
Ministrul Energiei și-a tăiat 20% din salariu: ”I-am virat înapoi în contul de trezorerie”, premierul Bolojan întrebat dacă va face la fel: ”Eu nu fac gesturi populiste”.
Ilie Bolojan, întrebat dacă renunță și el la o parte din salariu: „Nu fac gesturi populiste”
Premierul Ilie Bolojan a afirmat vineri că, deși nu este adeptul gesturilor populiste, va decide în curând dacă va renunța voluntar la o parte din salariul său.
Ilie Bolojan a fost întrbeat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă va renunţa voluntar la o parte din salariul său, aşa cum au anunţat mai mulţi directori ai companiilor de stat şi chiar ministrul Energiei, Bogdan Ivan.
„Nu fac gesturi populiste”
„Cei care mă ştiu, ştiu că nu fac gesturi populiste”, a afirmat premierul.
El a explicat că fiecare este liber să ia ce decizie doreşte, dar el nu a luat o astfel de hotărâre deocamdată.
„Vă anunţ în perioada următoare dacă va fi cazul”, a adăugat premierul.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, anunţă că a virat vineri statului român 20% din salariul său de ministru, la o zi după ce se declarase dispus să îşi taie 20% din salariu, dacă şi directorii companiilor din subordine vor face un gest similar.
Ministrul Energiei și-a tăiat singur 20% din salariu: ”I-am virat înapoi în contul de trezorerie”. Cu ce sumă lunară rămâne Bogdan Ivan.
Ministrul Energiei Bogdan Ivan anunţă că a virat vineri statului român 20% din salariul său de ministru, la o zi după ce se declarase dispus să îşi taie 20% din salariu, dacă şi directorii companiilor din subordine vor face un gest similar.
Ministrul Energiei și-a tăiat singur 20% din salariu, mai exact 2.550 de lei. Acesta a povestit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, cum a procedat, de ce a făcut acest gest și ce a discutat cu premierul Ilie Bolojan pe care l-a sunat și l-a întrebat ce părere are despre viramentul pe care se gândea să îl facă spre trezoreria statului. Bogdan Ivan ”îi invită elegant” pe colegii săi să facă același lucru.
Ministrul Energiei a dezvăluit că până acum câștiga 12.600 de lei, din care a scăzut 2.550 de lei, pe care i-a virat înapoi către contul trezoreriei și spune că va face acest lucru până la finalul anului, sau până anul viitor, atâtat timp ”cât va fi necesar”.
Am primi aseară salariul, am calculat cât reprezintă 20% și am virat înapoi în contul de trezorerie al ministerului. Se poate. Și am cerut colegilor mei să facă și un cont special în care se vrează toți acești bani, pentru că acolo la trezorerie nu există așa ceva. Le-am cerut să-l facă. (Banii) O să intre în bugetul consolidat al statului român, din care se vor plăti pensii, salarii, ș.a.m.d.”, a declarat Bogdan Ivan.
„Tocmai am virat 20% din salariul meu de ministru al Energiei statului român. Înainte de a le cere tuturor colegilor din companiile de stat din subordinea Ministerului, e normal ca eu să fac acest gest. Acum le cer și lor și directorilor și membrilor în Consiliile de Administrație și de Supraveghere să facă același gest într-un element de normalitate în care nu putem să cerem doar oamenilor care au venituri mici, doar familiilor tinere aflate la început de drum sau doar bunicilor care au pensii mici, să strângă cureaua și să fie solidari cu România în aceste momente. Prima dată eu, apoi ei!”, a spus ministrul într-un filmulet postat vineri pe Facebook.
El mai sustine că acest lucru nu va rezolva problemele țării.
„Cred că acest lucru nu rezolvă problemele sistemice ale României, dar trebuie să meargă în paralel cu reformele sistemice ale statului român, indiferent că ești ministru sau director sau ai orice altă funcție în statul român. Cred că te uiți și cu mai multă responsabilitate la ceea ce trebuie să faci direct ca să rezolvi problemele țării tale”, a adăugat Bogdan Ivan.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat joi, despre renunţarea benevolă la o parte din salariu, de către şefii din companiile din energie – conform propunerii avansate de vicepremierul Dragoş Anastasiu – că dacă ei îşi scad 20% din salariu, este dispus să îşi scadă şi ei salariul cu 20%. El a afdmis că acolo unde sunt oameni incompetenţi, aceştia trebuie să plece, însă cei care au preluat companii aflate în pierdere şi le-au făcut profitabile sau companii strategice trebuie plătiţi corect, „la preţul real al pieţei”.
