
Ministrul Muncii: ”Se taie voucherele de vacanță la venituri mai mari de 6.000 de lei, pensiile și salariile înghețate, a doua tranșă de 400 de lei de Crăciun pentru pensionari, incertă”
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat miercuri reducerea pragului pentru voucherele de vacanță la 6.000 de lei venit net. Până acum ele se acordau celor care câștigau sub 8.000 de lei net.
Astfel, urmează o restructurare a politicii privind voucherele de vacanță, acestea urmând a fi acordate exclusiv angajaților din sectorul public cu venituri lunare brute de până la 6.000 RON. Totodată, folosirea voucherelor va fi restricționată la perioada de extrasezon (în afara intervalului iunie-august).
Principalele măsuri anunțate miercuri de ministrul Muncii:
- Veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la finalul anului 2026
- Se reduce majorarea salariilor de bază de la maxim 50% la maxim 35%, atunci când este vorba despre cei care lucrează în proiecte cu fonduri europene. Este adăugat și un criteriu de performanță. Această majorare se acordă doar pe perioada contractată și nu pentru prelungire, astfel încât să avem și termenele respectate
- Indemnizația de hrană are un plafon de 6.000 de lei lunar și are un cuantum de 347 de lei
- Rămâne și se prelungește până la finalul anului 2025 suspendarea ocupării posturilor prin concurs pentru a nu crește numărul angajaților din sistemul bugetar și cheltuiala aferentă
- Nu se vor actualiza cu rata inflației pensiile speciale de serviciu și nici valoarea punctului de referință
- CASS se va aplica pensiilor de peste 3.000 de lei. Un pensionar care are o pensie de 3.100 de lei o să aibă sarcină în plus de 10 lei și un pensionar care are pensie de 15.000 de lei va avea 1200 de lei de plătit la CASS
Florin Manole: ”1,7 milioane de pensionari vor plăti contribuții pentru sănătate. Cum a fost stabilit pragul de 3.000 de lei.”
Peste 1,7 milioane de pensionari din România vor fi afectați de decizia Executivului de a impune plata contribuțiilor sociale de sănătate pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. Acest prag, cu puțin mai mare decât pensia medie la nivel de țară, a fost decis de Guvern, a spus ministrul Muncii, Florin Manole, într-o conferință de presă.
”2,9 milioane de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus”, a spus el, adăugând că un pensionar cu o pensie de 3.100 de lei va avea o de plătit o contribuție de 10 lei.
Pe de altă parte, peste 1,72 milioane de pensionari vor plăti CASS.
”Nu consider ca vreo pensie contributivă să fie mare, indiferent de cuantum, e un drept care decurge din contribuția de-o viață a unei persoane. Avem continuarea plafonări prețurilor alimentelor de bază. Este foarte important să ne raportăm la cifrele prezentate de ministrul Finanțelor referitoare la creșterea anvelopei pentru plata pensiilor, peste 40% creștere în ultimii 5 ani”, a spus Manole.
Întrebat dacă o persoană se poate întreține cu 2.700 de lei pe lună, cât este pensia medie, ministrul a răspuns: ”Am lucrat pe salariul minim pe economie când am venit în București și știu că este foare greu. De asta am militat întotdeauna pentru creșterea salariului minim și a punctului de pensie”.
El a adăugat că pragul de 3.000 de lei a fost o decizie a Guvernului Bolojan.
”Este peste pensia medie”, a adăugat el.
Cum se va calcula taxa CASS de 10% pentru pensiile peste 3.000 de lei și câți bani pierd pensionarii.
- Pensie 3.500 lei – CASS 10%: – 50 de lei
- Pensie 4.000 lei – CASS 10% – 100 de lei
- Pensie 4.500 lei – CASS 10%: – 150 de lei
- Pensie 5.000 lei – CASS 10%: – 200 de lei
- Pensie 5.200 lei – CASS 10%: – 220 de lei
- Pensie 6.000 lei – CASS 10%: – 300 de lei
Ministrul Muncii ezită să răspundă dacă pensionarii vor mai primi ajutorul de 400 de lei de Crăciun: ”Nu-mi pot asuma”.
Florin Manole susține acordarea tranșei a doua din ajutorul de 400 lei pentru pensionari, dar decizia aparține Guvernului și coaliției.
