Acasă Justiție Halucinant, dezastru la admiterea în magistratură, peste 90% dintre candidați au picat testele psihologice, CSM face anunțul catastrofal

Halucinant, dezastru la admiterea în magistratură, peste 90% dintre candidați au picat testele psihologice, CSM face anunțul catastrofal

0
0
323

Dezastru la admiterea în magistratură, peste 90% dintre candidați au picat testele psihologice, ”aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii”.

Dezastru la admiterea în magistratură: 95 dintre candidați au picat testele psihologice. 197 dintre cei 234 de candidați au picat testele psihologice. Astfel, doar 37 de candidați au fost declarați apți.

Situația actuală arată o realitatea îngrijorătoare din magistratură. Vorbim despre examinarea psihologică pe care au picat-o cei mai mulți dintre candidați.

Viitorii procurori și judecători, care au susținut această testare, au picat la exercițiile cognitive, care urmăreau să vadă dacă există o compatibilitate între candidat și profilul de judecător sau procuror.

Au fost 238 de candidați înscriși. S-au prezentat 234. Dintre acești, doar 37 au promovat.

Mai puţin de 16% dintre cei 234 de candidaţi care s-au prezentat la examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost declaraţi admişi, oficialii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunţând, marţi, că 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă.

CSM a publicat rezultatele la testarea psihologică a candidaţilor înscrişi la concursul de admitere în magistratură. Exemenul scris a urmărit evaluarea concretă a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror.

Dintre cei 238 de candidaţi înscrişi s-au prezentat la examen 234. Dintre aceştia, doar 15,81% au fost declaraţi admişi.

”Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat, şi anume compatibilitatea dintre profilul candidatului şi criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres”, au precizat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CSM.

Potrivit acestora, ”rezultatele sunt raportate la etaloane specifice construite pe populaţia de magistraţi în funcţie, iar nu la etaloane construite pe populaţia generală, motiv pentru care şi procentul candidaţilor respinşi la proba psihologică este mai mare, comparativ cu sesiunile anterioare”.

”În acest context, 92,39 % dintre candidaţii respinşi nu au obţinut media minimă necesară la componenta cognitivă din cadrul testării scrise, această probă fiind eliminatorie. Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare au fost raportate la acelaşi set de criterii stabilit în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice în cadrul concursului de admitere în magistratură”, a mai transmis CSM.

Reprezentanţii instituţiei explică faptul că, atât testul psihologic scris, cât şi algoritmul de interpretare a testului scris sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România, iar raportul tehnic care cuprinde rezultatele la testele scrise este generat electronic.

”Totodată, trebuie menţionat că procedura de concurs este în derulare, nefiind finalizată”, a mai precizat CSM.

Instituţia organizează, reexaminarea psihologică a candidaţilor. Aceasta va avea loc în zilele de 1 şi 2 iunie, în Bucureşti şi va consta în reevaluarea primului test, aplicarea unui nou test şi susţinerea unui nou interviu.

Concursul de admitere în magistratură, sesiunea februarie – iulie 2024, a debutat în aprilie, cu proba eliminatorie – test grilă de verificare a cunoştinţelor juridice.

1.107 candidaţi s-au înscris pentru 75 de posturi de judecător şi 42 de posturi de procuror.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Extrădătoarea ministresă Gorghiu, referitor la Prinţul Paul: ”Instanţa se va pronunţa dacă îl predau, aşa cum a spus instanţa de fond din Malta, şi în ce condiţii”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Extrădătoarea ministresă Gorghiu, refe…