, privilegii și salarii nesimțite. Și-au pus oamenii acolo tot cei care, azi, pozează în reformatori cu cravată, din birourile lor confortabile și rupte de realitatea vieții de zi cu zi.

Sunt o grămadă de nedreptăți care trebuie corectate în sistemul bugetar, e adevărat. Dar nu poți face asta pedepsind pe toată lumea la grămadă, ca și cum ar fi toți o apă și-un pământ. Analiza era obligatorie. Asa cum obligatorie e curățarea sistemului de stat de toate căpușele care fac burta mare din sinecuri politice”, scris Mihai Fifor.

Surse politice spun că nu există un consens încă pe pachetul de măsuri discutat cu Comisia. PSD se opune majorării TVA pentru alimente și medicamente de la 9% la 11%. Social democrații nu sunt de acord nici cu un prag mai mic pentru taxarea cu CASS a pensiilor.

Daniel Zamfir (PSD), mesaj către colegii din coaliţie: Nu va jucaţi cu focul! Încetaţi să propagaţi ideea că PSD este vinovat pentru deficitul actual! PSD ori va fi tratat cu respect în această alianţă, ori nu va mai fi deloc!

Senatorul PSD Daniel Zamfir transmite, miercuri, un mesaj către colegii din coaliţie, în timpul negocierilor pentru finalizarea pachetului de măsuri de tăiere a cheltuielilor, în care le cere să nu se joace cu focul şi să înceteze să mai propage ideea că PSD este vinovat pentru deficitul actual, el arătând că PSD ori va fi tratat cu respect în această alianţă, ori nu va mai fi deloc, transmite News.ro.

”Stimati parteneri de coaliţie, nu vă jucaţi cu focul! Încetaţi să propagaţi ideea că PSD este vinovat pentru deficitul actual! În primul rand, în ultimii şase ani, PSD a avut premier doar 20 luni. Restul a aparţinut PNL, iar deciziile au fost luate împreună şi cu UDMR. Mai mult, când am intrat la guvernare, am găsit fix acelaşi deficit. Cu toate astea, nu ne-am apucat să ne văicărim public de ce nenorocire a lasat guvernarea PNL-USR!”, spune Daniel Zamfir într-o postare pe Facebook, adăugând că ”nu au făcut ca Petrov în 2009 şi pare că se repetă istoria cu Bolojan acum, să tăiem tot”.

Senatorul PSD afirmă că, din contră, PSD a crescut veniturile tuturor, a stimulat masiv economia, a investit masiv in infrastructură iar nivelul de trai al românilor a crescut, ajungând la nivelul polonezilor, peste Ungaria, Grecia, Estonia, Bulgaria iar PIB-ul României a crescut cu 50% fără să fie nevoie să taie otova. ”Si da, am facut deficit şi ne-am dezvoltat, aşa cum au facut toate ţările din Europa occidentală. Nu regretăm deloc că am investit masiv in infrastructură, nici că am făcut dreptate pensionarilor care primesc acum pensia pe baza contribuţiei de a lungul vieţii în câmpul muncii, nici că am majorat salariile profesorilor, cadrelor medicale şi a tuturor categoriilor defavorizate. Trebuie făcută curăţenie în Consiliile de administraţie, în zona sporurilor aberante, a salariilor şi bonusurilor unor instituţii care sunt stat in stat? Categoric, da! Dar să o facem împreună, cu răspundere şi discernamant!”, mai spune Zamfir. ”Aşadar, nu va jucaţi cu focul cu noi! PSD ori va fi tratat cu respect în această alianţă, ori nu va mai fi deloc!”, subliniază Daniel Zamfir.

Lideri PSD critică tăierea burselor pentru elevi și studenți. Victor Negrescu: ”Să se gândească la soluții, nu doar la tăieri”.

Lideri PSD au spus, că nu sunt de acord cu tăierile de burse pentru elevi și studenți anunțate de ministrul Educației. Fostul ministru Florian Bodog a precizat că eliminarea burselor pentru elevii din învățământul tehnologic este o greșeală, deoarece tinerii vor fi descurajați din a mai alege acest parcurs profesional, iar România deja importă meseriași la costuri mari.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a criticat anunțul ”fără explicații suplimentare” și i-a îndemnat pe premierul Ilie Bolojan și ministrul Daniel David să fie mai deschiși la dialog și la soluții pentru a compensa tăierea acestui sprijin. Social-democratul a spus că există bani europeni care pot fi investiți în Educație inclusiv prin acordarea unor vouchere pentru elevi.

