Acasă Economie Se pregătește o mouă ordonanță trenuleț, Guvernul pregătește majorarea TVA la 21% de la 1 august, CASS pentru pensii peste 3.000 de lei, accize

Se pregătește o mouă ordonanță trenuleț, Guvernul pregătește majorarea TVA la 21% de la 1 august, CASS pentru pensii peste 3.000 de lei, accize

0
0
212

Când va finaliza Guvernul noul pachet fiscal. Atanasiu: România, în fața unei noi ordonanțe-trenuleț, dar cu spatele la zid

Guvernul va finaliza curând pachetul fiscal, în care vor fi incluse toate măsurile de reducere a cheltuieilor și creștere a unor taxe, inclusiv TVA, a spus la Digi24 vicepremierul Dragoș Anastasiu. El a adăugat că va fi vorba de o ”ordonanță-trenuleț” şi că va fi o decizie a coaliţiei dacă va fi adoptat prin asumare.

Dragoș Anastasiu a explicat în ce stadiu se află Guvernul cu finalizarea noului pachet fiscal.

Oficialul a anunțat posibila dată în care măsurile pentru reducerea cheltuieilor și creșterea unor taxe vor fi introduse.

”Mâine sau poimâine probabil vor fi terminate negocierile cu investitorii, cu finanţatorii noştri şi atunci vom ieşi cu întreg pachetul fiscal. Este un cadru mai larg, o să fie o ordonanţă- trenuleţ cu multe lucruri pe care le vom decide. Cred că mâine va fi decizia finală şi veţi vedea atunci cu ce ieşim. Din păcate, am avut foarte puţin timp de consultare, cu foarte puţin timp de dezbatere, pentru că suntem cu spatele la zid din punct de vedere al timpului.

Pe 7 iulie noi trebuie să avem un pachet trecut printr-o legiferare. Că se cheamă ordonanţă, că se cheamă asumare, va trebui să decidă coaliţia de guvernare. Dar noi, dacă nu avem acest pachet trecut într-o formă sau alta, vine vara, ne ducem în septembrie-octombrie. În această perioadă agenţiile de rating vin în România şi nu scăpăm de cel mai crunt scenariu pe care am putea să ni-l imaginăm şi care se cheamă scăderea rating-ului de ţară, adică la ce avem acum la ceea ce se cheamă junk, adică nerecomandat investiţiilor, precum s-a întâmplat cu Grecia în 2010”, a declarat Dragoș Anastasiu.

El a precizat că finanţatorii sunt Comisia Europeană în primul rând, dar şi toate agenţiile de rating care sunt importante şi de aici se trag o serie întreagă de alţi investitori.

”Aşteptăm mâine pachetul fiscal. Este un pachet mai larg, o să fie o ”ordonanţă- trenuleţ” cu multe lucruri pe care le vom decide. Cred că mâine va fi decizia finală şi veţi vedea atunci cu ce ieşim. Din păcate cu foarte puţin timp de consultare, cu foarte puţin timp de dezbatere, pentru că suntem cu spatele la zi din punct de vedere al timpului”, a explicat vicepremierul.

”Pe 7 iulie noi trebuie să avem un pachet trecut printr-o legiferare. Că se cheamă ordonanţă, că se cheamă asumare, va trebui să decidă coaliţia de guvernare. Dar noi, dacă nu avem acest pachet trecut într-o formă sau alta, vine vara, ne ducem în septembrie-octombrie. În această perioadă agenţiile de rating vin în România şi nu scăpăm de cel mai crunt scenariu pe care am putea să ni-l imaginăm şi care se cheamă scăderea rating-ului de ţară, adică la ce avem acum la ceea ce se cheamă junk, adică nerecomandat investiţiilor. Asta este scenariul Grecia 2010”, a spus Anastasiu.

El dat însă asigurări că România nu va ajunge în categoria junk.

