Acasă Externe Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nevoit să-și anuleze vizita în Serbia, după ce țările vecine și-au închis spațiul aerian pentru Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nevoit să-și anuleze vizita în Serbia, după ce țările vecine și-au închis spațiul aerian pentru Rusia

0
0
245

Vizita ministrului rus de Externe în Serbia a fost anulată, după ce trei ţări vecine şi-au închis spaţiul aerian. Serghei Lavrov urma să efectueze luni și marți o vizită în Serbia, planificată mai demult, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

O vizită pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov ar fi trebuit să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să-i lase avionul să le folosească spaţiul aerian.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Serghei Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, scrie presa sârbă.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe de la Mocova, care a declarat pentru agenția Interfax: ”diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Federația Rusă asupra Ucrainei. Uniunea Europeană şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.

Interdicţia cu privire la folosirea spaţiului aerian este o consecinţă a ofensivei militare a Rusiei în Ucraina.

Serbia este în continuare o ţară prietenă cu Rusia, astfel că nu s-a alăturat sancţiunilor decise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ruşi. UE şi britanicii au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor.

La fel ca alte ţări europene, Serbia primeşte gaz rusesc.

La rândul său, Kremlinul susţine puternic refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo.

Lavrov urma să discute la Belgrad cu preşedintele Aleksandar Vucic.

UE şi britanicii au închis spaţiul lor aerian pentru avioanele ruseşti, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor.

La fel ca alte ţări europene, Serbia primeşte gaz rusesc. La rândul său, Kremlinul susţine puternic refuzul Serbiei de a recunoaşte independenţa Kosovo.

În weekend, șeful diplomației ruse acuza Occidentul că desfăşoară o ”politică criminală” în Balcani, mai ales în Bosnia-Herţegovina şi Kosovo.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina.

Totodată, Serbia rămâne unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe continentul european.

Astăzi, (…) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia”, a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse. „Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian”, a adăugat ea. Potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti, este vorba de trei ţări vecine Serbiei: Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru. Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea„.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a denunţat luni dimineaţa închiderea spaţiului aerian pentru Lavrov drept un demers îndreptat „împotriva Rusiei ca stat şi Serbiei ca stat„.

Sper că reacţia va fi comună şi extrem de severă, nu doar sub formă de proteste diplomatice, ci se va traduce şi prin acţiuni practice, concrete„, a scris Kosaciov pe mesageria Telegram. Duminică, şefa guvernului sârb Ana Brnabic a declarat că situaţia din jurul acestei vizite era „extrem de complicată” din cauza imposibilităţii de a survola unele ţări şi că preşedintele sârb Aleksandar Vucic lucra el însuşi la organizarea vizitei. Serghei Lavrov este vizat din 25 februarie, la o zi după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, de sancţiuni ale UE, la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin. Lavrov urma să aibă la Belgrad întrevederi cu preşedinte sârb, cu omologul său Nikola Selakovic şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirije.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

După o discuție cu Kelemen Hunor, Viktor Orban anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia

Facebook 33 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După o discuție cu Kelemen Hunor, V…