Acasă Actualitate După apelul vicepremierului Anastasiu, primul bugetar care își reduce ”voluntar” salariul de la 53.000 la 14.000 de lei, Miruță: ”E un gest de bun simț”

După apelul vicepremierului Anastasiu, primul bugetar care își reduce ”voluntar” salariul de la 53.000 la 14.000 de lei, Miruță: ”E un gest de bun simț”

0
0
505

După apelul vicepremierului Anastasiu, primul bugetar de lux care își reduce ”voluntar” salariul de la 53.000 la 14.000 de lei, Miruță: ”E un gest de bun simț”.

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat joi că există un prim bugetar „de lux” care și-a redus singur salariul, în urma apelului lansat miercuri de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ca şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al Preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani. Directorul Incertrans (Institutul de Cercetări în Transporturi), Flavius Cladoveanu, și-a redus salariul la 14.000 de lei, a scris Miruță într-o postare pe Facebook.

„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei”, a scris ministrul.

„Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el? PS: salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă”, a mai scris Miruță.

Incertrans este un institut de cercetare și consultanță în transporturi rutiere, feroviare, aeriene și maritime, aflat sub autoritatea Ministerului Educației.

Directorul general al Incertrans este Flavius Clădoveanu, potrivit site-ului instituției.

De asemenea, Miron Zapciu este Director Științific, iar Salvina-Marina Petrescu este Director Economic, iar conducerea instituției este asigurată de un Consiliu de Administrație format din cinci membri.

Apelul lui Anastasiu

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a spus, miercuri, că există membri în Consilii de Administrație ale companiilor de stat care câștigă mai mult decât președintele României.

El le-a cerut acestora să renunțe ”voluntar” la sumele care depășesc salariul lui Nicușor Dan ”în spiritul solidarității cu pensionarii, cu mamele cu copii mici, cu elevii”. Dragoș Anastasiu a adăugat că oricum aceste inechități sociale vor fi corectate în cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale, care este acum în pregătire la Guvern.

Ulterior, Anastasiu a afirmat că deja ”mulți oameni care au conștiință” acceptat să câștige mai puțin în această perioadă.

Săptămâna trecută, Miruță declara într-o conferință de presă că a descoperit că mai mulți directori ai companiilor de stat din subordinea sa au salarii ”inacceptabile” de peste 50.000 de lei pe lună. El a precizat că va modifica indicatorii de performanță pentru aceste funcții, iar ulterior îi va reevalua pe acești directori pentru a verifica dacă au făcut față noilor cerințe, mai stricte.

Vicepremierul Dragoş Anastasiu spune că ”mulți” oameni ”care au conștiință” au răspuns la apelul făcut miercuri seară ca şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani. ”Toată lumea are angajamente, nimeni nu este fericit și bucuros să scadă veniturile de azi pe mâine,” a precizat vicepremierul pentru Digi24.

Întrebat dacă și-a arătat cineva disponibilitatea să-și taie salariul mare după apelul făcut miercuri seară, Dragoș Anastasiu a răspuns că mai mulți directori sunt dispuși să câștige mai puțin în această perioadă.

”Răspunsul este da. Au fost oameni și veți vedea în curând directori și de companii, și de entități ale statului care sunt dispuși, voluntar, să câștige mai puțin în această perioadă. Sunt oameni care au conștiință, sunt oameni care văd ce se întâmplă de jur împrejur, care înțeleg eforturi și pe de o parte, și pe de altă parte suferința multor categorii sociale din România și care sunt dispuși să câștige mai puțin. Deși, din punct de vedere contractual nu poți să faci nimic dacă ești o persoană responsabilă la stat.

Din punct de vedere legal poți să faci pentru viitor, nu poți să faci pentru trecut. Contractele, în momentul de față, multe dintre ele sunt încheiate pe o lege care a fost în vigoare. Nu e greu de schimbat legea, nu e nici ușor, dar nu e greu de schimbat legea. Sigur că avem niște obligații pe care ni le-am luat prin PNRR, pentru că avem un jalon acolo, guvernanța corporativă și există acolo câteva principii. Trebuie să ținem cont de toate lucrurile astea, dar putem să schimbăm legea. Doar că legea nu e valabilă pentru trecut, e valabilă pentru viitor. Și eu mă refeream aseară și astăzi la cei care au salarii astăzi legale și care din punct de vedere contractual nu pot fi modificate atât de repede,” a precizat Dragoș Anastasiu.

Schimbările nu pot fi făcute peste noapte, a declarat vicepremierul, pentru că este nevoie de schimbarea unor legi.

”E o problemă de echitate în România pe care o avem de mult timp, nu de acuma și care a enervat toată populația, inclusiv persoana mea ani de zile. Și aceste inechități trebuie să dispară încet, încet, doar că nu putem să le facem peste noapte. Avem nevoie de ceva timp, pentru că, după cum spuneam, trebuie să schimbăm niște legi, asta durează puțin, trebuie după aia să schimbăm niște contracte, pe viitor. Ce facem cu cele care au existat în spate? Vedeți, la pensii speciale același lucru, poți să schimbi pentru viitor, pentru trecut lucrurile sunt puțin mai complicate sau foarte complicate,” a explicat Anastasiu.

”Nu e o situație plăcută, toată lumea are angajamente”

Vicepremierul a precizat că a vorbit cu zeci de oameni, iar majoritatea s-au declarat dispuși să aibă reduceri de salarii.

”Sunt oameni care și-au exprimat disponibilitatea și sunt mulți, nu sunt puțini. Adică vă dați seama că n-am vorbit cu mii de oameni, dar am vorbit cu zeci și o majoritate și-a exprimat disponibilitatea să aibă reduceri de salarii. Unii o să spună 3%, unii o să spună 15%, unii o să spună 25%, lumea gândește diferit și salariile sunt diferite. Pentru unii, 25% înseamnă foarte mult și se duc într-o zonă în care nu știu că toată lumea are credite, toată lumea are angajamente, nimeni nu este fericit și bucuros să scadă veniturile de azi pe mâine. Nu e o situație plăcută, toată lumea are angajamente, se bazează pe ceva, chiar dacă câștigă mult. Nu știu. Au rate mai mari la case, nu sunt de condamnat lucrurile astea, pentru că s-au bazat pe ceva și ca să vii peste noapte să le schimbi, nu e întotdeauna foarte…,” a precizat Anastasiu.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Dan urmează exemplul lui Bolojan nefiind ”populist” și nu-și va reduce salariu, în contextul discuțiilor despre reducerea voluntară a veniturilor oficialilor

Facebook 114 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Dan urmează exemplul lui Bolojan n…