
Guvernul Bolojan, se pregătește să adopte, vineri, primele măsuri de austeritate: Taxe și impozite mărite, tăieri de sporuri, crește acciza la carburanți, RCA neplafonat.
Cabinetul Bolojan, care ar urma să intre ”în pâine” curând, are în plan măsuri dure ce au ca scop evitarea unui colaps economic al țării. Acestea sunt menționate în programul de guvernare pentru care au convenit PSD, PNL, USR și UDMR.
Ce priorităţi are noul Guvern Bolojan: Cum vor ministerele să aducă 30 de miliarde de lei la buget în 2025
Marea provocare a noului Executiv este reforma în aparatul de stat. Investițiile vor fi prioritizate, iar cele care nu au început, amânate. Ministrul Transporturilor, Ciprian Șerban își dorește să finalizeze până la 1.500 de kilometri de drum expres și autostradă până la final de an. În schimb, Ministrul Economiei vrea ca până în 2027 jumătate din serviciile publice să fie digitalizate.
Primele măsuri ale Guvernului Bolojan. Sporul de antenă, plafonat la 300 de lei. Ajutorul pentru facturi va fi de 50 de lei/lună
Guvernul Bolojan se pregătește să adopte, vineri, primele măsuri de austeritate pentru a face economii la buget. Ordonanța de Urgență pregătită de Executiv prevede plafonări ale sporurilor acordate bugetarilor.
De pildă, Guvernul vrea să plafoneze sporul de antenă la 300 de lei brut, ceea ce va aduce o economie la bugetul statului de 1,53 de miliarde de lei. În aceeași ședință, Guvernul Bolojan va adopta măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, deoarece de la 1 iulie expiră plafonarea la energie. Astfel, aceștia vor primi un ajutor de 50 de lei pe lună pentru factura la curent.
România cheltuie anual aproape 3 miliarde de euro doar pe prime, bonusuri şi sporuri care ajung în buzunarul angajaţilor din instituțiile și companiile de stat. De pildă, președintele CCR primește un spor ”pentru risc și suprasolicitare neuropsihică” de 11.769 de lei, iar restul judecătorilor înscasează 11.315 lei.
Guvernul micșorează sporul ”de antenă”
Guvernul Bolojan, se pregătește să taie din aceste sporuri, iar primul micșorat va fi sporul ”de antenă”, care în prezent este de la 15% din salariu, dar nu poate depăși 1.500 de lei brut.
Executivul îl va reduce la 300 de lei brut, respectiv 172 de lei net/lună, iar economia la bugetul statului va fi de 1,53 miliarde de lei.
Lista sporurilor de la stat:
Spor de vechime: între 5% și 25% din salariu
Spor de fonduri europene: 50% din salariu
Spor de doctorat: 50% din salariu
Spor de antenă: 15% din salariu
Spor de noapte: 25% din salariu
Spor de stres: 1.000 lei lunar
Spor pentru praf, calculator sau pentru radiațiile de la antenele de satelit: până la 1.500 de lei lunar
Spor de bucătărie, pentru un bucătar-şef: 100% din salariu
Ajutor de 50 de lei/lună pentru facturile la curent
De la data de 1 iulie va expira plafonarea prețurilor la energie, ceea ce va duce la scumpiri. Guvernul Bolojan vrea îi ajute pe consumatorii vulnerabili prin acordarea unui tichet de 50 de lei/lună ca ajutor pentru plata facturilor.
Ilie Bolojan a propus inițial acordarea unui ajutor de 37 de lei.
Vor fi eligibili:
- Persoanele singure cu un venit lunar maxim de 1940 de lei
- Familiile cu mai mulți membri, cu un venit net lunar/membru de maxim 1.784 lei
Pentru a primi acești bani, e nevoie o înscriere pe o platformă online, sau direct la Primărie/Poștă.
Impactul acestei măsuri la bugetul statului este de un miliard de lei.
Profesorii, afectați de măsurile pregătite de Guvernul Bolojan
Guvernul Bolojan va crește norma didactică pentru profesori și sporul de grad va fi diminuat.
”În programul de guvernare este ideea că în zona preuniversitară trebuie să creştem norma”, a spus ministrul Daniel David zilele trecută.
De asemenea, ministrul Daniel David a anunțat că va fi schimbat și modul de calcul al burselor pentru a reduce fondul banilor alocați și numărul beneficiarilor.
Guvernul vrea să schimbe modul de calcul al fondului de burse astfel încât acesta să fie raportat la valoarea brută a salariului minim pe economie, nu la cea brută cum prevede legislația actuală. Măsura ar duce la diminuarea burselor cu 40%, potrivit studenților, şi la reducerea beneficiarilor.
