Acasă Politic Progresiștilor începe să le pută PSD, Bolojan și Miruță atac la parteneri: ”Dacă totul e așa bine, de ce nu a vrut PSD funcția de premier în această perioadă?”

Progresiștilor începe să le pută PSD, Bolojan și Miruță atac la parteneri: ”Dacă totul e așa bine, de ce nu a vrut PSD funcția de premier în această perioadă?”

0
0
11

Bolojan îi răspunde lui Ciolacu: Dacă totul e așa bine, de ce nu a vrut PSD funcția de premier în această perioadă?

Premierul Ilie Bolojan i-a răspuns lui Marcel Ciolacu, după ce acesta din urmă a afirmat că România ”nu este în niciun colaps economic”, acuzându-l, practic, pe prim-ministru că minte.

”Eu nu o să intru într-o dispută și, în general, am evitat tot timpul să intru în dispute. Pun următoarele întrebări – când apare la orizont funcția de prim-ministru al României, în general e o efervescență de cine să o ocupe. Dacă totul e atâta de bine, de ce pot să vă spun că n-a fost niciun entuziasm să fii premierul României în această perioadă, mai ales după alegeri, când n-ai o perspectivă îngrijorătoare.

Să știți că nici ministru de finanțe n-a avut mare entuziasm să fie cineva. Dacă totul e în bună regulă, oare de ce plătim cele mai mari dobânzi, avem cel mai mare deficit și suntem în situația în care suntem”, a spus Bolojan, joi seara.

Premierul a recunoscut că România a înregistrat progrese în ultimii ani, dar a subliniat că problemele actuale sunt rezultatul unui ”cumul de decizii de guvernare”.

”Trebuie să fim cât se poate de corecți – în toți acești ani, România a progresat, a recuperat întârzieri, dar e evident că situația în care suntem e generată de un cumul de decizii de guvernare, nu doar într-un an, care ne-au dus în această situație.

Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l învățăm e să nu mai repetăm greșelile, dacă ne asumăm fiecare dintre noi responsabilitatea pentru această situație, și eu mi-am cerut scuze cetățenilor pentru situația în care suntem, atunci avem șansa să înțelegem ce trebuie făcut și să trecem România prin această situație. Fiecare face ce crede de cuviință. Eu, personal, am considerat că fiind din lumea politică, trebuie să fac acest lucru”, a declarat Bolojan.

Replica lui Bolojan vine în contextul în care Marcel Ciolacu a publicat joi un mesaj pe Facebook în care neagă că România s-ar afla în colaps economic și respinge acuzațiile privind ”dezastrul bugetar” lăsat în urmă de guvernarea sa.

”NU, România nu este în niciun colaps economic. Doar unii ar vrea să credeți asta, pentru a-și putea justifica mai ușor faptul că au intrat cu drujba în economie și în veniturile populației. Vă invit să vă gândiți cum poate arăta un dezastru cu autostrăzi în construcție, cu salarii și pensii mai mari, cu șantiere peste tot și cu 180 de mii de locuri de muncă noi?!”, a scris Ciolacu.

Acesta a susținut că a ”plătit prețul politic” pentru greșelile făcute în timpul mandatului său de un an și zece luni, lăsând să se înțeleagă că Bolojan exagerează în declarațiile sale despre starea economiei.

PSD apără creșterea pensiilor de anul trecut: ”Nu ‘greaua moștenire’ e cauza austerității”

PSD a acuzat, vineri, într-un comunicat, o „tentativă de manipulare a opiniei publice” și a respins teza că problemele bugetare din prezent ar fi fost provocate de deficitul înregistrat anul trecut.

Partidul mai anunță că va propune în perioada următoare, în coaliția de guvernare, o serie de măsuri vizând „tăierea privilegiilor şi sinecurilor”.

„PSD denunță tentativa de manipulare a opiniei publice prin aserțiunea că problemele bugetare din prezent ar fi fost provocate de deficitul înregistrat anul trecut.

Este o distorsionare rudimentară a realității, prin invocarea unei aşa-zise ‘grele moșteniri’ menite să justifice măsurile de austeritate din prezent.

În primul rând, PSD nu a guvernat singur, nici în 2024 şi nici în anii anteriori. Deci, invocarea ‘grelei moșteniri’ ce ar proveni de la o guvernare din care ai fost parte este total inadecvată şi chiar dezonorantă.

PSD: ”Când am intrat la guvernare în 2021, deficitul era 7,1% din PIB”.

PSD reamintește că în momentul intrării la guvernare, la finalul anului 2021, deficitul bugetar era de 7,1% din PIB (după 9,2% în 2020), ca urmare a dezastrului economic şi a dobânzilor împovărătoare la împrumuturile iresponsabile din timpul guvernărilor de dreapta, atunci când datoria publică a crescut cu peste 13% din PIB”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului PSD, ca urmare a împrumuturilor, dobânzile plătite ulterior de guvern au crescut cu 61%, de la 18 miliarde în 2021 la 29 de miliarde în 2022, ceea ce a pus o presiune enormă pe deficitul bugetar, iar jumătate din împrumuturile din guvernarea PSD-PNL au fost folosite pentru a rostogoli datoriile făcute anterior.

PSD punctează că a preluat conducerea guvernului în contextul grevei generale din învățământ şi pe fondul unor presiuni sindicale multiple pentru acordarea de beneficii şi de majorări salariale.

„În pofida acestor dificultăți, guvernul condus de PSD a reușit să asigure o gestionare responsabilă a economiei, iar banii împrumutați în această perioadă au fost folosiţi pentru dezvoltarea României şi în beneficiul cetățenilor”, menționează social-democrații.

