
S-au deschis secțiile de vot pentru simulacrul de Referendumul privind alipirea la Rusia în Luhansk, Donetk, Zaporojie și Herson.
Patru oficiali proruși din patru regiuni contestate din Ucraina au anunțat că au deschis sediile de vot pentru așa-numite referendumuri cu privire la posibilitatea ca localnicii să aleagă alipirea la Federația Rusă, anunță BBC preluat de Rador.
Procesele de vot în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson au fost descrise de către țările occidentale drept o simulare.
Potrivit unor informații, sunt folosite buletine de vot pe suport de hârtie, deoarece nu a fost timp, săptămâna aceasta, când au fost anunțate referendumurile, să se organizeze o procedură de vot electronic.
Votul este programat să înceapă astăzi și să se desfășoare până marți, 27 septembrie. Ucraina și aliații săi au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele, care sunt văzute ca o concluzie anticipată în favoarea anexării.
Despre referendumurile din cele patru regiuni autoritățile proruse discută de mai multe luni, însă recentele succese înregistrate de Ucraina în contraofensiva din nord-estul țării i-au determinat pe oficiali să le programeze, notează sursa citată.
Rusia afirmă că acest referendumuri sunt o ocazie prin care cetățenii din aceste regiuni își pot exprima punctul de vedere.
”De la începutul operațiunii am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe soarta lor”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ucraina spune că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumurilor ca un semn de sprijin popular și apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.
”Dacă totul este declarat teritoriu al Rusiei, ei pot declara că acesta este un atac direct asupra Rusiei, astfel încât să poată lupta fără nicio rezervă”, a spus guvernatorul regional de la Luhansk, Serghei Gaidai, pentru televiziunea ucraineană.
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a declarat recent că Moscova ar putea folosi arsenalul său nuclear pentru apărarea unor „noi regiuni” rusești.
”Încălcarea teritoriului rus este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a spus Medvedev.
Cel patru zone ocupate de Rusia reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.
Referendumurile au fost denunțate de mai mulți lideri mondiali, printre care președintele SUA Joe Biden, secretarul general al ONU António Guterres, precum și de NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
”Referendumele simulate” sunt ”ilegale și ilegitime”, a au transmis joi, reprezentanții NATO.
Rusia consideră că Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, sunt state independente. Pe de altă parte, Ucraina și Occidentul consideră că aceste teritorii sunt sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni.
În discursul său de miercuri, 21 septembrie, prin care a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, președintele Vladimir Putin a precizat că țara sa sprijină referendumurile din regiunile ucrainene ocupate.
”Vom face tot ce putem pentru a asigura condiții sigure pentru organizarea referendumurilor”, a spus el.
Separatiștii din Donețk vor să îi pună și pe minori să voteze la referendumul de unire cu Rusia pentru a-și extinde baza electorală.
Serviciul de Securitate al Ucrainei spune că a interceptat documente potrivit cărora separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk plănuiesc să îi implice și pe copiii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani în referendumurile de unire cu Rusia. Minorii vor putea „vota” dacă sunt însoțiți la ”secțiile de votare” de către părinți sau tutori.
Astfel, agresorii speră să extindă ”baza electorală” de sprijin pentru proiectul Kremlinului de a alătura o parte din estul Ucrainei țării agresoare.
Potrivit materialelor primite, liderii administrației ocupației plănuiesc să implice localnicii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani în pseudo-referendum, arată comunicatul SBU.
În detrimentul ”alegătorilor” minori, ocupanții încearcă să sporească artificial lipsa catastrofală de ”voturi” pentru a legitima falsul plebiscit.
Pentru a întări controlul asupra ”prezenței la vot”, minorii trebuie să fie însoțiți la ”secțiile de votare” de către părinții lor, tutorii sau reprezentanții așa-numitelor „case de copii” din teritoriul ocupat temporar al regiunii.
De asemenea, pentru a ”umfla indicatorii” pseudo-referendumului, ei plănuiesc să implice familii din regiunea Doneţk, care au adresa în Donețk, dar plecate temporar în Federaţia Rusă.
Modificările corespunzătoare ale ”procesului electoral” au fost încredințate de Moscova așa-numitei ”Comisii Electorale Centrale a Republicii Populare Ucraina”.
Această entitate pseudo-statală a fost cea care a pregătit proiectele documentelor sub forma unei ”decizii” și a unei anexe privind desfășurarea referendumului cu participarea minorilor.
Până acum, Serviciul de Securitate a identificat toți organizatorii ”activității ilegale, a stabilit locația acestora și a documentat infracțiunile”.
Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru referendumurile de anexare.
Autoritățile separatiste din toate teritoriile ucrainene ocupate de ruși au anunțat coordonat pe 20 septembrie că vor organiza referendumuri de unire cu Rusia, o inițiativă față de care mai mulți oficiali înalți de la Moscova și-au exprimat imediat sprijinul.
În discursul pe care l-a susținut miercuri dimineața pentru a anunța mobilizarea parțială în Rusia, președintele Vladimir Putin a afirmat la rândul său că susține organizarea referendumurilor ce vor avea loc între 23 și 27 septembrie.
Jurnaliștii de la Meduza afirmă, că Putin ar fi fost convins să meargă înainte cu aceste referendumuri în pofida faptului că armata rusă nu a reușit să ocupe decât în jur de 60% din regiunea Donețk de panica instalată în rândul separatiștilor pro-ruși după prăbușirea frontului din Harkov și îngrijorările că forțele armate ale Moscovei ar putea pierde și mai multe din teritoriile cucerite în Ucraina.
Mai mulți interlocutori ai celor de la Meduza au subliniat că autoritățile ruse nici măcar nu intenționează să creeze o ”iluzie a legitimității” în ceea ce privește referendumurile de anexare.
”Va fi important să organizăm un fel de vot și să raportăm rezultatul”, a explicat una dintre surse, adăugând că se plănuiește folosirea votului electronic fiindcă este mai ușor de manipulat.
Separatiștii pro-ruși din Herson anunțaseră pe 5 septembrie că ”suspendă” planurile de organizare a unui referendum cu Rusia în contextul contraofensivei declanșate de ucraineni în această regiune din sudul țării lor.
Ce ar plănui de fapt Rusia pentru teritoriile ucrainene ocupate.
Una dintre sursele apropiate Kremlinului citate de cei de la Meduza, site interzis în Rusia încă din luna martie, afirma că șefii actuali ai celor două „republici populare” din estul Ucrainei, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, și-ar putea pierde posturile, ei urmând să fie înlocuiți de oficiali ruși considerați mai loiali.
