
Cu un Simion pe jumătate absent, moțiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat, parlamentarii coaliției au fost prezenți, dar nu au votat.
Moţiunea de cenzură a picat. Bolojan, către opoziție: ”Nu m-am gândit că în fața unei situații atât de dificile, facem spectacol și moțiuni de formă”.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a picat, luni, în cadrul ședinței comune din Parlamentul României.
Moțiunea depusă de AUR a strâns 134 de voturi pentru, patru voturi contra și zero voturi anulate, din 398 parlamentari prezenți. Prin urmare, nu a fost întrunită majoritatea voturilor cerută de Constituție pentru adoptarea moțiunii.
AUR a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, criticând dur măsurile de austeritate și creșterile fiscale anunțate pentru reducerea deficitului bugetar. George Simion a fost primul semnatar al moțiunii.
Parlamentul a respins prin vot moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Guvernul rămâne în funcție, iar legea austerității, asupra căreia Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea, va intra în vigoare dacă va trece și testul controlului de constituționalitate.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată erau necesare 233 de voturi „pentru”. Au fost prezenți 398 de parlamentari, dintre care doar 138 au votat. Au votat ”pentru” 134 de parlamentari, ”contra” doar 4.
Moţiunea de cenzură intitulată „Au ruinat ţara şi acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”, semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România şi neafiliaţi, a fost dezbătută luni în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Opoziţia a iniţiat acest demers după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan şi-a angajat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.
Semnatarii moţiunii de cenzură susţin că Guvernul „a uzurpat puterea legitimă şi a batjocorit voinţa de reprezentare a poporului român” şi, ca urmare, „trebuie să dispară cu tot aparatul său de propagandă, mincinos şi toxic”.
„Imaginaţi-vă următoarea scenă: la un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau şi mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi şi beau bere la PET. La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată, la separeu. E uriaşă. Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo… Asta a fost condiţia României în ultimii ani! Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu”, se arată în textul moţiunii.
Parlamentarii partidelor din coaliţia de guvernare, PSD, PNL, USR, UDMR, au asigurat cvorumul la şedinţă, dar nu au votat.
Moțiunea de cenzură a strâns doar 134 de voturi pentru aproabarea ei, la mare distanță de numărul minim necesar de 233 de voturi. Parlamentarii PSD, PNL, USR, UDMR au fost prezenți la dezbatere, dar nu și-au exercitat dreptul la vot. Ca urmare a respingerii moțiunii, proiect de lege cu măsurile fiscale a fost adoptată de Parlament. Acum, parlamentarii pot sesiza CCR privind conținutul legii, iar apoi președintele Nicușor Dan va decide dacă o promulgă, sesizează CCR sau reîntoarce proiectul în Parlament.
”Moțiunea de cenzură fiind respinsă, legea privind unele măsuri fiscal-bugetare se consideră adoptată”, a spus Sorin Grindeanu.
Ea urmează să fie depusă la secretarii generali ai Camerei Deputaților și Senatului, iar aleșii au două zile să sesize Curtea Constituțională pentru a cere un control de constituționalitate.
Ulterior, ea va merge pe masa președintelui Nicușor Dan care are trei opțiuni: să o promulge, să sezize la rândul său Curtea Constituțională sau să o reîntoarcă în Parlament.
După ce toate aceste etape sunt întocmite și legea este promulgată și publicată în Monitorul Oficial va începe să producă efecte. Majoritatea măsurile incluse în acest prim pachet, inclusiv creșterea TVA la 21%, au ca data de aplicare 1 august.
George Simion: ”Aveți cinci vicepremieri”
”Aveți în acest guvern care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, 5 vicepremieri”, a spus George Simion, repetând de mai multe ori de la microfon ”Aveți cinci vicepremieri”.
”Și voi faceți un apel la austeritate când aveți 5 vicepremieri? Unul de la USR, unul de la UDMR, unul de la PNL, unul de la PSD și unul de ăla mic de la Cotroceni”.
Bolojan: ”Facem spectacol și moțiuni de formă”
Premierul Bolojan ține acum ultimul discurs înainte de votarea moțiunii. ”Eu sunt parlamentar la primul mandat, dar nu m-am gândit că în fața unei situații atât de dificile în care se află țara noastră, facem spectacol și moțiuni de formă. Domnule Simion, eu nu voi jigni pe nimeni și vor respecta pe toată lumea”, a replicat Bolojan.
Scandal în plen: ”Atât știți să faceți: Să țipați”
Discursul lui Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a fost întrerupt de mai multe ori de aleși ai opoziției care au țipat.
”Este ușor să stați și să țipați când vorbesc alții. Atât știți să faceți: Să țipați. Nu aveți nicio soluție. Nu aveți nimic. Nu vreți să dați jos guvernul. Vreți doar să vă vadă lumea că sunteți gălăgioși”, a replicat Fenechiu.
Vociferările opoziției au fost taxate și de deputatul USR Alexandru Dimitriu. ”Dacă vreți să fiți credibili trebuie să veniți cu ceva să ne propuneți. Nu știți decât să țipați”.
Grindeanu: ”AUR nu vrea să pice guvernul”.
După dicursul premierului, începe dezbaterea parlamentară pe moțiunea de cenzură depusă de opoziția. Din partea PSD, ia cuvântul președintele interimar al formațiunii Sorin Grindeanu.
”AUR nu vrea să pice guvernul, pentru că știu că nu au nicio alternativă și niciun plan coerent pentru România. Vor doar să marcheze electoral acest moment vânzând cinic iluzii românilor. Acesta e adevărul de la care pornim astăzi”, a declarat Sorin Grindeanu.
El a criticat și unele măsuri luate de guvernul Bolojan, mai exact pragul guvernului pentru plata obligatoriei a CASS la pensii și creșterea TVA.
”Această moțiune va pica cu siguranță, dar nu trebuie să ignorăm semnalele din societatea. O pensie de 3.000 de lei, pentru care s-a muncit o viață, nu poate fi considerată o pensie mare. Nu putem cere sacrificii de acest timp”, a declarat Grindeanu.
”Am propus în Coaliție, și partenerii pot confirma acest lucru – o alternativă rațională la această creștere de taxe. O alternativă pe care toată Europa civilizată o aplică, o alternativă care a fost validată de Banca Mondială, de Comisia Europeană și OECD. Această alternativă simplă și corectă era impozitul progresiv. Nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat.”, spune președintele Camerei Deputaților.
