
Bolojan explică lipsa femeilor în Guvern din partea PNL: ”Am încercat să propunem oameni competenți”, Diana Mardarovici reacționează: ”Noi, incompetentele din PNL”.
Prim-ministrul Ilie Bolojan a declarat, întrebat de ce PNL nu a propus nicio femeie în Guvern, că partidul a încercat să aducă în Executiv ”oameni performanți”, ”oameni competenți”, fiind un criteriu mai important acesta decât dacă sunt femei sau bărbați.
”Sunt de acord cu dumneavoastră, că PNL trebuie să încurajeze oamenii performanți, femei sau bărbați, să fie susținuți, să li se creeze culoare. Am încercat să propunem oameni competenți. A fost mai puțin important ceea ce sunt”, a afirmat Ilie Bolojan, întrebat de ce PNL nu a propus femei în Executiv, la finalul ședinței de Guvern de vineri.
Cabinetul Bolojan are 20 de membri, cu tot cu premierul PNL, dintre care doar două femei Oana Țoiu la Afaceri Externe și Diana Buzoianu la Mediu, ambele propuse de USR.
Egalitatea de gen în politica din România. De ce are Guvernul Bolojan doar două femei ministru: explicații de la PNL, PSD și UDMR
Lipsa reprezentării femeilor în Guvern devine vizibilă cu fiecare nou Executiv. Guvernul Bolojan are doar două femei, însă nu e chiar o noutate, ci aparent o normalitate. Argumentele aduse de liderii partidelor că n-ar exista suficiente femei sau că acestea nu au experiența necesară nu stau în picioare, spune un specialist în egalitatea de gen. Pe de altă parte, legea cotelor, cea care ar trebui să impună în politică o reprezentare echilibrată între femei și bărbați, e blocată de ani de zile în Parlament. 0 seconds of 3 minutes, 22 secondsVolume 90%
Oana Țoiu și Oana Buzoianu, de la Externe, respectiv Mediu, sunt singurele femei care au prins loc în Executivul lui Ilie Bolojan, din cele 19 posturi disponibile, dacă adăugăm și vicepremierii fără minister.
În schimb, din partea PSD, PNL și UDMR nu a existat nicio propunere.
”PNL trebuie să încurajeze ca oamenii performanți, femei sau bărbați, să fie susținuți, să li se creeze culoare. Am încercat să propunem oameni competenți”, a răspuns premierul Ilie Bolojan, când i-a fost atrasă atenția, într-o conferință de presă, că partidul pe care îl conduce nu a propus nicio femeie în Executiv.
”A fost, așa cum v-am spus, un vot secret. Sper ca data viitoare, mai multe colege de-ale noastre, în primul rând, să se înscrie la această competiție internă, fiindcă n-am de gând, atât timp cât voi conduce PSD, să aplic altă metodă decât aceasta de a face competiție internă”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD.
Specialiștii în egalitate de gen arată că, mai ales în partidele mari, problema nu ar fi a numărului de femei cu expertiză, ci mai degrabă a lipsei de promovare în funcțiile publice.
”PNL, PSD au femei în politică, femei care au făcut carieră în politică, femei cu care societatea civilă a colaborat. Deci, argumentul că nu avem femei este un argument pe care ei nici nu ar trebui măcar să-l rostească public. Este problema partidelor mainstream, pentru că nu știu să atragă femei și nu știu să promoveze femei în funcții publice”, a spus Simona Voicescu, de la Asociația Necuvinte.
Pe de altă parte, argumentele aduse de PSD și PNL sunt folosite și de partide mai mici, precum UDMR.
Întrebat de ce de fiecare dată când se pune un guvern nou se discută despre slaba reprezentare a femeilor. Kelemen Hunor a răspuns: ” Discutăm fiindcă sunt foarte puține propuneri, de aceea. Sunt fel de fel de variante, dar da, aveți dreptate, este subreprezentare, trebuie schimbată.”
Problema stă inclusiv la baza de selecție, mai spun specialiștii. O lege a cotelor de gen care să aducă o promovare egală în politică a femeilor și a bărbaților este amânată din 2022. Franța, Belgia, Italia și Spania sunt doar câteva dintre statele în care există de ani de zile legislații de reprezentare echilibrată.
