Acasă Actualitate După reducerea sporurilor, val de proteste în instituțiile de stat, angajații și-au pus în geam ”salariile nesimțite”, Ministrul Nazare, asaltat de angajații de la Finanțe

După reducerea sporurilor, val de proteste în instituțiile de stat, angajații și-au pus în geam ”salariile nesimțite”, Ministrul Nazare, asaltat de angajații de la Finanțe

0
0
5

După reducerea sporurilor, val de proteste spontane în instituțiile de stat, angajații și-au pus în geam ”salariile nesimțite”, Ministrul Nazare, asaltat de angajații de la Finanțe.

Angajații de la Ministerul de Finanțe au întrerupt lucrul, marți, și s-au dus la cabinetul ministrului Alexandru Nazare ca să protesteze față de măsurile de austeritate propuse și tăierea sporurilor.

Câteva zeci de angajați s-au adunat în fața biroului lui Nazare, iar la un moment dat, ministrul de Finanțe a ieșit să vorbească cu ei.

Angajații l-au chemat să vină în fiecare birou unde lucrează ei și să vadă cum arată spațiile de lucru.

Ministrul i-a răspuns că a făcut asta de fiecare dată când a ajuns în Minister.

„Când? Nu v-am văzut”, i-au răspuns angajații iritați.

„Ce vă rog e ca…pe reprezentanții dumneavoastră îi aștept, să discutăm”, le-a spus ministrul în timp ce se îndrepta spre ușa biroului lui.

„Care reprezentanți?”, i-au răspuns angajații.

Oamenii i-au cerut să le spună ce alte tăieri sunt pregătite și l-au acuzat că nu vrea să stea de vorbă cu ei.

Măsurile de austeritate scot bugetarii în stradă. Angajaţii ANAF din mai multe judeţe au întrerupt lucrul şi au ieşit să protesteze în faţa instituţiilor.

Val de proteste spontane în instituțiile de stat, după reducerea sporurilor: Angajații și-au pus în geam ”salariile nesimțite”.

Guvernul a anunțat plafonarea sporului pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase până la 300 lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice. În prezent, acest spor este de până la 15% din salariul de bază pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1500 de lei brut lunar.

Sindicatele din Finanțe amenință că vor bloca România: „Nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii”.

Măsurile de austeritate scot bugetarii în stradă. Angajaţii ANAF din mai multe judeţe, dar şi cei din Justiţie au întrerupt lucrul şi au ieşit să protesteze în faţa instituţiilor. Este grevă spontană vineri și la Primăria Municipiului București.

Angajaţii din Ministerul Finanţelor şi ANAF protestează marţi, pentru a doua zi consecutiv, în faţa instituţiilor, nemulţumiţi de măsurile luate de Guvern în privinţa personalului plătit din fonduri publice. Mai mult, aceştia au amenințat că vor bloca România cu o grevă generală. „Eventual, nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii”, a declarat preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

„Putem să ieşim zi de zi sau putem, dacă nu ne asculta nimeni, să blocăm activitatea şi, atunci, toată România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani se zboare avioanele, nu vor fi bani să plătim salarii. În fiecare zi creşte numărul celor care protestează. Dacă ieri am avut în stradă în jur de 5.000, astăzi avem în stradă, în faţa instituţiilor, în jur de 8.000 de oameni.

Până la 20.000 de oameni mai avem. Eventual, nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii. Nu o să venim, deloc, niciunul. Închidem instituţia şi ne ducem acasă. Până ajungi la preşedinte şi la premier sunt o mie de indivizi care îşi dau cu părerea despre o hârtie. Vom continua protestele atât timp cât este necesar, până ne ascultă cineva şi încearcă să rezolve problemele majore”, a susţinut preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, care stabileşte cuantumul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial.

Prevederile Ordonanţei au intrat în vigoare azi, 1 iulie 2025, şi se aplică până la 31 decembrie 2026.

„În raport cu condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor în cuantum de până la 300 de lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legate în vigoare”, prevede Ordonanţa de Urgenţă publicată în MO.

De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanţei, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit, şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite conform Legii nr 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub opt ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite-vătămătoare, grele sau periculoase, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 zile lucrătoare.

Grefierii din mai multe județe protestează și amenință că vor bloca instanțele. Ministrul Justiției recunoaște că sunt suprasolicitaț.

Grefierii din București și mai multe instanțe care sunt arondate Curții de Apel București au întrerupt activitatea marți în semn de protest față de măsurile de austeritate și amenință că vor bloca activitatea judiciară. Ulterior, au discutat cu ministrul Justiției, iar Radu Marinescu i-a asigurat că preocuparea e să nu se ajungă la disponibilizări.

Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a declarat că preocuparea instituţiei pe care o conduce este de a nu se ajunge la disponibilizări de personal, pentru că în sistemul de Justiţie există „scheme de personal insuficiente”.

El a menţionat că a avut o întâlnire cu reprezentanţii Sindicatului grefierilor.

„I-am asigurat de preocuparea Ministerului Justiţiei de respectarea statutului lor. Lucrăm cu reprezentanţii lor pentru finalizarea noul Statut al grefierilor. Avem încredere că tocmai pentru depăşirea unei perioade dificile pentru ţara noastră va exista o deplină stabilitate. Există ordonanţa adoptată de Guvernul României şi consecinţele sunt cele care decurg din ea. Suntem pentru dialog.

Ministerul Justiţiei este preocupat foarte mult de asigurarea celor mai bune condiţii pentru desfăşurarea activităţii în instanţe. În acest sens, am purtat un dialog şi cu reprezentanţii mediului judiciar. Avem în programul de guvernare intenţia de a asigura stabilitatea în ceea ce priveşte infrastructura şi reforma legislativă pentru a reuşi (…) să reducem numărul de cauze, încărcătura pe judecători şi grefieri şi astfel să le sprijinim Avem proiecte de digitalizare, astfel că toate acestea cumulate sunt convins că vor aduce un sprijin real”, a spus Marinescu.

Potrivit ministrului, „consecinţele acestei Ordonanţe de urgenţă sunt dificile pentru toţi cetăţenii care sunt vizaţi de această situaţie”.

„Le împărtăşesc preocupările şi facem toate eforturile care ţin de Ministerul Justiţiei pentru ca stabilitatea să fie asigurată. Am purtat şi purtăm în continuare discuţii, sunt foarte multe componente, gradul de încărcătură care suprasolicită grefierii, foarte multe lucruri pe care le discutăm şi pentru care găsim soluţii”, a adăugat Marinescu.

Dintre cheltuielile care vor fi reduse la Ministerul Justiţiei, Marinescu a enumerat: bunurile şi serviciile, cheltuieli materiale.

Întrebat dacă a încasat sporuri până în prezent, Marinescu a spus: „Toate drepturile salariale încasate sunt în conformitate cu dispoziţiile legale. Dacă este o reducere, va fi pentru toată lumea”.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Nicuşor Dan şi-a publicat declaraţia de avere, cu donaţiile şi împrumuturile din campanii, are mai mulți bani în conturi și și-a închis din credite și datorii

Facebook 91 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Nicuşor Dan şi-a publicat declaraţi…