”Acest guvern are acest prim obiectiv, să nu ajungem acolo. De asta venim şi spunem aşa: știm că este complicat, ştim că sunteţi cu toţii fiinţe umane. Indiferent că sunteţi în zona bugetară, zona antreprenorială, că sunteţi profesori sau judecători, ştim cât este de complicat pentru o fiinţă umană să fie în situaţia în care să dea ceva sau să îi se ia ceva. Elevi, şcolari, studenţi, sindicalişti şi aşa mai departe. Nu e că nu ne dăm seama sau că nu înţelegem cât de complicat este pentru fiecare fiinţă umană să intrăm în acest tip de dialog: ştiţi că de mâine, de poimâine, va trebui să reduceţi cu 3%, 5%, 10% veniturile voastre. Asta este un moment complicat. Vă imaginaţi că niciun guvern, niciun politician, niciun vicepremier nu-şi doreşte să intre într-un astfel de mandat cu tăieri”, a spus Anastasiu.

El a adăugat că, până la sfârșitul anului, România trebuie să economisească 30 de miliarde de lei pentru a nu intra în categoria junk.

”10 miliarde economisim din regândirea și reprioritizare a investițiilor – poate un stadion, poate o și o sală de sport, poate o pistă de biciclete – reducem acest pachet. 10 miliarde din ajustarea taxelor și 10 miliarde din reducerea de cheltuieli – și cheltuielile alea pe care noi le-am denumit de fiecare dată nesimțite”, a explicat vicepremierul.

Întrebat dacă în acest pachet va fi inclusă și creșterea TVA, Anastasiu a spus: ”TVA face parte din acest pachet. Fără doar și poate”. El nu a precizat însă când și cum va crește această taxă.

”Am spus că face parte TVA din acest pachet. Haideți să așteptăm până mâine și vom vedea cum anume. Domnul prim-ministru ne-a spus că vom avea – și așa scrie în în programul de guvernare – două praguri, n-o să mai avem trei, deci, prin urmare, vor fi mișcări acolo. Haideți să vedem mâine sau cel târziu poimâine, cum va arăta pachetul final”, a mai spus el.

Noul pachet se concentrează pe ”economii”…

România trebuie să economisească 30 de miliarde de lei pentru a nu intra în categoria junk.

”Zece miliarde economisim din regândirea și reprioritizare a investițiilor: poate un stadion, poate o și o sală de sport, poate o pistă de biciclete

Alte 10 miliarde din ajustarea taxelor și 10 miliarde din reducerea de cheltuieli, alea pe care noi le-am denumit de fiecare dată nesimțite”, explică vicepremierul.

Creșterea TVA, componenta nelipsită din noul cadru legislativ

Întrebat dacă în acest pachet va fi inclusă și creșterea TVA, Anastasiu a răspuns:

”TVA face parte din acest pachet. Fără doar și poate. Domnul prim-ministru ne-a spus că vom avea și așa scrie în în programul de guvernare: două praguri, n-o să mai avem trei, deci, prin urmare, vor fi mișcări acolo. Haideți să vedem mâine sau cel târziu poimâine, cum va arăta pachetul final”.

Pe zona de venituri sunt trei direcții:

1) TVA – două cote, la cea redusă, de 11%, fiind alimentele, medicamentele, protezele umane, apă pentru irigaţii, cărţi şi alte tipărituri. Restul bunurilor și serviciilor vor fi taxate cu cota generală de TVA care posibil să crească la 21%.

2) Accize – creştere ”generică” cu 10%

3) CASS la pensii peste 3.000 RON. Cota de 10% ar urma să se aplice pentru diferența de la 3.000 de lei în sus.

Toate aceste măsuri ar urma să se aplice de la 1 august.

Însă, o surpriză ar putea fi cota generală de TVA. Aceleași surse spun că în acest moment Coaliția ezită sa anunțe clar cotele de TVA 9% și 19% pentru că nu e clar dacă accepta Comisia Europeană pachetul fiscal fără majorarea TVA la 21%.

