
Ordonanţa reducerilor nu mai intră săptămâna aceasta în Guvern. 15 mai, termenul pentru îngheţarea angajărilor la stat. România nu e pregătită pentru impozitarea progresivă. Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege.
Ordonanţa privind reducerile de cheltuieli nu intră săptămâna aceasta în Guvern, în condiţiile în care se aşteaptă analiza de la Ministerul de Finanţe, au precizat surse guvernamentale. În privinţa supraimpozitării, aceasta nu se poate face decât prin lege. Guvernul are termen 15 mai pentru îngheţarea angajărilor la stat. România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, pentru că trebuie făcută pe globalizarea veniturilor, au mai precizat sursele citate. De asemenea, cumulul pensiei cu salariul la stat nu va intra în Ordonanţă, ci se va reglementa tot prin lege.
Potrivit unor surse guvernamentale, Ordonanţa cu reducerile de cheltuieli nu va intra săptămâna aceasta în şedinţa de Guvern, pentru că este aşteptată o analiză de la Ministerul de Finanţe şi ulterior o decizie finală în coaliţie.
Executivul şi-a stabilit data de 15 mai pentru îngheţarea angajărilor la stat. În privinţa supraimpozitării, dorită de social-democraţi, aceasta nu se poate face prin Ordonanţă, ci doar prin lege. Şi în acest caz, este nevoie de analiza de la Finanţe, privind cota de supraimpozitare.
Supraimpozitarea veniturilor care depăşesc 25.000 de lei brut pe lună NU se va aplica si în mediul privat. Cel putin asta sustine premierul Nicolae Ciucă. Asta în timp ce specialistii analizează dacă un astfel de impozit se poate aplica doar angajatilor din aparatul bugetar.
”România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, pentru că ea trebuie făcuta pe globalizarea veniturilor, ceea ce la noi nu se poate face acum”, au mai spus sursele guvernamentale. De asemenea, cumulul pensiei cu salariul la stat nu va intra în Ordonanţă, ci se va reglementa tot prin lege.
Guvernul caută soluții pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei de la buget. Pentru asta, Executivul a venit cu mai multe variante. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern sunt:
– înghețarea majorărilor salariale în sistemul bugetar
– interzicerea angajărilor în sistemul de stat de la 15 mai 2023
– reducerea numărului de membri în consiliile de administrație
– plafoanele pentru ministere, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii
Proiect de OUG privind măsurile de austeritate aduce și alte tăieri de beneficii pentru bugetari. ”De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (…) mobilier şi aparatură birotică. Asigurarea necesităţilor de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice”, potrivit proiectului.
Conform OUG, angajările sunt stopate la stat: ”În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publiceşi publice locale”nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, potrivit OUG, apare intedicţia ca o persoană să facă parte din doua sau mai multe consilii de administraţie. Proiectul prevede şi interdicţia cumulului pensie-salariu.”
”Măsurile pe care le avem în vedere atât cu chibzuirea cheltuielilor bugetare, cât și cu creșterea gradului de colectarea vizează tocmai încadrarea în ținta de deficit. Azi am subliniat că instituțiile internaționale au menținut și ridicat pe alocuri ratingul de țară pentru România, motiv pentru care nu cred că ne putem permite anul acesta să nu ne încadrăm în țintele de deficit”, spune Nicolae Ciucă.
Premierul a fost întrebat dacă România riscă să nu se încadreze în acest an în ținta de deficit bugetar. ”Încadrarea în țintele de deficit, politice economice și măsurile luate la nivelul guvernului ne-au permis să rămânem în acest trend ascendent”, conchide Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă spunea săptămâna trecută că prin ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare „nu facem altceva decât să reducem și să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare„.
Marcel Ciolacu vorbea de abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri, a veniturilor de peste 25.000 de lei, inclusiv obținute din cumul salariu la stat și pensie.
Liderul PSD afirma că în coaliție nu s-a discutat despre înghețarea salariilor bugetarilor.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luna trecută că a cerut reduceri de cheltuieli în ministere.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spunea că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei„. El afirma că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de programat.