PSD: ”În 2024 a avut loc cea mai amplă reformă socială din România.”

„Nu în ultimul rând, anul trecut a avut loc cea mai amplă reformă socială din România, care a pus baze echitabile pentru toate pensiile din sistemul public.

Iar cei care insinuează că majorările de pensii ar fi fost iresponsabile să ţină cont că această reformă a fost realizată în colaborare directă cu Banca Mondială şi Comisia Europeană şi a fost asumată politic de toate partidele aflate acum la guvernare, inclusiv de PNL, USR şi UDMR, care au introdus recalcularea pensiilor ca jalon în PNRR.

PSD a propus atunci o altă abordare decât cea propusă românilor în aceste zile. Şi am demonstrat că putem obține dezvoltare şi creșteri de venituri la buget prin stimularea economiei. Am crezut şi credem în modernizarea economiei, în investiții publice şi private, care creează locuri de muncă bine plătite. Am crezut şi credem că trebuie protejată puterea de cumpărare a românilor.

PSD va propune în coaliție, în perioada următoare, o serie de măsuri consistente care va cuprinde o tăiere drastică a privilegiilor şi sinecurilor. Trebuie acționat de sus în jos, dacă vrem să trecem cu bine peste această perioadă dificilă pentru economia României”, se mai spune în comunicatul Partidului Social Democrat.

Radu Miruță spune că pentru USR ”nu e foarte uşor” să stea la masă cu PSD: ”Nu ne-am născut cu deficit 9,5%”.

Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a declarat duminică, întrebat despre relaţia cu PSD în Guvern, că pentru USR ”nu e foarte uşor” să stea la masă cu social-democrații, dar ”nu e altă soluţie”. Despre criticile social-democraților la adresa pachetului de măsuri fiscale, minstrul USR a spus: ”nu poţi să fii şi în car şi în căruţă”.

”Eu văd că în această coaliţie există o preocupare să adreseze corect problema. Era o opţiune să mergem cu acelaşi populism şi să rămânem în logica de până acum. Suntem într-o coaliţie, scopul meu nu e să arăt cu degetul către cineva, dar e absolut limpede de înţeles că n-am ajuns întâmplător aici.

Nu s-au născut, românii, în România în 2025 şi ne-am născut cu un deficit de 9,5%. Nu s-au luat nişte decizii de huzureală pe bani publici, înaintea erei noastre. S-au luat de curând. Că şi-au schimbat conducerea, că între timp au realizat că nu asta e soluţia, e un lucru bun, dar aici suntem. De asta stăm la masă”, a precizat ministrul Economiei.

Radu Miruţă a mai spus că responsabil este să ne uităm la situația de astăzi şi ocazia pentru PSD este ”să fie parte din rezolvarea ei şi vad că sunt”.

”Nu e altă soluţie. Eu am criticat constructiv acest partid, şi a pierdut nişte voturi, nu mai are atâta putere, dar asta este aritmetrica parlamentară, o variabilă fără de care nu se poate. Pentru noi nu e foarte uşor, la USR, să stăm la masă cu PSD. Votanţii noştri nu văd cu foarte mulţi ochi buni treaba asta.

Şi am analizat şi noi situaţia şi concluzia este că românii nu ne vor sancţiona sau nu ne vor măsura pentru că stăm la masă cu PSD, ci ne vor sancţiona şi ne vor măsura pentru ce am făcut cât am stat la masă cu PSD. Asta e situaţia. Uitaţi-vă pe pătrăţelul fiecărui ministru USR ce performează. Dacă vom performa, tura viitoare, românii vor spune uite ăia de la USR ce au făcut în acest guvern.

Hai să le dăm mai multă putere, să aibă mai mult. Astăzi USR decide cu puterea celor 12,4% pe care îi are în Parlament. Şi îi rog pe români ca în functie de asta să ne măsoare. Că nu e ca şi cum suntem cu 50%, avem premier, avem ministru de finanţe”, a mai spus Radu Miruţă.

Întrebat dacă i se pare că guvernează acum cu un PSD diferit de cel dinainte alegerilor, ministrul radu Miruţă a spus:

”Mi se pare că guvernăm cu un PSD care momentan este dispus să ia nişte măsuri, pe care n-ar fi vrut să le ia înainte de alegeri”.

Despre faptul că PSD critică măsurile fiscal, ministrul USR a spus: ”Eu cred că electoratul îi va sancţiona. Nu poţi să fii şi în car şi în căruţă. Nu poţi să ai şi ministri în guvern şi să scoţi oameni din eşalonul 2, 3, 4 să critice guvernul. Cumva e nonsens. Dar, mă rog, ţine de strategia fiecărui partid. Deocamdată, colegii pe care îi văd în guvern susţin măsurile la masa guvernului”.

Radu Miruța a avut recent și un dispută de la distanță cu Bogdan Ivan, fostul ministru al Economiei, acum trecut la Energie.

Austeritate doar pentru unii. Năsulea: „E neinspirat că s-a început cu tăieri. Ajungem să avem discuții de teama de blocaje”.

Christian Năsulea a declarat că este cumva extrem de neinspirat că s-a început cu aceste tăieri, dar statul român trebuie să facă reformă pentru că nu își mai permite cheltuielile.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Cu un Simion pe jumătate absent, moțiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat, parlamentarii coaliției au fost prezenți, dar nu au votat

Facebook 210 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cu un Simion pe jumătate absent, m…