Acasă Justiție După Mihai Busuioc, nici Dacian Dragoș, numit de Nicușor Dan judecător la CCR, nu îndeplinește una din condițiile legale pentru numirea în funcție

După Mihai Busuioc, nici Dacian Dragoș, numit de Nicușor Dan judecător la CCR, nu îndeplinește una din condițiile legale pentru numirea în funcție

0
0
413

Juriști: ”Dacian Dragoș, numit de Nicușor Dan judecător la CCR, nu îndeplinește una din condițiile legale pentru numirea în funcție.”

Dacian Dragoș, numit marți de către președintele Nicușor Dan în funcția de judecător al Curții Constituționale a României pentru un mandat de nouă ani începând cu data de 13 iulie 2025, nu îndeplinește una dintre condițiile legale pentru numirea în funcție, au declarat juriști consultați de G4Media.ro. Potrivit acestora, Dragoș nu îndeplinește condiția de vechime de cel puțin 18 ani în ”activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.” Dragoș este profesor universitar, dar din CV-ul său rezultă că nu a predat în învățământul juridic superior, așa cum prevede legea, ci a predat la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Catedra de Administraţie Publică.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că ”s-a intrat într-o sarabandă a nerespectării legii”, iar ”președintele României, Parlamentul, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituțională se întrec a în a aplica legile așa cum au chef, arbitrar și abuziv, important e ca scopurile lor să fie atinse”.

”Un stat în care litera legii devine facultativă chiar pentru autoritățile lui fundamentale, politice sau judiciare, este un stat aflat în disoluție, căruia haosul anomiei îi bate la ușă.

Numirile la Curtea Constituțională făcute de președintele României nu pot fi atacate decât în justiția obișnuită, în contenciosul administrativ. Nu există contestație chiar la CCR.

Pentru că duminică noii judecători vor depune deja jurământul și își vor începe mandatul, președintele Nicușor Dan este singurul care mai poate salva ceva, revocandu-si decretul pana atunci.

Evident ca nu se va întâmpla, dorințele preşedintelui sunt superioare prevederilor constituționale și legale, iar ”pohta ce-am pohtit” e singura lege dupa care funcționează politicienii ajunși in fruntea statului la noi”, afirmă Neacșu.

Ce prevede legea:

1. Constituția României. Articolul 143 – Componenţa Curţii Constituţionale: ”(…) Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înalta competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.”

2. Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, Articolul 61 – Condiţii pentru numirea în funcţia de judecător constituţional: ”(…) are o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.”

Potrivit CV-ului public, Dacian Dragoș este din aprilie 2013 profesor universitar doctor la Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Catedra de Administraţie Publică.

În perioada Septembrie 2006 – Aprilie 2013 raportează în CV ”activitate didactică și de cercetare” tot la Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Catedra de Administraţie.

Între anii 2008-2012 a ocupat funcția de Prodecan, apoi Decan interimar la Universitatea Babes Bolyai, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Catedra de Administraţie Publică.

A mai predat la aceeași instituție de învățământ în perioada Martie 2003 – Septembrie 2006 în calitate de Lector universitar doctor și în perioada februarie 2002 – martie 2003 în calitate de asistent universitar doctor.

Singura perioadă în care a predat la o facultate de drept a fost în primii patru ani de carieră. Astfel, în perioada octombrie 2000 – februarie 2002 a fost Asistent universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir Bucuresti, Facultatea de drept Cluj Napoca. Tot aici a fost preparator universitar între octombrie 1998 – octombrie 2000.

Pe scurt, Dacian Dragoș a predat peste 24 de ani în învățământul superior. Problema este că a predat circa 20 de ani la catedra de administrație publică a unei facultati de științe politice, iar juriștii consultați de G4Media.ro susțin că nu se încadrează în spiritul legii la categoria ”învățământ juridic superior”. Pentru a se încadra în lege, Dacian Dragoș ar fi trebuit să predea cursuri la Facultatea de Drept, nu la Facultatea de Științe Politice și Administrative.

Potrivit juriștilor consultați de G4Media.ro, în interpretarea acceptată în practică judiciară și doctrină, termenul ”învățământ juridic superior” înseamnă ”predare de discipline juridice într-o facultate de drept acreditată, care oferă diplome universitare în domeniul ”drept” (licență, master, doctorat)”. Nu este cazul lui Dacian Dragoș, care a predat la catedra de administrație a Facultății de științe politice.