O altă măsură discutată este majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% de la 1 ianuarie 2026 și o taxă pe profitul excesiv al băncilor.

Ce prevede pachetul de măsuri fiscale

Măsuri cu cel mai mare impact asupra populației (începând cu 1 august 2025):

1. Creșterea TVA standard de la 19% la 21%

Impact estimat: 11,7 miliarde RON în 2026

Impact asupra populației: Afectează toate categoriile de consumatori, prin creșterea generalizată a prețurilor.

2. Creșterea TVA redusă de la 9% la 11% pentru alimente, medicamente, apă, îngrășăminte etc.

Impact estimat: 2,6 miliarde RON în 2026

Impact: Major, pentru că vizează produse esențiale și utilități.

3. Creșterea TVA redusă de la 5% la 11% pentru energie termică, cărți, lemne de foc

Impact estimat: 450 milioane RON în 2026

Impact: Ridicat, mai ales în sezonul rece și în gospodăriile vulnerabile.

4. CASS pentru pensii peste 3.000 RON/lună

Impact estimat: 4,1 miliarde RON în 2026

Impact: Direct asupra pensionarilor cu venituri mai mari. Până acum, pensionarii erau scutiți.

5. Majorarea accizelor la combustibili, alcool, tutun, zahăr

Impact estimat: 5 miliarde RON în 2026

Impact: Generalizat – duce la scumpirea carburantului, alcoolului, țigărilor și băuturilor zaharoase.

Măsuri cu impact ridicat începând cu 1 ianuarie 2026

6. Creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%

Impact estimat: 3,6 miliarde RON

Impact: Afectează populația care obține venituri din investiții și acționariat.

7. Impozit pe proprietăți bazat pe valoarea de piață (nu pe evaluări standard)

Impact estimat: 2,6 miliarde RON

Impact: Potențial dublare a taxei pe proprietate pentru mulți proprietari de locuințe.

8. Înghețarea salariilor bugetarilor și a tuturor beneficiilor sociale (inclusiv pensii) pentru tot anul 2026

Impact estimat: 17,9 miliarde RON economisiți

Impact: Foarte mare pentru toți beneficiarii sistemului public, într-un context inflaționist.

Alte măsuri cu impact asupra populației:

Scumpirea rovinietei auto: de la 28 la 50 EUR/an.

Taxe suplimentare pe jocuri de noroc.

Supra-taxă pe bănci. Această măsură se aplică veniturilor obținute începând cu anul fiscal 2025, inclusiv pentru trimestrul al patrulea al anului, în cazul în care legislația intră în vigoare în cursul anului.

Restructurări în educație: reducerea burselor, creșterea numărului de elevi/clasă.

Co-asigurații (soți/soții fără venituri) vor plăti contribuție la sănătate.

Pachetul fiscal va fi ”o ordonanță trenuleț”, a anunțat Dragoș Anastasiu. ”Ca să nu intrăm în junk până la finalul anului, trebuie să economisim 30 de miliarde lei. 10 miliarde economisim din regândirea și prioritizarea investițiilor de care statul are nevoie, dar unde nu e neapărat nevoie, poate un stadion, o pistă, reducem acest pachet. 10 miliarde din ajustarea taxelor, exemplu CASS pe pensii, și 10 miliarde din reducerea cheltuielilor”, a explicat vicepremierul.

Guvernul Bolojan a decis deja reducerea sporurilor bugetarilor și plafonarea acestora la 300 de lei brut, măsură care a generat ample nemulțumiri, angajați din mai multe sectoare bugetare amenințând cu greva, după ce au protestat față de decizia guvernului.

De asemenea, Executivul a pregătit un act normativ care modifică sporul pentru proiectele europene. Acesta va varia de la 5 la 50% și va fi condiționat de orele muncite și valoarea proiectului.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Cu un Simion pe jumătate absent, moțiunea de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan a picat, parlamentarii coaliției au fost prezenți, dar nu au votat

Facebook 210 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cu un Simion pe jumătate absent, m…