”Prezența femeilor în politică nu este promovarea femeilor cu orice cip. Este vorba despre reprezentare democratică. Noi reprezentăm 51% din populația României și, de altfel, 51% din populația planetei. Avem nevoie de reprezentare la nivelul tuturor categoriilor de instituții”, a subliniat Simona Voicescu.
În ultimii 5 ani, Executivul în care și-au găsit loc cele mai multe femei a fost Guvernul ”Ciolacu 1” din care făceau parte doar PSD și PNL. Acesta a început cu cinci ministere și a încheiat cu șase. La polul opus, în Guvernul Cîțu a fost doar o femeie.
Ilie Bolojan a fost tras la răspundere de o jurnalistă pentru lipsa totală a femeilor de pe lista de propuneri a PNL pentru Guvern.
”PNL trebuie să încurajeze ca oamenii performanți, femei sau bărbați, să fie susținuți, să li se creeze culoare”, a declarat premierul.
El a adăugat că, în procesul de selecție, ”a fost important să propunem oameni competenți, a contat mai puțin ce sunt”.
Femeile din PNL, reacție furibundă după ce au fost făcute “incompetente” de Ilie Bolojan. O membră a partidului a transmis un mesaj dur.
După ce Ilie Bolojan le-a dat de înțeles că sunt “incompetente”, femeile din PNL au reacționat. Diana Mardarovici, o membră a partidului, a avut un mesaj dur pe rețelele de socializare.
Cine este Diana Mardarovici și ce acuzații a lansat la adresa premierului
Diana Mardarovici ocupă funcția de Consilier General al Municipiului București încă din anul 2020. Este, totodată, membră a Partidului Național Liberal, iar de profesie este economistă, dar și antreprenoare.
A urmat studiile Academiei de Studii Economice din București, fiind licențiată în Economie, după care a urmat și studiile de masterat în cadrul aceleiași instituții, la specializarea Marketing. Tot la ASE București, și-a continuat și studiile de doctorat.
Într-un clip video postat pe rețelele de socializare, membra PNL a adus în discuție niște declarații făcute recent de premierul României, Ilie Bolojan, care a dat de înțeles că femeile din PNL nu sunt competente.
“Femeile din PNL sunt incompetente. Asta a reieșit dintr-o formulare nefericită a președintelui partidului, Ilie Bolojan. Evident că astăzi am primit extrem de multe mesaje să explic ce a vrut să spună autorul. Nu vreau să vorbesc în numele lui, sunt convinsă că se descurcă singur să-și explice afirmațiile.
Ca să vă spun sincer, la un moment dat obosești, cel puțin eu, să stau să explic, să scuz efectiv toți colegii din PNL care, la un moment dat, au făcut afirmații misogine sau cu tentă misogină, sau care dovedesc o lipsă a înțelegerii a motivului pentru care femeile nu ajung în situația în care să fie promovate în funcții înalte”, a spus Diana Mardarovici pe TikTok.
Diana Mardarovici a mai precizat că, în București, dar și la nivel național, sunt aproximativ 50% femei în PNL. “Am făcut un studiu la un moment dat cu o colegă și ne-am uitat la câte membre are PNL. În București, noi suntem 50%. Probabil la nivel național tot în jurul acestei cifre”, a continuat aceasta.
În acest context, consilierul a spus că cei de la conducerea Partidului Național Liberal ar trebui să își pună anumite întrebări în legătură cu motivul pentru care femeile din partid nu ajung în funcții înalte.
“Cu tot respectul față de toți colegii mei, ori în PNL intră, în principal, femei proaste, și atunci trebuie să-și pună conducerea partidului o mare întrebare: De ce, ce face PNL de atrage numai proaste? Care e problema partidului? Că femei competente România are.
În mod cert le are, și asta arată și statisticile internaționale pentru că putem că în mediul companiilor private, performanțele româncelor din punct de vedere intelectual, că româncele au studii superioare mai mult decât bărbații. În administrația publică lucrează mai multe femei”, a adăugat ea.
@dianamardarovici proaste dar multe #pnl #respectpentruromania #respectpentrufemei #schimbare #reforma #politica #feminism #fyp ♬ original sound – Diana Mardarovici
