
Președintele ales Nicușor Dan, nu mai e la fel de sigur de premier: ”Tandemul cu Ilie Bolojan premier este o posibilitate puternică, dar nu definitivă”. Când se va face predarea de mandat
Nicuşor Dan, preşedintele ales, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Observator la nici 24 de ore de la momentul în care a aflat că este preşedintele României.
Nicușor Dan: ”Tandemul cu Ilie Bolojan premier este ”o posibilitate puternică, dar nu definitivă”. Cât vor dura discuțiile pentru guvern”
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, spune că posibilitatea să facă un tandem cu Ilie Bolojan ca premier este ”puternică, dar nu definitivă”, pentru că încă nu există o majoritate. El a adăugat că discuţiile pe care le va avea cu partidele pro-occidentale pentru viitorul guvern să dureze 3-4 săptămâni.
Președintele ales al României, Nicușor Dan, a dezvăluit că s-a întâlnit cu președintele interimar Ilie Bolojan. Întâlnirea a avut loc luni. Cei doi au discutat despre economie, dar şi despre momentul în care se va face efectiv predarea de mandat. De asemenea, Nicuşor Dan a precizat că Bolojan rămâne propunerea sa de premier.
„Am stabilit că predarea de mandat se va face luni după-amiază, adică peste o săptămână. Probabil ne vom vedeaa în acest interval o dată sau de câteva ori. Domnul Bolojan rămâne propunerea mea de premier”, a declarat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan a fost întrebat despre un tandem cu el preşedinte şi Ilie Bolojan premier.
”Este o posibilitate puternică, dar nu definitivă, pentru că evident că nu avem o majoritate în momentul ăsta, care să aibă această opţiune fermă. Dar este o variantă foarte potrivită, în opinia mea”, a spus Dan
Întrebat dacă PSD ar putea cere funcția de premier, el a spus: ”Pentru moment nu e clară direcţia în care vrea să meargă PSD. Sunt nişte clarificări interne pe care ei trebuie să şi le facă”, a explicat preşedintele ales.
Dan a vorbit și despre discuțiile pe care le va avea cu partidele pro-occidentale. A spus că nu se aşteaptă ca acestea să se termine mai devreme de 3-4 săptămâni și că discuţia despre guvern şi cea despre deficit vor fi în paralel.
”Sunt trei urgenţe. Una este deficitul. O să am nişte întâlniri cu oameni tehnici din Ministerul Finanţelor ca să înţeleg eu însumi ce este de făcut. Apoi, bineînţeles, chestiunea de securitate. Mă voi întâlni cu domnul preşedinte interimar, domnul Bolojan, ca să văd pe unde suntem şi de unde voi prelua. Şi, bineînţeles, formarea Guvernului, şi aici o să fie un şir de discuţii cu partidele pro-occidentale”, a spus Nicuşor Dan.
Preşedintele ales a spus că ”sunt nişte tensiuni în interiorul PSD”, din contactele pe care le are cu mai mulţi oameni de acolo.
”Cu PNL e relativ simplu, ei au un preşedinte intermar, cu USR-ul de asemenea, cu UDMR de asemenea. O să fie nişte discuţii preliminarii şi nu mă aştept să se termine mai devreme de 3-4 săptămâni. Mijlocul lunii iunie, da, şi discuţia despre guvern şi discuţia despre deficit vor fi cumva în paralel”, a arătat el, despre discuţiile pentru formarea guvernului.
Dan a spus mai târziu, că l-a sunat Marcel Ciolacu, dar nu a apucat să-i răspundă, așa că o să-l sune înapoi.
El a subliniat că e nevoie de o clarificare internă la PSD şi că şi-ar dori foarte tare ca social-democraţii să vină într-un guvern pro-occidental solid.
”Au fost organizaţii care au tras într-o direcţie, organizaţii care au tras în altă direcţie. În opinia mea, e nevoie de o clarificare internă la PSD ca să vadă care este direcţia pe care vor să o ia. Eu mi-aş dori foarte tare ca ei să vină într-un guvern pro-occidental solid, cu sprijin solid parlamentar. O să vedem. Este şi varianta ca ei să rămână în opoziţie, dar să sprijine totuşi un guvern minoritar pro-occidental”, a subliniat Nicuşor Dan.