Ivan s-a referit la directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, despre care presa a relatat că are venituri lunare de 38.000 de euro, amintind că „Nuclearelectrica are 4 miliarde cifra de afaceri, 1 miliard 700 de milioane profituri”, subliniind că „CEO-ul OMV Petrom are venituri de aproape 2 milioane de euro pe an”. „La o cifră de afaceri de 31 de miliarde, 7 miliarde de profit”, a comentat ministrul, în acest context, referindu-se şi la Hidroelectrica, cu 11 miliarde de lei cifra de afaceri şi aproape 7 miliarde profit.
Șeful Nuclearelectrica a anunțat că donează statului 20% din salariu ”pentru inițiative relevante în acest domeniu”.
Directorul companiei de stat Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a anunțat, vineri, că donează statului 20% din salariu ”pentru inițiative relevante în acest domeniu strategic”. Decizia vine după ce ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat că a virat 20% din salariul său statului român.
”Cred cu convingere că leadershipul autentic presupune asumare, inclusiv dincolo de atribuțiile de serviciu. De aceea, am decis să susțin în mod direct, ca persoană fizică, proiectele care contribuie la consolidarea programului nuclear civil din România, donând 20% din salariul meu către statul român pentru inițiative relevante în acest domeniu strategic.
Într-un moment în care se discută intens despre remunerarea liderilor din companiile de stat, consider că este esențial ca aceștia să dea un exemplu de solidaritate și angajament față de obiectivele naționale pe care le servesc.
Energia nucleară este mai mult decât o sursă curată de electricitate — este o ancoră de stabilitate, securitate și dezvoltare economică pentru România. Iar sprijinul pentru acest parcurs trebuie să vină atât din partea instituțiilor, cât și a oamenilor care cred în el. Am încredere că România va continua să sprijine inițiativele strategice începute deja, importante pentru securitatea energetică a țării și a regiunii și să protejeze personalul înalt calificat care a plasat chiar și anul trecut România în topul mondial al producției de energie electrică din surse nucleare”, arată mesajul lui Cosmin Ghiță, publicat pe rețeaua LinkedIn.
Cosmin Ghiță este unul dintre șefii din companiile de stat care au fost presați să își reducă salariile, după ce mai mulți miniștri, dar și vicepremierul Dragoș Anastasiu au prezentat public nevoia ca aceștia să dea un exemplu. În vizor sunt cei care câștigă mai mult decât președintele României, adică peste 27.000 de lei.
Cea mai recentă declarație de avere a directorului Nuclearelectrica arată că este remunerat cu 70.000 de lei lunar. Compania se află în subordinea Ministerului Energiei și este listată la Bursa de Valori București.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan a publicat vineri o înregistrare video în care susține că a virat 20% din salariul său de ministru statului român. Ministrul nu a precizat cum anume a făcut transferul și în ce cont au fost transferați respectivii bani.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat, joi, că directorul Incertrans, ”cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei”.
După apelul vicepremierului Anastasiu, primul bugetar de lux care își reduce ”voluntar” salariul de la 53.000 la 14.000 de lei, Miruță: ”E un gest de bun simț”.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat joi că există un prim bugetar „de lux” care și-a redus singur salariul, în urma apelului lansat miercuri de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ca şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al Preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani. Directorul Incertrans (Institutul de Cercetări în Transporturi), Flavius Cladoveanu, și-a redus salariul la 14.000 de lei, a scris Miruță într-o postare pe Facebook.
„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei”, a scris ministrul.
„Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el? PS: salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă”, a mai scris Miruță.
Incertrans este un institut de cercetare și consultanță în transporturi rutiere, feroviare, aeriene și maritime, aflat sub autoritatea Ministerului Educației.
Directorul general al Incertrans este Flavius Clădoveanu, potrivit site-ului instituției.
De asemenea, Miron Zapciu este Director Științific, iar Salvina-Marina Petrescu este Director Economic, iar conducerea instituției este asigurată de un Consiliu de Administrație format din cinci membri.
Apelul lui Anastasiu
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a spus, miercuri, că există membri în Consilii de Administrație ale companiilor de stat care câștigă mai mult decât președintele României.
El le-a cerut acestora să renunțe ”voluntar” la sumele care depășesc salariul lui Nicușor Dan ”în spiritul solidarității cu pensionarii, cu mamele cu copii mici, cu elevii”. Dragoș Anastasiu a adăugat că oricum aceste inechități sociale vor fi corectate în cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale, care este acum în pregătire la Guvern.
