Acasă Declarații Ex pedelistul Emil Boc, nostalgic cu privire la măsurile de austeritate luate de Băsescu: ”Am un regret, suntem nevoiți să luăm aceleași măsuri ca în 2012”

Ex pedelistul Emil Boc, nostalgic cu privire la măsurile de austeritate luate de Băsescu: ”Am un regret, suntem nevoiți să luăm aceleași măsuri ca în 2012”

0
0
155

Ex pedelistul Emil Boc, nostalgic cu privire la măsurile de austeritate luate de Băsescu: ”Am un regret, suntem nevoiți să luăm aceleași măsuri ca în 2012”.

Fostul premier PDL, Emil Boc, a remarcat, la Congresul PNL, că România se întoarce la măsurile dure luate în timpul crizei în mandatul său.

Fostul premier băsist spune că, toate guvernele de după 2012 poartă o parte din vină pentru stagnarea reformelor și că, din cauza deciziilor amânate, țara a pierdut ani esențiali de dezvoltare.

”Sincer, eu am un regret, în sensul că după 15 ani, din nefericire, trebuie să revenim la un punct pe care eu am crezut că l-am părăsit după grele sacrificii, în 2012.

E frustrant, dar în același timp, îmi dau seama că, din nefericire, viața bate filmul și toate guvernele, după 2012, în egală măsură, sunt responsabile de faptul că, din nou, am ajuns să vorbim de măsurile pe care le-am luat acum 15 ani și să vorbim din nou de majorare de TVA, de pensii speciale, de comasare, desființare de agenții, de reducere a numărului de bugetari, de cumulul pensiei cu salariu, de chestiuni care să vizeze reforma statului, lucruri care atunci, dacă se păstrau, România astăzi era în altă ligă și n-ar fi pierdut 15 ani de dezvoltare.

Îmi pun întrebarea, încă, o frază. Îmi pun o întrebare cum va arăta România în 2040, dacă peste 15 ani, din nou, vom fi unde suntem acum.”, a declarat Emil Boc.

Primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, este marele pierzător al Congresului PNL prin faptul că organizația PNL Cluj a suferit, ieri, trei înfrângeri rușinoase și a cam rămas de căruță.

Finul li Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, era dat drept favorit pentru a ocupa una dintre cele patru funcții de prim-vicepreședinte, dar s-a clasat abia pe locul 6. De asemenea, președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, unul dintre apropiații primarului Emil Boc, a ratat funcția de președinte al Comisiei de Arbitraj, fiind învins de Ciprian Dobre, deputat de Mureș. Mai mult, Mircea Abrudean, președintele Senatului, provenit tot din organizația Cluj și susținut de Emil Boc, n-a mai ajuns secretar general al partidului, deși la începutul săptămânii se număra printre favoriți.

În final, Ilie Bolojan l-a ales pe eurodeputatul Dan Motreanu, unul dintre cei mai vechi lideri PNL, pentru funcția de secretar general. Așadar, Congresul PNL a fost o daună totală pentru Emil Boc obișnuit până acum să tragă sforile pentru grupul de la Cluj. Însă, el poate în continuare să facă galerie și să bată la tobe la meciurile de tenis și fotbal până la următorul congres PNL!

Furios, finul lui Boc anunță ruperea PNL după Congres: ”O farsă sinistră! Cooperativa trădătorilor a pus mâna pe partid. Îl vor sugruma și va dispărea ca PNȚCD”.

Criză majoră în PNL: Clujul se revoltă după Congresul de sâmbătă al partidului, când ambii reprezentanți ai ”echipei Boc” au fost respinși la vot. Cel care dă semnalul răzmeriței este președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care e și finul primarului Emil Boc.

La Congresul PNL de sâmbătă, Alin Tișe (50 de ani) a candidat pentru una dintre cele patru poziții de prim-vicepreședinte al partidului. Se părea că alegerea sa este o formalitate, dată fiind forța organizațiilor ardelene în interorul PNL.

Dar, surpriză: în urma votului secret, Tișe a ocupat abia locul 6 (dintre cei candidați), astfel încât a ratat funcția la care aspira.

Bolojan a dat cu mătura la Congresul PNL: 5 din 6 lideri ai ”echipei Ciucă” au dispărut! Surpriză: dubla înfrângere a lui Emil Boc.

Congresul PNL, organizat sâmbătă la Palatul Parlamentului, a ”măturat” aproape complet ”echipa Ciucă” de la șefia partidului: dintre cei 6 principali lideri a mai rămas unul singur – Dan Motreanu! Ceilalți 5 au fost aruncați la coșul de gunoi al politicii: Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu – ultimul, bântuit și de grave probleme penale.

Dintre ”oamenii trecutului”, care s-au lipit prea mult de imaginea ”specialului” Ciucă” (pensionar ”de lux” la 52 de ani), chiar și Emil Boc a suferit, indirect, o înfrângere severă, ba chiar un dublu eșec. La Congresul de sâmbătă, oamenii săi de la Cluj n-au reușit să obțină funcțiile pentru care au candidat: Alin Tișe – pe cea de prim-vicepreședinte (s-a clasat abia pe locul 6 din 8 candidați, primii 4 fiind aleși), iar Daniel Buda – pe cea de președinte al Curții de Arbitraj (fiind învins de Ciprian Dobre).