Studenți din toată țara au protestat joi față de această măsură și spun că vor continua să iasă în stradă până când Executivul renunță la ea, deoarece pentru mulți dintre ei micșorarea burselor sau pierderea acestora ar putea însemna renunțarea la studii.
Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului pentru alimente
Începând cu 1 iulie 2025, românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri, odată ce măsurile de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, energie electrică și polițele RCA vor expira.
Măsura de plafonare a adaosului comercial pentru 17 alimente de bază, introdusă în august 2023, a fost un răspuns la inflația galopantă care a afectat puterea de cumpărare a românilor.
Prin această ordonanță, adaosul comercial pentru anumite produse esențiale a fost limitat la 20%, ceea ce a dus la reduceri de preț de până la 33% în unele cazuri, conform rapoartelor oficiale. Această măsură a fost prelungită succesiv, ultima dată până la 30 iunie.
Guvernul Bolojan nu va ridica plafonarea, ci o va prelungi tot în ședința de vineri până la data de 30 septembrie.
Partidele pro-europene care vor guverna România – PSD, PNL, USR și UDMR – au semnat, luni, acordul coaliției de guvernare. De guvernarea propriu-zisă se va ocupa cabinetul Bolojan, conform unui program ce ar fi construit ”pe trei piloni fundamentali”:
– Ordine în finanțele publice, ca bază pentru evitarea unei crize economice și pentru recâștigarea încrederii investitorilor, a piețelor și a cetățenilor
– Bună guvernare, ca motor al reformei statului: o administrație eficientă, responsabilă și adaptată nevoilor actuale
– Respect pentru cetățeni, exprimat prin echitate, anularea beneficiilor exagerate, servicii publice de calitate și politici sociale oneste, care susțin munca, nu dependența, după cum relevă un document rezultat în urma discuțiilor privind prioritățile viitorului Executiv
În document se arată că ordinea în finanțele publice va începe cu reducerea deficitului ”prin măsuri clare de reducere a cheltuielilor publice”.
”Nu vom cosmetiza, ci vom tăia acolo unde există risipă. Corecția bugetară se va face în mod onest, potrivit principiului simplu: ‘Toată lumea plătește’.
În paralel, întărim capacitatea statului de a colecta venituri. ANAF, Antifrauda și Vama vor fi scoase din orice algoritm politic și reorganizate profund. Vor funcționa pe bază de indicatori clari, digitalizare completă și controale bazate pe analiză de risc realizate pe volume mari de date.
Combaterea evaziunii fiscale devine o prioritate națională. Vom criminaliza evaziunea fiscală și cea în formă organizată, vom revizui legislația privind insolvența și vom interveni ferm în sectoarele cu evaziune structurală – de la importurile de produse agroalimentare și petrol, la cele privind importurile în relația cu Asia prin Vămi și Portul Constanța.
În același timp, renunțăm la o serie de privilegii fiscale care s-au acordat fără să prevadă termene de valabilitate. Această filosofie de stimulare a unor industrii trebuie schimbată. Facilitățile au sens pentru anumite perioade, cu obiective precise, cu monitorizarea rezultatelor și mai ales dacă reduc dezechilibrele balanței comerciale și rezultatul este fiscalizat și parte a unei viziuni de ansamblu. Toate excepțiile și facilitățile fiscale vor fi evaluate și eliminate dacă nu produc efecte economice clare. Vom modifica regimul fiscal pentru a elimina portițele sau scutiri arbitrare. CASS-ul va fi aplicat inclusiv la pensiile mari, iar impozitul pe dividende și proprietate va fi ajustat astfel încât să fie corelat cu prețurile din piața imobiliară și pentru a îndeplini jaloanele asumate prin PNRR.
Pentru partea de cheltuieli, vom evalua și prioritiza investițiile. Programele de sprijin se vor reevaluate pentru a prioritiza măsuri care conduc la echilibrarea balanței comerciale, cu excepția celor care contribuie la creșterea exporturilor, reducerea importurilor și la creșterea valorii adăugate în economie.
În sfârșit, vom pune capăt dublei măsuri în salarizare și pensii. Vom plafona pensiile necontributive și vom valorifica mai eficient resursele naturale ale țării, prin stabilirea corectă a redevențelor și întărirea capacității de control a ANRM”, se precizează în documentul privind programul de guvernare.