Începând cu anul școlar 2025 -2026 dispar patru din cele șase categorii de burse existente. Vor fi păstrate doar bursele de merit și cele sociale. Daniel David a spus că, încearcă să reformeze sistemul de burse pe baza a două criterii: unul al practicilor europene și unul al decenței.

Bursele tehnologice vor mai fi păstrate ”o vreme”, a spus ministrul Daniel David, fără însă să dea un termen precis.

”O vreme trebuie să păstrăm bursele tehnologice pentru învățământul profesional, pentru că există colaborări și contracte cu firme”, a spus ministrul la Antena 3 CNN.

Florian Bodog: ”Noi avem mare nevoie de meseriași”.

Fostul ministrul Florian Bodog a criticat planul ministrului Educației de a desființa bursele tehnologice.

”Nu suntem de acord. Am mai spus și o spun în continuare. Nu de mult am înființat învățământul dual, iar dacă tăiem bursele elevilor de la învățământul tehnologic, ce vom face? Noi avem mare nevoie de meseriași. În momentul de față importăm, o să îi aducem la costuri mult mai mari. Cred că aceste lucruri trebuiau analizate cu foarte mare atenție”, a spus social-democratul.

La rândul său, vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a spus că, anunțul că vor fi tăiate atât bursele elevilor cât și cele ale studenților ar fi trebuit să fie făcut cu mai multă prudență.

Europarlamentarul PSD a explicat că este de acord cu ministrul Daniel David că sistemul de burse trebuie reformat, dar l-a îndemnat să analizeze practica altor state europene.

”Eu cred că trebuie să fim mult mai prudenți atunci când se fac astfel de anunțuri. Asta a generat nemulțumirea tinerilor. Atunci când aud la televizor că vor fi tăiate bursele cu 40% fără explicații suplimentare, evident că acest lucru nu este normal.

Eu am căutat să subliniez că acest sistem de burse într-adevăr trebuie îmbunătățit, trebuie eficientizat. Însă există exemple europene care ne arată cum se poate face asta astfel încât aceste burse să ajungă la beneficiarii care au nevoie, fie cei care au nevoie de burse sociale, fie cei care au performanță”, a spus Victor Negrescu.

Victor Negrescu: ”România are 6 miliarde de euro, bani europeni, pentru Educație”

Europarlamentarul a declarat că România are la dispoziție 6 miliarde de euro pentru a compensa tăierile de burse.

”Există mai multe posibilități de a aloca acest sprijin, nu doar în termeni de bani. Există posibilitatea să oferi tinerilor acces la rechizite sau la tot ce înseamnă educație extra-școlară, la tot ce înseamnă spații culturale sau transport. Sunt lucruri care pot fi realizate inclusiv cu bani europeni. Eu m-am luptat ca România să primească 3 miliarde de euro din PNRR pentru educație.

Pe lângă aceste 3 miliarde mai avem încă 3 miliarde din fonduri structurale. Acești bani ar putea folosiți și acum pentru a compensa aceste tăieri. Creăm tot felul de vouchere, mai ales pe componenta socială, să compensăm aceste tăieri. Pentru asta trebuie dialog, discuții, nu anunțuri cu tăieri care afectează generația tânără și mai ales educația”, a spus social-democratul.

Victor Negrescu a adăugat că nu înțelege de ce s-a ajuns la această măsură în condițiile în care România oricum are dificultăți în a menține tinerii în școală, 40% dintre studenți nu termină facultățile pe care le încep, iar analfabetismul funcțional e la cote ridicate.

”Nu am înțeles, sincer să fiu. Sper ca premierul României și ministrul Educației să dea dovadă de mai multă disponibilitate la dialog. Să se gândească la soluții, nu doar la tăieri. Educația nu se face tăind procentual anumite sume. Educația costă, dar avem nevoie de educație pentru a ne dezvolta.

Avem dificultăți în a menține tinerii în școală. Doar 23% dintre tineri urmează studii universitate, ceea ce ne pune la coada clasamentului european”, a conchis Victor Negrescu.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Cu un Simion pe jumătate absent, moțiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat, parlamentarii coaliției au fost prezenți, dar nu au votat

Facebook 210 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cu un Simion pe jumătate absent, m…