
Sindicaliștii îi cer lui Nicușor Dan să medieze conflictul cu Ilie Bolojan și amenință cu greva generală, bugetarii lăsați fără sporul de antenă, nu mai muncesc.
Sindicaliștii din toate confederațiile sindicale îi cer Președintelui Nicușor Dan să medieze conflictul social cu premierul Ilie Bolojan, din cauza pachetului fiscal. De asemenea, sindicaliștii cer prim-ministrului o întâlnire de urgență pe tema măsurilor din pachetul fiscal și amenință că, dacă nu vor fi băgați în seamă și nu li se va răspunde la revendicări, vor începe procedurile pentru declanșarea grevei generale.
Liderii confederațiilor sindicale s-au întâlnit luni dimineață să discute planul de acțiune. Tăierea sporurilor bugetarilor, în special plafonarea celui pentru condiții periculoase a stârnit nemulțumiri puternice în rândul angajaților din sectorul public care ameninţă cu greva generală.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat că sindicatele cer ca Președintele Nicușor Dan să medieze conflictul social cu Ilie Bolojan.
”Confederațiile sindicale sunt în conflict social cu Guvernul actual, solicităm o mediere, o moderare a problemelor legate de situația actuală. Considerăm că este inacceptabil ca noul Guvern, format din cele patru partide, care au spus că au învățat după alegerile din mai că e nevoie de mai multă transparență, dialog social. Modul lor de comportare, secretomania, e inacceptabilă și seamănă foarte mult cu noaptea ca hoții.
E același mod de a genera acte normative nediscutate, nedezbătute, neanalizate și care dovedesc lipsa totală de expertiză și o gândire contabilă pentru strângerea de bani imediat din partea cetățenilor și lucrătorilor.
Ceea ce confederațiile au decis ca în procedură de urgență, în funcție de ce avem ca informații pe surse, în jurul date de 15 iulie se pare că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe o serie de modificări de acte normative. Evident în funcție de documentul respectiv pe care își asumă răspunderea și în funcție de măsurile propuse, dacă e vorba de tăierea subvențiilor la partide, tăierea diferitelor facilități pentru parlamentari evident nu ne vom opune și nu ne-am propus să facem o acțiune de susținere, dar dacă se continuă aceleșai măsuri de austeritate legate de reducerea veniturilor pentru mare parte a populației am hotărât de comun acord ca în ziua în care își asumă Guvernul răspunderea, în fața Parlamentului să facem o manifestație, prin care să atragem atenția că în ritmul acesta nu va fi decât o explozie de lupte sociale cu consecințe negative pentru toată lumea.
Noi am înțeles că suntem într-o situație dificilă ca și țară din cauza deficitului excesiv, dar ceea ce am ridicat întotdeauna este ca cei care ne-au adus în aceată situație trebuie să fie primii care să strângă cureaua și după aceea proporțional toată lumea să participe. Dar constatăm că cei care sunt în parti-pris-uri cu partidele beneficiază în continuare de scutiri sau de păstrarea drepturilor lor, de fapt Guvernul, ca și anumiți parlamentari, gândesc că e locul ideal pentru a introduce o nouă formă de sclavagism. Mă refer la actele normative depuse în Parlament care doresc să modifice Codul Muncii și alte legi legate de raporturile de muncă și care sunt inacceptabile”, a declarat Bogan Hossu.
La rândul său, Iacob Baciu, președintele Confederației Sindicatelor Democratice, a spus că sindicaliștii cer o întâlnire de urgență cu premierul.
”Nu am avut o întâlnire de când s-a instalat noul Guvern. De ce? Nu vreau să comentez. A doua problemă, am avut o întâlnire la Președinte. Acolo a fost o discuție de principiu, nu s-a întâmplat nimic pratic. Motiv pentru care cerem o mediere a Președintelui, ținând cont de situația în care ne aflăm acum, între Guvern, Parlament și societatea civilă, sindicatele.
Ba mai mult, trebuie să vă spun că ordonanța la care a făcut trimitere colegul Hossu a fost pe ordinea de zi a CES. Azi e din nou. De ce? Nu știu. Nu am fost consultați în legătură cu această ordonanță, nu ne-a întrebat nimeni, am fost puși în fața faptului împlinit.
