
Dragoş Anastasiu, vicepremierul lui Nicușor, despre directorii din companii de stat „blindaţi” cu contracte de la care nu pot tăia: „Problema nu e salariul”.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a vorbit, vineri seară, despre restructurarea companiilor de stat şi modul în care se acordă salariile în România. Intervenţia lui Dragoş Anastasiu vine la doar câteva ore după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat într-o conferință de presă un nou pachet de măsuri fiscale.
„Avem sute de companii la care va trebui să ne uităm cu un ochi critic. Şi să începem să ne aficientizăm. Lumea ne-a reproşat că am început greşit, de jos în sos, nu de sus în jos, şi a fost un moment de management de criză, am avut foarte puţine zile la dispoziţie să luăm primele măsuri ca să nu intrăm cu maşina în zidul retrogradării ratingului de ţară. Am reuşit sp tragem frâna de mână şi asta a durut foarte mult pe multă lume. Dar avem şi o mică bucurie – faptul că am câştigat credibilitate şi s-a întâmplat să vedem ieri împrumuturi ale României într-un volum foarte mare.
Împrumuturi la care dobânda a scăzut şi doar pe ce s-a împrumutat România ieri, economia pe an faţă de ce ne-am fi împrumutat acum o lună, e de peste 30 de milioane de euro. Deci astea sunt primele semnale ale pieţelor că suntem pe drumul bun. Oamenii care au mai puţină pensie sau plătesc în plus la salariu nu sunt încântaţi prea mult de aceste efecte. Dar alternativa noastră ar fi fost mult mai rea. Dacă intram în scenariul Grecia 2010″, a declarat în exclusivitate pentru Observator Dragoş Anastasiu, vicepremier.
Ce caută un om de business într-o funcţie în stat, unde lucrurile se mişcă foarte greu? Vă uitaţi ca la un business care trebuie salvat?
„Absolut! Eu am fost într-o situaţie foarte grea cu firmele mele în 2009-2010, foarte aproape de insolvenţă. Am mai trecut prin diverse crize şi am făcut ceea ce se cheamă turn around, adică întoarcem din foarte rău către mai bine. Am această experienţă de business, nu e similar la stat dar ajută această experienţă şi sper să o pun în valoare împreună cu ceilalţi colegi şi miniştri din grupul de lucru”, adaugă Dragoş Anastasiu, vicepremier.
„Este un focus pe care îl avem dar înainte trebuie să vedem care e portofoliul, sunt vreo 200 de companii la care ne uităm. Vedem cum putem să monitorizăm şi să controlăm. Avem o entitate a statului care se cheamă AMEPIP. Care a fost un jalon din PNRR şi care e încă nefuncţională. Există legea, există şi autoritatea şi trebuie să o reformăm foarte repede. Ne uităm la fiecare minister cu portofoliul de companii şi le împărţim pe căprării. Unele sunt cu profit, cu pierderi, unele sunt esenţiale pentru România. Problema nu e salariul, ci deficienţa. Avem salarii câteodată nejustificate şi acolo trebuie să luăm măsuri. Unde avem performanţă, nu am o problemă că vin din politică.
Sunt aici să ajut la eficientizare. Ar trebui să avem o terapie diferenţiată. Nu putem să tratăm tot spitalul cu acelaşi medicament. Va trebui să avem obiective clare pentru fiecare companie, să ne uităm la cine conduce compania, de la Consiliul de Administraţie, manager, etc. Unii sunt cu contracte bine făcute care sunt aproape deloc modificabile dacă nu avem indicatori de performanţă care să dovedească. Unii sunt blindaţi, alţii sunt în curs de. Cei care sunt cu contractele în buzunar, vom vedea ce putem face prin lege astfel încât să nu fim în pericolul să ne explodeze acest lucru în faţă peste ceva timp”, mai spune Dragoş Anastasiu, vicepremier.
De ce v-a ales pe dumneavoastră?
„Nu pot să vă dau răspunsul în locul domnului premier. Sunt conştient că nu e întotdeauna foarte uşor să coordonezi oameni politici. Există o coaliţie de guvernare. Ca să schimbi legi ai nevoie de o majoritate parlamentară. Va trebui să avem acest pachet de asumare, partea a doua, a treia. E un proces mai îndelungat”, adaugă Dragoş Anastasiu.
Credeţi că la salarii mai mici, reduse, faceţi solicitare de CV-uri, veţi găsi oameni mai competenţi?
„Eu am încredere că vom găsi oameni competenţi. E ca în business, lumea se duce într-o zonă unde vede o perspectivă. Dacă perspectiva devine corectă, fără multe sinecuri…”, continuă Dragoş Anastasiu, vicepremier.
