Acasă Declarații Nicuşor se spală pe mâini de măsuri și anunţă că, nu este de acord cu majorarea TVA asumată de premier: ”Angajamentul Guvernului a fost că, TVA nu va creşte”

Nicuşor se spală pe mâini de măsuri și anunţă că, nu este de acord cu majorarea TVA asumată de premier: ”Angajamentul Guvernului a fost că, TVA nu va creşte”

0
0
50

Nicuşor se spală pe mâini de măsuri și anunţă că, nu este de acord cu majorarea TVA asumată de premier: ”Angajamentul Guvernului a fost că, TVA nu va creşte”

Nicuşor Dan, înţepături la adresa lui Bolojan pe tema creşterii TVA. Replica premierului. Nicuşor Dan a anunţat public că nu este de acord cu majorarea TVA asumată de premier.

„Angajamentul Guvernului, în momentul în care el a fost învestit, a fost că TVA nu va creşte. Erau absolut realizabile un set de măsuri, discuţii cu Comisia, cu agenţiile de rating şi această măsură putea să nu fie luată la acest moment. Toate discuţiile, măsurile au intrat în atributul Guvernului. Asta e ce pot să vă spun”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele României.

„Atunci când am angajat răspunderea guvernului am explicat situația în care se află România și de ce măsurile propuse sunt necesare și urgente. Dacă facem ce trebuie făcut, lucrurile se vor îndrepta”, a declarat Ilie Bolojan, premierul României.

Apar primele rupturi în parteneriatul dintre preşedinte şi premier. Nicuşor Dan este convins că existau alternative la creşterea TVA. Şi spune că Ilie Bolojan şi-a asumat această decizie în ciuda înţelegerii pe care o avusese cu el, înainte de a-l desemna prim-ministru. Premierul îi dă replica şi spune că e o măsură fără de care nu putea fi redresat parcursul economic al țării.

Președintele Nicușor Dan a fost întrebat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, cum s-a ajuns la majorarea TVA, în condițiile în care, în campania electorală, a semnat un angajament prin care promitea că TVA nu va crește pe durata mandatului său. Acesta a explicat că ”angajamentul Guvernului a fost că taxa nu va crește și că vom avea o reevaluare înainte de 15 octombrie”, însă lucrurile s-au schimbat după numirea noului Executiv.

Președintele României a explicat că, înainte de formarea Guvernului, a analizat datele financiare disponibile și a discutat cu liderii Coaliției și premierul desemnat despre păstrarea TVA-ului la 19%.

Totuși, spune că menținerea acestui prag ar fi fost posibilă doar printr-un pachet mai amplu de măsuri administrative, care au rămas ulterior în sarcina Executivului.

”În acea lună pe care am avut-o înainte de numirea prim-ministrului m-am uitat în foarte multe date financiare și, în cunoștință de cauză, am avut această discuție cu Coaliția și cu premierul desemnat și asta a fost înțelegerea pe care am avut-o la momentul formării Guvernului.

Așa cum am spus, pentru ca aceste corecții să fie făcute cu păstrarea TVA-ului la 19% trebuia un set de măsuri administrative, discuții, un complex de măsuri care ar fi trebuit să fie luate și în continuare sunt absolut convins că era o direcție. Din momentul în care am numit Guvernul cu această condiție, toate discuțiile și măsurile au intrat în atributul Guvernului, asta e ce pot să vă spun”, a declarat Nicușor Dan, luni, în cadrul conferinței de presă.

Primul atac al lui Nicușor Dan la adresa Guvernului Bolojan: România putea trece de criză fără creșterea TVA.

Președintele Nicușor Dan a afirmat luni, într-un mesaj pe X, că România ar fi putut trece de criză și fără majorarea TVA. Guvernul ar fi putut evita această măsură, spune șeful statului, prin discuții cu Comisia Europeană și agențiile de rating.

Nicușor Dan a publicat luni un mesaj pe contul său de X în care îi asigură pe români că măsurile fiscale adoptate de Guvern sunt ”o situație provizorie”, dar și pe investitori că ”suntem oameni serioși”.

”Măsurile fiscale adoptate acum reprezintă o situație provizorie! Economia românească are un potențial de dezvoltare imediat ce vom trece peste această scurtă perioadă de redresare, cu atât mai mult cu cât, dacă nu facem greșeli, la finalul anului 2026 țara noastră va intra în OCDE.

Asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși, am promis că facem reforme, le vom face, astfel încât situația financiară a României să se redreseze”, a afirmat șeful statului.

Președintele a precizat că, pentru a participa la acest efort colectiv, ”Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu la rectificarea bugetară pentru 2025”.