Trebuie să spun că actualul premier a amânat întâlnirea ca să ia o hotărâre cu privire la această ordonanță. Azi e iar pe ordinea de zi a CES. Noi nu am discutat despre ce e pe ordonanța aia. E un dialog al surzilor. Ei își asumă răspunderea pe niște măsuri pe care noi nu le-am discutat niciodată. Cele mai mari sarcini sunt puse pe salariat, pensionarilor le tăiem pensiile, studenților le luăm drepturile, dar nu discutăm de redevență, nu discutăm de cei care sunt azi în Parlament, ca să se reducă și de la ei în proporția în care se reduce de la ceilalți.
N-au bani, de ce? Nu comentăm. (…) Toți au contribuit la sănătate. Nu sunt condiții de muncă corespunzătoare ca unii să nu se îmbolnăvească. Nu cred că la o turnătorie poți să iei drepturile legale privind condițiile de muncă. (…) Suntem de acord să nu mai fie sporuri, dar să fie condiții de muncă decente la turnătorie. În loc să tratăm cauza, tratăm cu totul altceva. Concediile medicale vor crește, în loc să asigurăm condiții decente de muncă. (…) Fiecare problemă trecută în actul normativ ar trebui discutată și negociată, nu am negociat nimic”, a spus Iacob Baciu.
Sindicaliștii amenință că dacă Guvernul va rămâne indiferent la cererile lor, vor începe procedurile pentru declanșarea grevei generale.
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a spus că oamenii nu pot fi solidari cu cei care au generat criza economică.
”Ei vin și ne cer solidaritate nouă, cei care reprezentăm lucrătorii din toată România, indiferent că sunt privați sau lucrează la stat. Nu putem fi solidari cu cei care au generat criza economică, cu cei care au dat dovadă de o guvernanță ineficientă, nu putem fi solidari cu cei care promovează dezbinarea în rândul societății civile.
Confederațiile sindicale au atât angajați de la stat , cât și în mediul privat și nu vom tolera aceste politici ale guvernanților, ale partidelor ppolitice de a crea dezbinare. Colegi din mediul privat, nu acceptați dezbinarea, dați dovadă de solidaritate, pentru că într-un fel sau altul acești guvernanți vor pune în spinarea noastră rezultatele unei proaste guvernări”, a spus Nistor.
Confederațiile CNS Cartel Alfa, CNSLR Frăția, BNS, Confederația Sindicatelor Democratice dinRomânia (CSDR), și CNS Meridian îi cer premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgență azi, la o oră stabilită de comun acord.
Românii se pregătesc pentru un val de scumpiri și restricții bugetare! Premierul Ilie Bolojan va anunța în această săptămână un pachet dur de măsuri de austeritate. TVA-ul crește pentru mai multe categorii de produse și servicii, pensiile și salariile ar putea fi înghețate până în 2027, iar taxele locale și accizele la combustibil și alcool vor fi majorate.
Potrivit premierului, foarte probabil TVA va fi reașezată la 2 praguri, de la 3 praguri în prezent. Concret, de la 5 la 9% crește TVA pentru energie termică, lemne de foc şi manuale școlare ori cărți. Pentru un manual pentru care plăteam 50 de lei vom scoate din buzunar cu 2 lei în plus, după adoptarea acestei măsuri. De la 19 la 19% crește TVA, cu 10 procente, pentru HoReCa, produse tradiționale, panouri fotovoltaice și unele locuințe.
De exemplu, dacă până acum pentru o noapte de cazare la hotel unde alegeam să și mâncăm cina plăteam un total de 500 de lei, de acum vom plăti 545 de lei pentru aceleași servcii. Unele dintre cele mai semnificative scumpiri se vor simți la apartamente. O locuință nouă, de 500.000 de lei (99.000 euro), se încadra până acum la TVA de 9%, iar prețul final era de 545.000 lei (108.000 euro). Cresterea TVA înseamnă o scumpire de aproape 10.000 de euro, de euro, prețul final ajungând la 595.000 lei (117.855 euro).
