Acasă Alegeri Sondaj INSCOP, pe cine ar vota bucureștenii în funcția de primar general la Primăria Capitalei și în care dintre cele trei scenarii

Sondaj INSCOP, pe cine ar vota bucureștenii în funcția de primar general la Primăria Capitalei și în care dintre cele trei scenarii

0
0
746

Sondaj INSCOP, pe cine ar vota bucureștenii în funcția de primar general la Primăria Capitalei și în care dintre trei scenarii? Cum sunt cotați Nicușor Dan, Burduja și Firea.

Cel mai recent sondaj de opinie privind intenția de vot pentru funcția de primar al Capitalei arată o cursă strânsă între Nicușor Dan și Sebastian Burduja, într-unul dintre scenarii și o diferență de 6 puncte în favoarea actualului primar, dacă ar intra în competiție cu Gabriela Firea.

Sondajul realizat în municipiul București de INSCOP Research la solicitarea Institutului pentru Libertate și Democrație (ILD) analizează mai multe scenarii de posibili candidați la Primăria Capitalei.

Astfel, dacă în cursă ar intra liberalul Sebastian Burduja, din partea Alianței PNL-PSD, ar fi votat de 41% dintre respondenți, iar primarul în exercițiu, din partea Alianței Dreapta Unită, ar lua 42,8%.

Într-un al doilea scenariu, dacă Alianța PSD-PNL ar merge pe mâna Gabrielei Firea, aceasta ar obține 40,6%, în timp ce Nicușor Dan, ar învinge-o cu 46,7%.

Alte scenarii îl includ și pe Cristian Popescu Piedone, care ar câștiga în fața lui Nicușor Dan cu o diferență de aproape 4 procente, 35,1% – 31,6%, în condițiile în care în competiție ar fi și Gabriela Firea. Aceasta ar lua 22,2%.

Dacă, în schimb, candidatul PSD-PNL este Sebastian Burduja, Piedone ia 39,5%, Nicușor Dan, 30,9%, iar Burduja, 18,7%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la solicitarea Institutului pentru Libertate și Democrație (ILD) în cadrul programului România-Orizont 2030.

Datele au fost culese în perioada 3 -10 martie 2024 prin metoda chestionarului aplicată cu ajutorul interviurilor telefonice. Volumul eșantionului simplu, stratificat a fost de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a municipiului Bucuresti, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1%, la un grad de încredere de 95%.

În primul scenariu, Cristian Popescu Piedone s-ar încadra pe primul loc, cu 35,1%, Nicușor Dan pe locul 2, cu 31,6%, iar Gabriela Firea pe locul 3, cu 22,2%. Candidatul AUR Mihai Enache ar obține 6,5%.

În scenariul 2, Cristian Popescu Piedone ar obține 39,5%, Nicușor Dan ar obține 30,9%, iar Sebastian Burduja ar atinge un procent de 18,7%. Candidatul AUR ar obține 6,9%.

Scenariul 3 îl plasează pe Ionuț Lupescu, din partea PSD și PNL, cu un procent de 15,5%. Cristian Popescu Piedone își menține primul loc, cu 40,3%, iar Nicușor Dan locul 2, cu 33,3%.

Purtătorul de cuvânt al PSD a arătat că faptul că din sondajele pe care le-au făcut, un candidat PSD sau un candidat PNL nu reuşeşte să mobilizeze bazinele electorale ale celorlalte partide sau al celuilalt partid îi face să se uite serios spre varianta candidaturilor din fiecare partid în parte.

Lucian Romaşcanu a fost întrebat la Parlament când va exista o decizie finală privind scabilirea candidaţilor la locale. ”Sper să se întâmple săptămâna acesta, pentru că timpul deja joacă în defavoarea noastră. Am văzut ieri sondajele produse de casele de sondare ale celor două partide, iar lucrurile citite acolo şi în special faptul că un candidat PSD sau un candidat PNL nu reuşeşte să mobilizeze bazinele electorale ale celorlalte partide sau al celuilalt partid ne face să ne uităm serios spre varianta candidaturilor din fiecare partid în parte”, a afirmat Romaşcanu.

Senatorul PSD a precizat că analizele vor continua, pentru că sunt foarte multe cifre şi trebuie să vină şi rezultatele sondajelor pe sectoare. ”Joi, vineri cred că suntem în măsură să luăm decizia”, a spus Romaşcanu. Despre varianta unui candidat comun, Lucian Romaşcanu a afirmat că ”nu a picat în totalitate”.

”Anul ăsta este unul cu totul special. Din câte îmi aduc aminte, nu am avut un peisaj politic atât de dinamic şi care să poată fi atât de înşelător în analize şi atunci trebuie să fim extrem de atenţi când luăm o decizie, pentru că până la urmă scopul acestei alianţe este să propună fie independent fiecare partid, fie împreună, un candidat care să ajungă primarul Capitalei”, a arătat reprezentantul PSD.