Nicușor Dan l-a numit judecător la CCR, pe Dacian Dragoș, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Președintele României, Nicușor Dan, l-a numit, marți, pe Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 9 ani, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Dacian Cosmin Dragoș este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dacian Cosmin Dragoș a făcut parte din echipa care a câștigat procesul cu Roșia Montană Gold Corporation.

”Președintele României, Nicușor Dan, îl numește pe domnul profesor Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat astăzi, 8 iulie 2025, decretul de numire a domnului Dacian Cosmin Dragoșă profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, pentru un mandat de nouă ani începând cu data 13 iulie 2025”, se arată în comunicatul Adminstrației Prezidențiale.

”Nominalizarea a fost făcută în conformitate cu atribuțiile constituționale ale Președintelui României, prevăzute la articolul 94 lit. c), art. 142 alin. (2), (3) și (5) din Constituția României, potrivit cărora Președintele numește trei dintre cei nouă judecători ai Curții Constituționale. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

Domnul profesor Dacian Cosmin Dragoș este o personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, beneficiar al prestigioasei burse europene Marie Curie, la Michigan State University (2005-2006) și expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice (2020-2023).

Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă (2006-2008 și 2020-2021) și a Codului Administrativ (2010-2011), profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, și este cunoscut pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific.

Dacian Cosmin Dragoș a fost timp de 3 ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană și în alte litigii arbitrale.

În perioadele 2016-2017 și 2020-2023 a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

Prin această nominalizare, Președintele României reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției”, mai transmite Administrația Prezidențială.

Mesajul lui Nicușor Dan

Președintele Nicușor Dan a scris, marți, un mesaj pe rețeaua X, după numirea lui Dacian Dragoș la Curtea Constituțională.

”L-am numit astăzi pe Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale a României. O personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, Dacian Cosmin Dragoș este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă și a Codului Administrativ, profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, fiind remarcat pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific. A fost, de asemenea, timp de 3 ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană.

Am ținut ca prin nominalizarea unei personalități recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european să îmi reafirm angajamentul față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției și respectarea statului de drept. Am ales un profesionist al dreptului pentru că sunt convins că acesta trebuie să fie profilul unui judecător care poate contribui la consolidarea rolului CCR de garant al supremației Constituției”, a scris președintele.

Președintele Nicușor Dan: ”Am ales un profesionist al dreptului”.

Președintele Nicușor Dan spune că a dorit să își reafirme angajamentul față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției și respectarea statului de drept atunci când l-a numit pe Dacian Cosmin Dragoș ca judecător la Curtea Constituțională a României. ”Am ales un profesionist al dreptului pentru că sunt convins că acesta trebuie să fie profilul unui judecător care poate contribui la consolidarea rolului CCR de garant al supremației Constituției”, a scris șeful statului, marți, pe pagina sa de Facebook.

Cine este Dacian Cosmin Dragoș

Dacian Cosmin Dragoş este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării şi conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca.

Potrivit prezentării sale transmise de către Administraţia Prezidenţială, Dacian Cosmin Dragoş este o personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ şi european, beneficiar al prestigioasei burse europene Marie Curie, la Michigan State University (2005-2006) şi expert al Băncii Mondiale în domeniul achiziţiilor publice (2020-2023).

Cu o activitate remarcabilă academică şi de cercetare şi o contribuţie consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă (2006-2008 şi 2020-2021) şi a Codului administrativ (2010-2011), profesorul Dragoş a fost implicat în proiecte naţionale şi internaţionale privind reforma administraţiei publice şi statul de drept, fiind cunoscut pentru poziţiile sale echilibrate şi fundamentate ştiinţific.

Dacian Cosmin Dragoş a fost timp de trei ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roşia Montană şi în alte litigii arbitrale. În perioadele 2016-2017 şi 2020-2023 a fost preşedintele Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.

Potrivit articolului 143 din Constituţie, judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competența profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Simina Tănăsescu, numită judecător în 2019 de către Iohannis, este noul președinte al CCR, prima femeie care ocupă această funcție de la înființarea Curții

Facebook 126 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Simina Tănăsescu, numită judecător…