Nicușor Dan explică faptul că ”nu s-a început cu corecția privilegiilor înainte de măsuri care să afecteze toată populația din cauza unei presiuni a timpului pentru piețele financiare, care au fost expuse ani de zile la promisiuni neonorate ale României de a reduce cheltuielile. Singura soluție credibilă pentru aceste piețe acum a fost că vor crește veniturile la buget”.

Președintele a bifat și subiectul majorării TVA. Nicușor Dan spune că această măsură ar fi putut fi evitată.

”În momentul învestirii, angajamentul Guvernului a fost că nu va majora TVA și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără creșterea TVA, era nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri și discuții, cu Comisia, cu agențiile de rating, și astfel s-ar fi putut evita majorarea TVA. Însă după numire, toate deciziile au intrat în atributul Guvernului”, a încheiat el.

Nicușor Dan, despre tăierea sporurilor: ”Au trebuit luate nişte măsuri din topor. Cele justificate trebuie incluse în legea salarizării”.

România are nevoie de o lege a salarizării în care să avem o abordare foarte nuanţată pe toate categoriile şi să dispară sporurile, a declarat, luni, preşedintele Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a afirmat că, la acel moment, acele ”sporuri justificate” trebuie să fie incluse în legea salarizării unitare, însă pentru elaborarea acestei legi a estimat ”un an – un an şi jumătate”.

În prezent, a apreciat preşedintele, ”au trebuit luate nişte măsuri din topor pentru că nu era timp pentru analiză şi ne presa timpul”.

”Sunt vreo 200 de sporuri care de-a lungul timpului au fost acordate prin lege. Unele sunt incluse salariu, alte nu sunt incluse în salariu. Au fost acordate diferitelor categorii profesionale. Nu se putea face o analiză în 30-40 de zile pe toate aceste 200 de sporuri și să fie și identificate actele normative și să fie și făcute proiectele de modificări pentru aceste acte normative.

România are nevoie, și toate partidele care formează coaliția au fost de acord cu asta, de o lege a salarizării unitare în care să avem o abordare foarte nuanțată pe toate categoriile profesionale și să dispară sporurile. Adică în funcție de ce sunt actualmente sporuri justificate să fie incluse în legea salarizării unitare și de legea asta să nu ne mai atingem ani de zile. Cam asta este unde trebuie să ajungem, dar probabil că pentru a face asta ne trebuie un an, un an și jumătate.

Deci, acum ați văzut că am avut o atitudine nuanțată față de Guvern. Unde le dau dreptate este că au trebuit luate niște măsuri, ca să spunem așa, din topor, pentru că nu a existat timpul pentru analiză și ne presa timpul. Într-un an, un an și jumătate, am putea să avem o un set de măsuri echilibrate asupra impozitării și taxării în România.”, a declarat Nicușor Dan.

Guvernul a decis majorarea Taxei pe Valoare Aduăugată standard de la 19 la 21%, începând cu 1 august. Iar taxele reduse până acum la 5 sau 9 la sută cresc la 11 la sută. În acest fel, Executivul ar asigura o creştere a veniturilor la buget de 22 miliarde de lei pe an. Pachetul doi al reformelor prevede reduceri de cheltuieli, iar Nicuşor Dan a anunţat deja tăieri la Administraţia Prezidenţială. Salariul său rămâne însă neschimbat.

„Putem să reducem bugetul Administraţiei Prezidenţiale cu 20%, asta înseamnă 20 de milioane de lei. Mult mai mult decât 1.000 de lei sau 2.000 pe care aş putea eu să-i reduc din salariul meu”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele României.

Preşedintele şi-a publicat, ieri, declaraţia de avere. Documentul se întinde pe 44 de pagini, şi cuprinde împrumuturile primite în campania electorală. Nicuşor Dan are un teren intravilan de 7.500 de metri pătraţi la Predeal, o maşină din 1986 şi 240 de mii de lei în conturi. Ca preşedinte are un salariu lunar de 25 de mii de lei. Reducerea de cheltuieli la Administraţia Prezidenţială înseamnă şi deplasări mai puţine. Totuşi, Nicuşor Dan va călători luna aceasta în Germania şi Austria, unde caută investitori pentru industria românească de apărare.

Preşedintele a mai anunţat că până în toamnă va numi şefi la SRI şi SIE, după consultări cu partidele. Surse politice spun că pentru funcţia de director SRI în cărţi este Dacian Cioloş. Nicuşor Dan s-a arătat nemulţumit şi de activitatea DNA şi a Parchetului General, dar a evitat să spună dacă va schimba conducerea de pe acum sau va aştepta expirarea mandatelor celor aflaţi în funcţie.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Dan urmează exemplul lui Bolojan nefiind ”populist” și nu-și va reduce salariu, în contextul discuțiilor despre reducerea voluntară a veniturilor oficialilor

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Dan urmează exemplul lui Bolojan ne…