
Călin Georgescu a fost trimis în judecată, miercuri, în dosarul în care este cercetat sub control judiciar pentru propagandă legionară. Fostul candidat la prezidențiale este acuzat de procurori de promovarea cultului unor persoane vinovate de crime de război, precum și a ideilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată.
Călin Georgescu se află sub control judiciar din 26 februarie, având mai multe interdicţii, printre care să părăsească ţara fără încuviinţarea autorităţilor judiciare şi nu are voie să posteze pe reţelele de socializare conţinut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
Pe 27 mai, Parchetul General a extins urmărirea penală pe numele lui Călin Georgescu, după ce fostul candidat la alegerile prezidenţiale a reprodus la un post de televiziune un citat din fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.
Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Acuzațiile procurorilor:
Astfel, Călin Georgescu a fost trimis în judecată de procurorul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub acuzațiile:
- promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război
- promovarea, în public, de idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată (5 acte materiale),
Călin Georgescu este acuzat că ar fi săvârșit aceste fapte pe parcursul mai multor ani, începând cu iunie 2020. Printre exemplele date de procuror în rechizitoriu se numără și salutul legionar făcut în public de fostul candidat la prezidențiale. De asemenea, procurorul spune că acesta l-ar fi imitat pe mareșalul Ion Antonescu „aproape până la identitate”
În rechizitoriu, procurorul notează că, în perioada 16 iunie 2020 – 16 mai 2025, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, la momentele temporale 16 iunie 2020, luna septembrie 2020, 02 octombrie 2021, 01 septembrie 2024 și 16 mai 2025, „inculpatul a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepţii și doctrine fasciste, legionare și xenofobe”, precum:
- mobilizarea în masă a națiunii în vederea regenerării și renașterii acesteia prin palingeneză – crearea omului nou, sub cupola misticismului creștin ortodox, inclusiv prin acceptarea implicită a folosirii unor mijloace violente;
- necesitatea emergenței unui lider carismatic, predestinat și autoritar, apt să pună în operă acest proces;
- glorificarea excesivă a trecutului istoric prin contrast cu situația prezentă, caracterizată de afectarea profundă a demnității comunității naționale și de plasarea acesteia în sfera statutului de victimă, ca urmare a acțiunilor unor inamici ai statului, artificial identificați sub forma unor actori statali externi;
- ultranaționalismul populist având la bază un nucleu mitic creștin;
- cultul mareșalului Ion Antonescu, persoană condamnată definitiv pentru crime de război, elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou național și reproducând, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul vocii sale și efectuând salutul legionar cu ocazia unui discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la data de 02 octombrie 2021.
”În mod concret, s-a reținut că inculpatul a afirmat de-a lungul timpului, în interviuri, declaraţii ori postări în mediul online, consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului și a figurilor istorice conexate acestei ideologii, sens în care acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a.”, se arată în comunicatul transmis de PÎCCJ.
Rechizitoriul a fost transmis Judecătoriei Sectorului 1 București, instanță competentă să judece cauza în fond.
”Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăţie”, a mai transmis PÎCCJ.
Călin Georgescu s-a retras ”temporar” din politică și susține că e hărțuit
La data de 26 mai, Călin Georgescu a anunțat într-un clip înregistrat, difuzat de Realitatea TV, că se retrage ”temporar” din politică. Anunțul venea la acea vreme cu 12 ore înainte să fie audiat la Parchetul General, după ce a reprodus la un post de televiziune un citat din fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.
Călin Georgescu a spus atunci că această etapă a mișcării suveraniste, în opinia sa, s-a încheiat.
”Alegerile pentru funcția de Președinte al României din 2025 s-au încheiat, o dată cu acestea am ales să închei și implicarea mea activă în politică, considerând că această etapă a mișcării suveraniste s-a încheiat. Vreau să subliniez că e o alegere personală și nu implică nicio judecată asupra celor care continuă să susțină această cauză. Aleg să fiu de-acum înainte un observator pasiv. Nu e o renunțare, ci o alegere responsabilă.”, a spus atunci fotul candidat la prezidențiale.
Ulterior, acesta și-a închis și Asociația ”Pământul Strămoșesc” pe care o folosea ca vehicul ideologic pentru promovarea proiectului său conspiraționist ”Apă. Hrană. Energie”. În spatele mesajului liric de adio, plin de referințe la suferința neamului și jertfa strămoșilor, se află însă una dintre cele mai toxice rețele de reciclare a simbolisticii legionare și a radicalismului mistic în România ultimilor ani.
Acum, Călin Georgescu susține că este victima unei campanii de hărțuire.
”Trăiesc evidența unui abuz pe care evident nu l-aș fi crezut posibil după căderea comunismului. Este o hărțuire politică, fățișă, incompatibilă cu legea și bunul simț. Aș dori să fiu foarte concis. Nu se poate face justiție decât în sala de judecată și nu la televizor, iar libertatea de expresie definește o democrație adevărată.”, a declarat Călin Georgescu, la data 12 iunie, când s-a prezentat în instanță cu o solicitare de ridicare a controlului.
Călin Georgescu, trimis în judecată. Procurorii îl acuză că ”a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepţii și doctrine fasciste, legionare și xenofobe”
Parchetul General a anunțat miercuri, 2 iulie, trimiterea în judecată a fostului candidat la președinție Călin Georgescu pentru comiterea infracțiunilor de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată.
Parchetul General a anunțat miercuri, 2 iulie, trimiterea în judecată a fostului candidat la președinție Călin Georgescu pentru comiterea infracțiunilor de promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în formă continuată.
Alte infracțiuni pentru care este cercetat Georgescu
Dosarul trimis astăzi în judecată cuprinde doar infracțiunile legate de promovare legionară. În februarie, când a fost ridicat din trafic și dus la audieri, procurorii îl puneau sub urmărire penală pentru șase infracțiuni.
- instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, prev. de art.47 C.p rap. la art.32 C.p. rap. la art.397 alin.2 C.p. – (se pedepseşte cu închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi)
- comunicarea de informații false, prev. de art.404 C.p.
- fals în declarații în formă continuată, prev. de art.326 alin. 1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p.
- iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prev. de art. 3 alin.1 din O.U.G. 31/2002
- promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din O.U.G. 31/2002