El a mai spus că „în mod normal”, candidatul PSD ar fi Gabriela Firea, ”Nouă ne trebuie un candidat şi poate fi Gabriela Firea, dar nouă ne trebuie un candidat care din toate măsurile să fie în măsură să câştige Primăria Capitalei în acest peisaj electoral. Doamna Firea a fost un primar foarte bun, a avut foarte multe succese din care trăieşte şi acum domnul Nicuşor Dan, dar de aici şi până la nominalizare este un pic de muncă pe cifrele respective”, a mai declarat Lucian Romaşcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD a arătat că au întârziat un pic cu desemnarea candidatului la primăria Capitalei datorită construcţiei acestei alianţe. ”Cu tot respectul pentru omul Nicuşor Dan, ca primar este un eşec, nu a făcut mai nimic, a blocat Capitala, nu văd de ce lumea ar continua să meargă cu dumnealui, dar în sondaje are nişte cifre rezonabile”, a mai spus el.

Despre candidatura lui Cristian Popescu Piedone, Lucian Romaşcanu a afirmat că până în acest moment nu s-a discutat despre un asemenea sprijin pentru primarul Sectorului 5. ”Dumnealui vine cu o notorietate destul de mare, mai ales din postura de primar al Sectorului 4 şi 5. Eu cred că cifrele pe care dumnealui le are acum în sondaje sunt şi datorate sau cauzate de lipsa unui candidat din partea alianţei PSD-PNL”, a explicat Romaşcanu, adăugând că după ce se va veni cu un candidat, cifrele se vor ajusta. ”Eu nu cred că domnul Piedone poate câştiga Capitala, asta este părarea mea”, a arătat el.

Peste 80% dintre români ar fi de acord cu revenirea la un mandat prezidențial de patru ani. Peste 80% dintre români consideră că reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani este o idee bună, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP.

Totodată, Peste trei sferturi dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România.

Procentul celor care cred că preşedintele şi premierul ar trebui să facă parte din aceeaşi tabără politică este aproximativ egal cu al celor care cred contrariul, potrivit aceluiași sondaj.

Întrebaţi ce părere au despre reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, la fel ca şi mandatul parlamentarilor şi al primarilor, 82% dintre respondenţi spun că este o idee bună, 15.3% că este o idee proastă, iar 2.7% nu ştiu sau nu răspund.

48.5% dintre români sunt de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să facă parte din aceeaşi tabără politică pentru a nu mai exista certuri şi instabilitate. 49.4% cred că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar şi cu riscul de a avea certuri şi instabilitate. 2.1% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să facă parte din aceeaşi tabără politică mai ales: votanţii PSD-PNL şi ai ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară sau liceală, cei inactivi potenţial activi sau gulerele gri, persoanele cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic sau din rural. Consideră că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul mai ales: persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare şi Bucureşti.

”Românii îşi doresc o sincronizare a mandatelor preşedintelui, parlamentului şi primarilor, probabil pentru simplicarea proceselor electorale. Instabilitatea şi crizele politice generate după modificarea Constituţiei din 2003 care a stabilit un mandat al preşedintelui de 5 ani determinând coabitari dificile între preşedinţi de o anumită orientare politică şi majorităţi parlamentare de altă culoare politică sunt percepute drept probleme doar de o parte a populaţiei. Astfel, jumătate dinte români sunt de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim- ministrul să facă parte din aceeaşi tabără politică pentru a nu mai exista certuri şi instabilitate, în timp ce cealaltă jumătate din populaţie este de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar şi cu riscul de a avea certuri şi instabilitate”, afirmă Remus Ştefureac, director general INSCOP.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Mai mult de trei sferturi dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România, iar în acest context peste jumătate sunt de acord ca România să aloce mai mulţi bani pentru Armată, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP.

76% dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România, în timp ce 21.7% sunt de părerea contrarie, iar 2.3% nu ştiu sau nu răspund.

Votanţii PSD-PNL şi ai AUR, femeile, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, angajaţii la stat cred într-o proporţie ceva mai mare decât media că războiul din Ucraina este periculos pentru România. Sunt de părere că războiul din Ucraina nu este periculos pentru România mai ales: bărbaţii, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei inactivi potenţial activi, cei cu un venit mai ridicat.

59.8% declară că, în contextul conflictului din Ucraina, sunt de acord ca România să aloce mai mulţi bani pentru Armată, în timp ce 36.6% îşi exprimă dezacordul, iar 3.6% nu ştiu sau nu răspund.

Sunt de acord ca România să aloce mai mulţi bani pentru Armată mai ales: votanţii PSD-PNL şi ai AUR, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti şi din mediul urban, angajaţii la stat şi cei care nu au cont pe social-media. Nu sunt de acord ca România să aloce mai mulţi bani pentru Armată mai ales: votanţii ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat programul prezidențial: ”România are nevoie de un președinte adevărat, nu mai există niciun fel de încredere în PSD”

Facebook 146 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat progr…