Nu sunt singurele taxe care ar putea fi majorate. Este posibil să fie majorate accize la combustibil și alcool. Vor urma noi măsuri fiscale și anul viitor, cum ar fi majorarea impozitelor persoanelor fizice pe proprietate – case, terenuri, iar calculul se va face după valoarea de piață a proprietății.
În ceea ce privește tăierile, va fi extinsă baza de contribuabili la Casa de Sănătate, prin reducerea unor excepții și prin aplicarea unei contribuții la pensiile mai mari. Este luată în calcul înghețarea pensiilor și salariilor până în 2027.
În plus, ajutoarele sociale ar putea fi acordate doar acolo unde nu există locuri de muncă, iar în cazul în care nu sunt plătite impozitele statul ar putea aplica o sancțiune de 50% din beneficiul social.
Angajaţii ANAF fac proteste spontane în mai multe judeţe din România. Care sunt cele 3 solicitări transmise în comunicat.
Sute de angajaţi de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au părăsit luni dimineaţa birourile pentru proteste spontane în mai multe judeţe din România. Ei sunt nemulțumiți de măsurile pe care Guvernul intenționează să le adopte pentru ajustarea deficitului bugetar. Totul se întâmplă după ce vineri, salariaţi ai administrației județene Ilfov a ANAF, ai Trezoreriei și DGAMC au protestat spontan şi au acuzat Guvernul că ajustează bugetul „pe seama angajaților”.
Preşedintele de la Federația Naţională a Sindicatelor din Finanțe, Vasile Marica, a transmis un comunicat de presă în legătură cu acţiunile de azi ale angajaţilor de la ANAF.
„Pe fondul reducerilor salariale preconizate a fi adoptate, concomitent cu discutarea în şedinţa CSAT de azi a subiectului evaziunii fiscale ca ameninţare şi risc la adresa securităţii naţionale, salariaţii Ministerului Finanţelor, ANAF şi unităţi subordonate la nivel naţional, protestează în faţa instituţiilor pentru a atrage atenţia asupra faptului că:
– Sistemul fiscal din România duce o lipsă acută de personal, iar cel existent este îmbătrânit;
– Sistemul fiscal din România, în ciuda declaraţiilor publice, nu are un sistem informatic funcţional (zilnic una sau mai multe aplicaţii nu pot fi accesate);
– Sistemul fiscal din România nu are o legislaţie coerentă în ceea ce priveşte colectarea veniturilor la bugetul de stat;
– Salarizarea în sistemul fiscal este total necorespunzătoare. Atragem atenţia că în sistem există doar sporul de condiţii vătămătoare, acordat în urma unor măsurători oficiale care identifică factori de risc. Nu se acordă spor de antenă!
– Condiţiile în care angajaţii îşi desfăşoara activitatea sunt total improprii, iar dotările cu materiale consumabile sunt de cele mai multe ori suportate de aceştia.
Este nedrept ca politicienii care au condus guvernele în toţi aceşti ani, din laşitate, să arunce vina pe salariaţii sistemului fiscal fără să-şi asume lipsa de preocupare, subfinanțarea sistemului şi incoerenţa legislativă.
Salariaţii care protestează în stradă solicită:
- condiţii de muncă decente;
- salarizare corespunzătoare importantei muncii – grilă separată în viitoarea lege a salarizării;
- statut al profesiei care să consacre funcţia specifică, cu drepturi şi obligaţii pentru angajaţii sistemului fiscal.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe a trimis solicitări președintelui Romaniei, prim-ministrului, ministrului Finanţelor şi presedinţilor partidelor din Coaliţie pentru a ne întâlni şi a discuta situaţia angajaţilor în ale căror atribuţii intră combaterea evaziunii fiscale, considerată ameninţare la adresa securităţii naţionale.
Solicităm respect şi dialog! În lipsa acestora, protestele vor continua, mergând până la întreruperea activităţii”, s-a precizat în comunicatul făcut public de preşedintele de la Federația Naţională a Sindicatelor din Finanțe, Vasile Marica.