Ce salariu aveţi acum, ca vicepremier?
„Cred că 14.000 de lei. Aproape 3.000 de euro. Eu nu m-am dus pentru bani, am stat la Cotroceni patru luni. Nu e vorba despre bani, eu cred că va trebui să regândim întreg sistemul salarial. Nu ştiu dacă mai există în Europa un preşedinte al ţării care să câştige 3.000 de euro, dar în momentul de faţă să ne uităm la companii şi să le restructurăm”, răspunde Dragoş Anastasiu.
Legat de donarea a 20% din salariu, „pentru cei care sunt în momentul de faţă cu pachetul salarial clar, în baza legii pe care am avut-o până acum, a fost un apel la solidaritate cu cei care acum plătesc CASS la pensie. Am zis cei care câştigă mai mult ca preşedintele Romnâniei. M-am referit la cei care au 10.000 de euro salariu, 15.000 de euro, care încasează bonusuri de 100.000 de euro, de 300.000 de euro, pentru că avem aşa ceva în România. Am şi spus că poate să pară un apel naiv, dar cred că astfel de semnale sunt necesare în România astăzi”.
Consideraţi că povestea subvenţiilor trebuie abordată tranşant, direct?
„Absolut. Subvenţiile, de foarte multe ori, din păcate, creează o letargie, o lene. Dacă, indiferent ce se întâmplă, eu sunt subvenţionat, nu am drive-ul necesar să mă mişc repede. Din punctul ăsta de vedere, va trebui să acţionăm rapid şi să punem la încercare managementul. Vino şi spune ce ai nevoie, pentru că dacă acum ai 80% subvenţie din veniturile tale, la anul să vedem cum ajungem la 70, la 60, la 50% – să ne încadrăm şi noi în mediile europene. Suntem totuşi o ţară care a crescut, care nu mai e un copil mic în Europa, are a ajuns la un PIB per capita la nivelul Poloniei. Trebuie să începem, încet-încet, să ne îndreptăm către standardele europene”, spune Dragoş Anastasiu.
„Dacă vedem la CFR Călători că standardul european este de 50% subvenţie, pe acesta trebuie să ni-l punem ca target. Sigur, nu peste noapte că nu se poate. Şi managerul respectiv trebuie să dovedească că poate să facă lucrul ăsta. Aici sunt şi politici publice în spate, cât vrem să subvenţionăm, pe cine. Ne uităm la ce fac studenţii, ne uităm la ce fac pensionarii şi stabilim cât e subvenţia. E 100% sau poate o să fie 70%. Facem o analiză pe suma asta şi vedem ce putem face prin politici publice şi ce putem să facem prin management. Şi ambele se pot face”, adaugă vicepremierul.
Investițiile pentru stadioane
„Este clar că nu mai vrem investiții fără aportul local, pentru că e zona asta de lene care se instaurează când îți vin bani din altă parte. Dacă altcineva plătește, nu mai ești foarte… Când dai și tu ceva din buzunar, te uiți foarte atent, că e și partea ta acolo”, a declarat vicepremierul Dragoş Anastasiu.
El a explicat că în prezent se reanalizează toate proiectele de investiții lansate în țară, în condițiile în care multe au fost pornite, dar bugetul nu mai poate susține tot. În centrul atenției rămâne Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care trebuie finalizat și renegociat cât mai curând.
„E clar că un alt grup de lucru se uită, în momentul de față, pe tot ce înseamnă investiții în România, pentru că, ne place, nu ne place, vrem investiții, dar am început prea multe pentru cât ne permitem în momentul de față. Asta nu înseamnă că nu le continuăm sau nu le ducem la bun sfârșit, dar cumva le prioritizăm. În primul rând, trebuie să încheiem PNRR-ul. Săptămâna viitoare vom avea o vizită importantă și sperăm să discutăm final renegocierea PNRR-ului, pentru că acolo sunt sume mari de bani, inclusiv bani gratuiți pe care putem să-i luăm. După care, avem 14.703 șantiere astăzi deschise în România. Ne uităm pe fiecare în parte și vedem ce se întâmplă.
Cele care nu sunt semnate sau nu sunt începute, am luat decizia să luăm o pauză până la rectificarea bugetară, că degeaba semnăm și începem ceva dacă nu ne vom permite până la capăt. Toată lumea își dorește stadion, și Dinamo și Oradea și Timișoara, e clar că ne dorim, dar haideți să vedem cât ne permitem și, după ce am adoptat acest pachet fiscal, care cu siguranță ne va aduce mai mulți bani la buget, vom putea să ne reorientăm”, a declarat vicepremierul Dragoş Anastasiu.