Un alt personaj legat puternic de politica trecutului, Florin Roman, a eșuat lamentabil în tentativa de a deveni prim-vicepreședinte: locul 7 din 8, cu doar 364 de voturi (din peste 1.000 de delegați).

Din celebra și ridicola ”echipă câștigătoare” a lui Florin Cîțu, din 2021-2022, care a fost preluată aproape integral de Nicolae Ciucă și a rezistat până în noiembrie 2024 (schimbat fiind doar secretarul general, Lucian Bode în locul lui Dan Vîlceanu), a mai rămas doar Dan Motreanu – a fost prim-vicepreședinte, va fi secretar general.

Ceilalți 5 sunt istorie: Nicolae Ciucă a plecat și de la conducerea partidului, și din Senat; Rareș Bogdan e un europarlamentar tot mai izolat, cu o credibilitate apropiată de zero; Gheorghe Flutur practic s-a pensionat din punct de vedere politic, după ce a pierdut șefia Consiliului Județean Suceava; Iulian Dumitrescu mai face ”ședințe” doar cu procurorii, în calitate de inculpat; Lucian Bode și-a salvat la limită scaunul de deputat, dar în partid e mort, după ce – ca secretar general – a lăsat PNL cu datorii de peste 20 de milioane de euro.

Premierul Ilie Bolojan n-a avut emoții în alegerea ca preşedinte al PNL, fiind singurul candidat. El a obținut 976 de voturi, având împotrivă sau abțineri câteva zeci de delegați (gruparea perdantă Bode – Rareș Bogdan).

Și precedentul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, tot singur a candidat, pe 10 aprilie 2022, când i-a luat locul ”fraierului de serviciu” Florin Cîțu (folosit de președintele Klaus Iohannis pentru a-l îndepărta de la conducere pe Ludovic Orban, în septembrie 2021, apoi aruncat la gunoi).

Mihai Weber îl taxează pe Emil Boc : ”Noi nu am uitat ce a însemnat austeritatea”

Deputatul PSD Mihai Weber îi răspunde tranșant fostului premier Emil Boc, după declarațiile acestuia privind lipsa de continuitate a politicilor economice post-2012. Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a reacționat public la afirmațiile recente ale lui Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și fost prim-ministru al României. Boc a declarat că România a pierdut 15 ani de dezvoltare pentru că nu a continuat politicile de austeritate implementate în perioada mandatului său.

Într-un mesaj ferm, Weber reamintește populației că acele politici au avut un impact social profund negativ și că efectele lor încă se resimt.

”Cei care iau măsuri de austeritate și o fac generalizat ajung, în final, să suporte cele mai mari costuri politice și sociale. Așa că poate ei au uitat, dar noi nu am uitat”, afirmă deputatul.

Acesta a enumerat câteva dintre deciziile considerate greșite, luate de guvernele Boc și, mai târziu, de cele conduse de PNL și USR:

• Tăierea salariilor și pensiilor cu până la 25% în perioada 2010–2011

• Împrumuturile masive contractate de guvernul Cîțu în 2021, ce împovărează generațiile viitoare

• Gestionarea defectuoasă a fondurilor publice în perioada pandemiei

• Liberalizarea piețelor de energie și gaze, care a dus la creșteri majore de prețuri

• Semnarea PNRR fără consultări largi, cu angajamente ce limitează creșterea pensiilor până în 2070.

În contrapondere, Mihai Weber a evidențiat măsurile luate de PSD pentru protejarea cetățenilor:

• Plafonarea prețurilor la energie și gaze

• Introducerea de restricții privind adaosurile comerciale la alimentele de bază

• Creșterea constantă a alocațiilor, pensiilor și salariilor

• Triplarea investițiilor publice între 2021 și 2024 în infrastructură, educație și sănătate

Weber respinge categoric ideea reintroducerii austerității și face apel la soluții economice bazate pe eficiență, combaterea evaziunii fiscale și atragerea de fonduri europene.

”România nu trebuie să repete eroarea austerității generale. Avem nevoie de pârghii inteligente, nu de tăieri oarbe. Să reducem acolo unde este cu adevărat nevoie, în baza unor studii serioase, nu pe baza unor calcule politice sau clișee de criză”, afirmă deputatul PSD.

Emil Boc a susținut ieri că, dacă măsurile de austeritate aplicate în perioada guvernării sale ar fi fost continuate, România ar fi fost astăzi într-o altă ligă economică.

”Dacă se păstrau acele măsuri, România era într-o altă ligă și nu ar fi pierdut 15 ani. În schimb, patinăm și ne mirăm de ce alte țări sunt înaintea noastră”, a declarat Boc.

Fostul premier a admis, însă, că nici guvernarea sa nu a fost lipsită de greșeli și a făcut apel la corectarea acestora, nu la repetarea lor. ”Oamenii nu sunt sfinți. Oamenii greșesc. A persevera în greșeală este un dezastru. Faptul că se corectează e un lucru bun”, a mai spus primarul Clujului.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Dan urmează exemplul lui Bolojan nefiind ”populist” și nu-și va reduce salariu, în contextul discuțiilor despre reducerea voluntară a veniturilor oficialilor

Facebook 58 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Dan urmează exemplul lui Bolojan ne…