
Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au susținut declarații de presă la Cotroceni. Convorbirile oficiale au durat cu aproape o oră mai mult decât era programat. Președinții României și Ucrainei au semnat și o declarație comună.
”Președintele” Iohannis a dat asigurări că România va continua să acorde sprijin Ucrainei, inclusiv militar, ”până la victorie”. șeful statului a subliniat că susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.
Și președintele Volodimir Zelenski a precizat, că au fost discutate solicitările militare ale Ucrainei, cu accent pe artilerie, dar în principal pe sisteme antiaeriene.
Iohannis: ”Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”, Zelenski: ”Am discutat solicitările noastre militare, accentul pus pe sisteme antiaeriene”.
Turistul Iohannis: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie„. România are de acum un Parteneriat Strategic cu Ucraina.
”Preşedintele” Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.
Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.
”Această vizită are un caracter istoric pentru relatia bilaterală şi transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi axată pe interesul cetăţenilor noştri şi a regiunii. De aceea am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic. Mă bucur că am semnat astăzi împreună o declaraţie comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare. Pe termen scurt ajutăm Ucraina să câştiffe războiul, dar pe termen lung vrem să ne consolidăm relaţia de parteneriat”, a afirmat Klaus Iohannis, la începutul declaraţiilor comune de presă cu Volodimir Zelenski, marţi la Palatul Cotroceni.
România va sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie, spune președintele Klaus Iohannis după discuțiile cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. Șeful statului român spune că „securitatea Ucrainei înseamnă și securitatea României„.
El adaugă că l-a asigurat pe președintele Zelenski de ”hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”
”Țin să exprim încă o dată deplina admirație, în numele meu personal și al întregului popor român, pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre, România și poporul român au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean. O repet: susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim. În dialogul nostru de astăzi, am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului. Am condamnat, din nou, în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală”, afirmă Iohannis.
Klaus Iohannis:
”Mă bucur să-l primesc azi pe președintele Zelenski.
Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv.
Am decis azi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare.
Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung.
Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie.
Exprim încă o dată deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.
Încă din primele clipe ale agresiunii, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare pentru continentul european, România a fost alături de Ucraina.
Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.
Am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului.
Am condamnat atacurile Rusiei asupra infrastructurii portuare a Ucrainei. Acestea sunt crime de război.
Am luat la nivel național și aliat măsurile necesare, prin întărirea măsurilor de supraveghere și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție.
Am reafirmat angajamentul de a lucra alături de partenerii internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene.
S-a agreat deja dublarea capacității de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone.
De la începutul războiului, peste 27 de mil de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.
Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului lui 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele celor două țări, în ciuda condițiilor deosebit de dificile.
Am avut un schimb de opinii despre rezultatele summitului de la Vilnius.
Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii pentru implementarea practică a Ucrainei. Am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de președintele Zelenski.
Dorim o abordare constructrivă, transparentă, orientată pe soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.
Am discutat pe larg despre protecția drepturilor minorităților naționale.
Ne dorim ca cele două minorități să aibă drepturi similare, în special ne referim la limba vorbită și educația în limba maternă.”
Volodimir Zelenski:
”Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul, prima vizită de la agresiunea rusă.
Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei.
Îmi aduc aminte cât de călduros au tost întâmpinați oamenii noștri aici.
România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar.
Am convenit un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre pentru a pregăti fundamentul acestui act.
Am discutat despresecuritatea în regiunea Mării Negre, am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună, și despre minoritățile naționale.
În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni.
Am discutat situația de pre front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană.
Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți.
România e o țară garant de asigurare a securității alimentare a lumii întregi.
Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre … trebuie să facem tot posibilul ca
Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă.
Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi.
Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova.
Cooperarea trilaterală cu Moldova și România dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică.
Sunt convins că și Moldova și Ucraina vor deveni membre ale UE.
Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare la UE și România ne susține. Aderarea la UE va asigura stabilitate și securitate în zonă.
Am discutat și despre Orientul Mijlociu. Am condamnat ferm actele teroriste împotriva Israelului.
Nu trebuie să dăm posibiliatea Rusiei sau oricui să poată teroriza lumea dezvoltată și civilizată.
Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:
Ați vorbit despre sprijinul militar al României. Ce i-ați cerut președintelui Iohannis?
Zelenski: Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene.
Cum comentați protestul unor senatori și deputați?
Iohannis: Agenda președintelui a fost negociată de cele două delegații și comunicată public. Atât pot să spune la asta.
Zelenski: Mă puteți întreba pe mine. Am venit să vizitez oamenii din România, să le mulțumesc, să discut chestiuni strategice cu președintele Iohannis, dar nu am pregătit niciun discurs. Data viitoate, fiți siguri, voi veni și o voi face.
Cine credeți că stă în spatele atacului Hamas?
Zelenski: În spatele Hamas stau cei care îi susțin, cu arme, public, și nu de ieri sau alaltăieri. Considerăm că Rusia a una dintre țările care au ajutat Hamas și stă în spatele Hamasului.
Iohannis: În ce privește atacul terorist împotriva Israelului, eu am condamnat de la bun început și am spus din capul locului că sprijinm dreptul Israelului de a se apăra. Cine și cum a susținut acest atac vom afla pe măsură ce datele vor deveni mai clare.
Despre Marea Neagră
Iohannis: În ce privește Marea Neagră, România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate. Este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă, să nu fie controlată de unii sau alții.
Mai e de lucru și dacă îmi este permis acest război dus de Rusia împotriva Ucrainei, un război ilegal, perfid, se desfășoară în Marea Neagră.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit, marți, la Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis.
Președinții României și Ucrainei au reacționat marți după isteria pronită pentru că Volodimir Zelenski ar fi decis brusc să nu mai susțină un discurs în Parlament, după ce aleși extremiști din România au lansat amenințări.
”Agenda președintelui Zelenski a fost negociată între cele două delegații și comunicată public. Atât pot să spun la asta”, a fost reacția sterilă a ”președintelui” Iohannis.
Zelenski i-a transmis jurnalistului român care a pus întrebarea că ”Vorbești cu președintele Iohannis despre mine. Mă poți întreba pe mine”.
Jurnalistul l-a întrebat de ce și-a anulat discursul.
”Cred că întelegeți că nu duc lipsă de discursuri. Am venit să vizitez oamenii din România, cărora le sunt recunoscător și să vorbesc lucruri strategice cu Iohannis. De asemenea, în agenda mea sunt întâlniri cu premierul și cu parlamentari, dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Poate că cineva e împotrivă, dar eu nu sunt pregătit să o fac. Data viitoare să fiți sigur că special pentru Parlamentul dvs., pentru toți jurnaliștii și pentru toată lumea voi veni și o voi face”, a spus Zelenski.