Ulterior, Anastasiu a afirmat că deja ”mulți oameni care au conștiință” acceptat să câștige mai puțin în această perioadă.
Săptămâna trecută, Miruță declara într-o conferință de presă că a descoperit că mai mulți directori ai companiilor de stat din subordinea sa au salarii ”inacceptabile” de peste 50.000 de lei pe lună. El a precizat că va modifica indicatorii de performanță pentru aceste funcții, iar ulterior îi va reevalua pe acești directori pentru a verifica dacă au făcut față noilor cerințe, mai stricte.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu spune că ”mulți” oameni ”care au conștiință” au răspuns la apelul făcut miercuri seară ca şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani. ”Toată lumea are angajamente, nimeni nu este fericit și bucuros să scadă veniturile de azi pe mâine,” a precizat vicepremierul pentru Digi24.
Întrebat dacă și-a arătat cineva disponibilitatea să-și taie salariul mare după apelul făcut miercuri seară, Dragoș Anastasiu a răspuns că mai mulți directori sunt dispuși să câștige mai puțin în această perioadă.
”Răspunsul este da. Au fost oameni și veți vedea în curând directori și de companii, și de entități ale statului care sunt dispuși, voluntar, să câștige mai puțin în această perioadă. Sunt oameni care au conștiință, sunt oameni care văd ce se întâmplă de jur împrejur, care înțeleg eforturi și pe de o parte, și pe de altă parte suferința multor categorii sociale din România și care sunt dispuși să câștige mai puțin. Deși, din punct de vedere contractual nu poți să faci nimic dacă ești o persoană responsabilă la stat.
Din punct de vedere legal poți să faci pentru viitor, nu poți să faci pentru trecut. Contractele, în momentul de față, multe dintre ele sunt încheiate pe o lege care a fost în vigoare. Nu e greu de schimbat legea, nu e nici ușor, dar nu e greu de schimbat legea. Sigur că avem niște obligații pe care ni le-am luat prin PNRR, pentru că avem un jalon acolo, guvernanța corporativă și există acolo câteva principii. Trebuie să ținem cont de toate lucrurile astea, dar putem să schimbăm legea. Doar că legea nu e valabilă pentru trecut, e valabilă pentru viitor. Și eu mă refeream aseară și astăzi la cei care au salarii astăzi legale și care din punct de vedere contractual nu pot fi modificate atât de repede,” a precizat Dragoș Anastasiu.
Schimbările nu pot fi făcute peste noapte, a declarat vicepremierul, pentru că este nevoie de schimbarea unor legi.
”E o problemă de echitate în România pe care o avem de mult timp, nu de acuma și care a enervat toată populația, inclusiv persoana mea ani de zile. Și aceste inechități trebuie să dispară încet, încet, doar că nu putem să le facem peste noapte. Avem nevoie de ceva timp, pentru că, după cum spuneam, trebuie să schimbăm niște legi, asta durează puțin, trebuie după aia să schimbăm niște contracte, pe viitor. Ce facem cu cele care au existat în spate? Vedeți, la pensii speciale același lucru, poți să schimbi pentru viitor, pentru trecut lucrurile sunt puțin mai complicate sau foarte complicate,” a explicat Anastasiu.
”Nu e o situație plăcută, toată lumea are angajamente”
Vicepremierul a precizat că a vorbit cu zeci de oameni, iar majoritatea s-au declarat dispuși să aibă reduceri de salarii.
”Sunt oameni care și-au exprimat disponibilitatea și sunt mulți, nu sunt puțini. Adică vă dați seama că n-am vorbit cu mii de oameni, dar am vorbit cu zeci și o majoritate și-a exprimat disponibilitatea să aibă reduceri de salarii. Unii o să spună 3%, unii o să spună 15%, unii o să spună 25%, lumea gândește diferit și salariile sunt diferite. Pentru unii, 25% înseamnă foarte mult și se duc într-o zonă în care nu știu că toată lumea are credite, toată lumea are angajamente, nimeni nu este fericit și bucuros să scadă veniturile de azi pe mâine. Nu e o situație plăcută, toată lumea are angajamente, se bazează pe ceva, chiar dacă câștigă mult. Nu știu. Au rate mai mari la case, nu sunt de condamnat lucrurile astea, pentru că s-au bazat pe ceva și ca să vii peste noapte să le schimbi, nu e întotdeauna foarte…,” a precizat Anastasiu.