Bugetarii lăsaţi fără sporul de „antenă” nu vor să mai muncească. „Noi ne-am făcut treaba”.
Bugetarii ameninţă că paralizează ţara şi ies în stradă pentru că guvernul le taie din bani. Peste un milion dintre ei câştigă, de mâine, mai puţin. Sporul de antenă, care putea ajunge până la 1.500 de lei se mişcorează de cinci ori. Se înjumătăţesc şi zilele de concediu suplimentar pentru bugetari. Nemulţumiţi, angajaţii ANAF, ai caselor de pensii şi din mai multe ministere şi-au oprit brusc activitatea. Sindicaliştii au cerut şi o întâlnire cu premierul, însă, nu au obţinut-o.
Revolta a început de la cei care păzesc banii ţării. Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor au protestat, nemulţumiţi că li se taie veniturile. Lor li s-au alăturat alte sute de salariaţi din Fisc şi Trezorerie.
„Ar trebui să începem, să strângem cureaua de sus în jos, nu de jos în sus. Am văzut 5 vicepremieri, mai rău decât bancul ăla cu poliţiştii, săracii, că unul scria, unul vorbea, unul citea, ăştia mai sunt doi pe lângă”.
„Este singurul spor pe care ANAF şi MF îl are”.
„Ne-am făcut treaba, am realizat planul de încasări peste 105-106%. Noi ne-am făcut treaba, ne-am respectat fișa postului și acum suntem primii cărora guvernul vrea să le taie din drepturi. Sunt o persoană care are și 2 copii și mă întreabă: De ce mi se taie bursa? Stai tati că și mie mi se taie salariul că mi-am făcut toată treaba”, spun protestatarii.
Angajaţii se plâng şi de condiţiile de muncă
„Nu avem programe informatice, în fiecare se blochează câte un program is nu putem să lucrăm. Salarizarea este una necorespunzătoare. Nu avem hârtie, nu avem combustibil, nu avem femei de serviciu, toate astea le susțin colegii mei din banii personali”, spune Adrian Radu, președintele sindicatului Finanțe Buzău.
„Gestionez 2.300 de agenți economici, fiecare are câte o problemă zi de zi. În fiecare zi lucrăm sub stres”, spun angajaţii.
Timp de câteva ore, bugetarii au blocat activitatea instituţiilor.
„Deocamdată noi vrem să avem respectul dumneavoastră, că suntem contribuabili şi plătim impozite şi taxe”.
„Acest spor nu e un beneficiu nesimțit. Noi finanțiștii nu vom acceptă să ni se taie din salarii în contextul în care în perioada care urmezaza ni se va cere să ne implicăm tot mai mult în combaterea evaziunii fiscale și în colectarea unor sume tot mai mari de bani la buget”, spun protestatarii.
Sub amenţarea grevei generale şi a protestelor masive, Guvernul n-a cedat şi a adoptat plafonarea sporului de condiţii vătămătoare de la 1500 de lei la 300 lei brut. Se înjumătăţesc şi zilele de concediu de odihnă pe care le primeau suplimentar angajaţii care lucrează în condiţii grele. Din 10 rămân cu 5.
„Nu putem fi solidari cu cei care au generat criză economică”, spune Marius Nistor președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”
Sunt doar primele măsuri dintr-o listă lungă a Guvernului Bolojan
Pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate și anul viitor, potrivit surselor Observator. Bugetele companiilor de stat nu vor fi avizate dacă nu reduc nr șefilor și nu plafoneaza indemnizațiile acestora. În plus, Guvernul vrea să concedieze 20% dintre angajații ministerelor, să comaseze unele instituții, iar pe altele să le desființeze.
Vizate sunt şi trei academii – Științe Tehnice, Medicale şi a Oamenilor de Ştiinţă.
„Este vorba de a două cea mai veche academie din România. S-a înființat în 1935, o să fie tăiate și proiectele tinerilor cercetători”, spune Anton Hadar, vicepreşedinte Academia Oamenilor de Ştiinţă din România
Pachetul de măsuri fiscal-bugetare va fi finalizat în această săptămână.