Concret, pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat și combaterea evaziunii fiscale, guvernul Bolojan ar urma să aibă în vedere nu mai puțin de 16 măsuri:
1. ANAF, Antifraudă, VAMA plasate în afara algoritmului politic și supuse reorganizare, indicatorilor de performanță. Finalizarea digitalizării. Controale pe baza analizelor de risc;
2. Înăsprirea legislației privind evaziunea fiscală și executării silite – criminalizarea evaziunii fiscale;
3. Parteneriat cu cetățenii pentru combaterea evaziunii fiscale;
4. Legea insolvenței modificată – înăsprirea regimului și evitarea insolvențelor în cascadă;
5. Combaterea evaziunii fiscale cu prioritate pe: domeniul petrolier, importul de legume și fructe, importuri în relația cu Asia (Portul Constanța, Vămi);
6. Combaterea evaziunii fiscale în industria de servicii;
7. Taxarea suplimentară a jocurilor de noroc, pariuri și a tranzacțiilor bancare asociate acestora. Descentralizarea autorizării și taxării către autoritățile locale;
8. Taxarea câștigurilor din criptomonede și a celor de la bursă;
9. Taxarea închirierii proprietăților pe termen scurt (AirB&B, Booking, platforme naționale, etc.);
10.Taxarea veniturilor de pe platformele social media (Facebook, Tiktok, Youtube, etc);
11.Eliminare facilităților de TVA la tranzacțiile imobiliare;
12.Fiscalizarea obligatorie a tuturor activităților care beneficiază de programe de sprijin guvernamental;
13.Analiză excepțiilor fiscale și corectarea acestora;
14.Sediu fiscal în România pentru companiile din comerțul electronic, aerian;
15.Taxarea profitului excesiv al băncilor pe o perioadă limitată;
16.Reducerea deductibilității pentru categorii de cheltuieli care facilitează diminuarea profitului;– (ex cheltuieli de consultanță a companiilor mamă pentru sucursale, etc)
Pentru consolidare fiscală, cabinetul Bolojan va urmări două direcții principale:
Ajustări de taxe:
a. Creștere cotă redusă de la 5% la 9% (energie lemne de foc). Creșterea restului cotelor reduse la 19% (fără alimente și medicamente);
b. Creștere accize cu 10%;
c. Impunere CASS la pensiile de peste 4.000 de lei;
d. Creștere impozit pe dividende și profit la 16%
e. Creșterea impozitului pe proprietate la persoane fizice (jalon PNRR) (corelare cu piața imobiliară)
f. Taxare Ecologică (jalon PNRR)
g. Creștere valorii pentru taxa de rovignetă
Plafonarea pensiilor și salariilor
Taxe și impozite plănuite de cabinetul Bolojan
Taxarea suplimentară a jocurilor de noroc, pariuri și a tranzacțiilor bancare asociate acestora. Descentralizarea autorizării și taxării către autoritățile locale;
Taxarea câștigurilor din criptomonede și a celor de la bursă;
Taxarea închirierii proprietăților pe termen scurt (AirB&B, Booking, platforme naționale, etc.);
Taxarea veniturilor de pe platformele social media (Facebook, Tiktok, Youtube, etc);
Eliminarea facilităților de TVA la tranzacțiile imobiliare;
Sediu fiscal în România pentru companiile din comerțul electronic, aerian;
Taxarea profitului excesiv al băncilor pe o perioadă limitată;
Creșteri de taxe
Creștere cotă redusă de la 5% la 9% (energie lemne de foc). Creșterea restului cotelor reduse la 19% (fără alimente și medicamente);
Creștere accize cu 10%;
Impunere CASS la pensiile de peste 4.000 de lei;
Creștere impozit pe dividende și profit la 16%
Creșterea impozitului pe proprietate la persoane fizice (jalon PNRR) (corelare cu piața imobiliară)
Creștere valorii pentru taxa de rovignetă
Profiturile” companiilor vor fi virate la bugetul de stat;
Închiderea companiilor de stat care au pierderi cronice (ex: cifra de afaceri care nu crește cu inflația, capital propriu negativ etc);
Listarea la bursă a mai multor companii de stat, notează profit.ro
Vin concedierile la stat!
Același document prevede reforma administrației publice centrale, prin următoarele măsuri:
- Calculul corect al personalului. Reducerea cu 20% a numărului angajaților
- Reducerea sporurilor și stimulentelor exagerate
- Salarizare unitară în sistemul public prin eliminarea exceselor
- Reducere perioadei de șomaj
- Reglementarea acordării concediilor medicale
- Sancționarea drastică pentru medicii care acordă concedii medicale fictive sau nejustificate
- Stoparea creșterii exagerate a numărului de persoane care beneficiază de ajutor de handicap
- Creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani
- Utilizarea de bodycam de către inspectorii antifraudă și de către personalul vamal în cadrul operațiunilor de control
- Teste de integritate pentru inspectorii antifraudă și personalul vamal