Candidatul independent Nicușor Dan s-a impus în turul doi al alegerilor prezidențiale. El a obținut 53,6% din totalul voturilor. Contracandidatul său, George Simion, a avut 46,4%.
Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat luni seara, că și-ar dori un guvern cu toate cele patru partide pro-europene și cu minoritățile naționale, dar că așteaptă să vadă ce se va întâmpla în interiorul PSD în aceste zile.
Câștigătorul alegerilor prezidențiale de duminică crede că l-a ajutat să ajungă la acest rezultat și faptul că unele partide nu și-au anunțat sprijinul pentru el în turul al doilea.
”Am și spus asta în noaptea primului tur, am spus că rog societatea să participe și partidele să facă un pas în spate, sunt foarte recunoscător că au făcut asta, că au făcut doar campanie la firul ierbii și până la urmă a ieșit bine, cred că și pentru ei”, a afirmat Dan.
Întrebat dacă a vorbit cu Marcel Ciolacu astăzi, Nicușor Dan a răspuns că a fost sunat de fostul premier, că nu a apucat să îi răspundă, dar că îl va suna înapoi.
”O să începem, am discutat azi și cu Dominic Fritz, o să vedem pentru că în PSD au fost organizațiile, anumiți lideri au ieșit și și-au anunțat sprijinul pentru unul sau altul, în special pentru mine cei mai mulți dintre ei, au fost organizații care au tras într-o direcție, altele care au tras în cealaltă, în opinia mea e nevoie de o clarificare internă a PSD ca să vadă care e direcția pe care vor să o ia.
Eu mi-aș dori foarte tare ca ei să vină într-un guvern pro-occidental solid cu sprijin parlamentar solid, o să vedem. Este și varianta ca ei să rămână în opoziție dar să susțină un guvern minoritar pro-occidental. Ca și mine, Ilie Bolojan ar prefera un guvern cu cele patru partide și cu minoritățile naționale, acum așteptăm clarificarea internă de la PSD”, a declarat Dan.
După prezidențiale, partidul lui Ciolacu este împărțit între a intra într-un viitor guvern și o viitoare Coaliție și trecerea în Opoziție. Decizia social democraților este așteptată atât de președintele ales cât și de celelalte partide care își vor programa ședințele după CPN-ul PSD.
Nicușor Dan nu e de acord cu o rocadă a premierilor: ”Guvernul trebuie să stea trei ani și jumătate la conducere”.
Preşedinte ales, Nicuşor Dan, nu consideră oportună varianta unei rocade la funcţia de premier de tipul Ciucă-Ciolacu, explicând că este nevoie de câteva luni doar pentru a înţelege mecanismele guvernării şi când în sfârşit se întâmplă acest lucru trebuie predată funcţia.
Nicuşor Dan a declarat, luni seară, că nu exclude varianta să se ajungă la o înţelegere între partide pentru o rocadă la Palatul Victoria pentru funcţia de premier, dar că este puţin probabilă.
”Faptul că premierul a avut la dispoziţie doar un an şi jumătate nu a fost benefic. Îţi ia câteva luni să înţelegi mecanismele, iar când cunoşti realităţile trebuie să renunţi la funcţia de premier. Văd un guvern care să îşi asume guvernarea pentru trei ani şi jumătate”, a afirmat Nicuşor Dan.
Întrebat care a fost în opinia sa cel mai bun premier al României după 1989, Nicuşor Dan a răspuns: ”Cred că a fost Mugur Isărescu, pentru că a limitat cheltuielile statului, a ţinut un echilibru pe finanţele publice şi a fost creştere economică în acea perioadă”.
Singurul ministru din actualul Guvern pe care Nicuşor Dan l-ar păstra: „Aş dori ca domnia sa să continue”
Nicuşor Dan a vorbit despre viitorul guvern al României şi a exclus varianta unui guvern de tehnocraţi. Cel mai probabil, viitorul Executiv va fi format fie din cele 4 partide pro-occidentale, fie va fi un guvern minoritar, cu susţinere din Parlament. Din actualul guvern, Nicuşor Dan ar păstra un singur om: Daniel David, ministrul Educaţiei.
Daniel David a spus că vine în vara aceasta cu un program de reforme în Educaţie. Am încredere, e persoană competentă. Sunt foarte curios de programul cu care vine. De principiu, aş dori ca domnia sa să continue. Nu vreau să avansez alte nume acum”, a declarat Nicuşor Dan.