Ministrul Muncii a fost întrebat dacă pensionarii vor mai primi cei 400 de lei, înainte de sărbători, a doua tranşă din ajutorul stabilit de fostul guvern.
”Eu voi fi mereu susţinătorul mecanismului acesta, suplimentar, dincolo de indexarea cu inflaţia, însă suntem într-un guvern multicolor care va lua decizii în comun, va fi o decizie a guvernului Bolojan, aşa cum aceasta este o decizie a coaliţiei şi a guvernului Bolojan. Nu mi pot asuma, decât dedicarea mea personală pentru tema asta, rezultatele ţin şi de limitele bugetare şi de decizia comună a guvernului Bolojan”, a spus ministrul Manole.
El a precizat că în opinia sa, consideră că trebuie găsite orice mijloace pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei.
”Decizia politică o vom lua într-un guvern care conţine mult mai multe partide decât Partidul Social Democrat”, a subliniat el.
În luna martie, Guvernul Ciolacu anunța că două milioane și jumătate de vârstnici care au pensia mai mică de 2.574 de lei vor primi un ajutor de 800 de lei în două tranșe. Prima a venit înainte de Paște, iar a doua trebuie să intre până la Crăciun.
Potrivit datelor de la Casa de Pensii, sunt 4,5 milioane de pensionari acum, dintre care 2 milioane au venituri peste pragul stabilit pentru acordarea ajutorului și nu vor primi nimic în plus.
Cât ne costă austeritatea: Un român cu salariu de 4.000 de lei pierde cel puțin 200 de lei lunar din cauza scumpirilor.
Măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan nu sunt doar cifre în tabele, ele sapă adânc în buzunarele românilor. Pentru un angajat obișnuit, cu un salariu net de 4.000 de lei, noile taxe, accize și scumpiri înseamnă circa 200 de lei în plus pe lună care se duc direct către stat. Și acesta e doar începutul.
Ca să înţelegem cât de mult ne impactează viaţa de zi cu zi măsurile de austeritate anunţate de Guvern, haideţi să facem o analiză aplicată. Să luăm exemplul unui român care are un salariu net de 4.000 de lei, locuieşte într-o zonă limitrofă a Bucureştiului, merge la muncă cu maşina pe care o deţine, mănâncă în oraş o dată pe săptămână, face cumpărături alimentare o dată la câteva zile, este fumător şi consumator moderat de alcool.
Aproape 5% din salariul net va merge suplimentar către stat doar din creșteri de taxe și accize. Iată cum:
Din creşterea TVA general de la 19% la 21%, şi a cotei reduse de la 9% la 11%, aproape toate bunurile și serviciile se vor scumpi, inclusiv alimente, energie sau utilități. Doar de aici, 50 de lei se scad din salariul lunar.
Apoi, accizele la benzină cresc cu 10%. Pentru un consum estimat de 50 litri/lună, la un preț de 7 lei/litru, costul suplimentar lunar va fi de aproximativ 35 lei.
Vorbim şi de RCA, care a crescut deja semnificativ în 2025, cu până la 30% față de anul anterior, iar în zona București-Ilfov, polița minimă anuală pentru un șofer de vârstă medie, cu mașină mică, este de aproximativ 154 de lei pe lună. Creșterile suplimentare anunțate pentru RCA în contextul austerității sunt estimate la încă 20% față de acest nivel, adică aproximativ 31 lei/lună în plus.
Mergem şi la zona de vicii. Un pachet de țigări costă în prezent între 22-25 lei. Cheltuiala lunară este de 660-750 lei. O creștere de 10% înseamnă peste 2 lei pe pachet, deci lunar între 60 şi 75 lei în plus. Apoi, în cazul alcoolului, unde şi acolo creşte acciza, pentru un consum moderat, să spunem 4 beri/săptămână și 1 sticlă de vin/lună, cheltuiala lunară este de aproximativ 150 lei. Creșterea accizei adaugă încă aproape 20 lei/lună.
Aşadar, dacă adunăm toate aceste creşteri, puterea de cumpărare scade, iar cheltuielile de bază și de relaxare devin tot mai greu de susținut. În plus, scumpirile se vor propaga și la alte produse și servicii, accentuând presiunea pe bugetul personal.
