Acasă Externe Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, după întâlnirea cabinetului de război: ”Israelul are atât planuri de apărare, cât și de atac”

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, după întâlnirea cabinetului de război: ”Israelul are atât planuri de apărare, cât și de atac”

0
0
125

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, după întâlnirea cabinetului de război: ”Israelul are atât planuri de apărare, cât și de atac”.

Oficialii armatei israeliene nu au declarat în mod clar dacă în următoarea perioadă vor lansa un atac asupra Iranului, drept răspuns la ploaia de rachete din noaptea de sâmbătă spre duminică. Totuși, aceștia spun că Israelul are ”atât planuri de apărare, cât și de atac”.

Răspunsul Israelului la atacul Iranului, după întrunirea cabinetului de război: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu”.

Contraamiralul israelian Daniel Hagari spune că Hamas și Iranul ”vor doar să aprindă Orientul Mijlociu și să escaladeze regiune”, adăugând că IDF rămâne ”în alertă maximă” și ”evaluează situația”.

”Suntem pregătiți pentru orice scenariu în toate teatrele, suntem activi. Nu vom elabora cu privire la scenarii. Suntem pregătiți să apărăm poporul israelian. Au făcut foarte mici daune. Vom continua să ne apărăm și să interceptăm, vom continua lupta în Fâșia Gaza, vom continua recrutările. Sub nicio formă nu uităm de ostatici ținuți în Fâșia Gaza. Ne pregătim la cel mai înalt nivel. Ne pregătim să ne apărăm”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, întrebat dacă va răspunde cu un atac asupra Iranului.

”Am aprobat planurile de apărare, dar și de ofensivă”, a adăugat el.

Pentru prima dată în istorie, Iranul a lansat de pe propriul teritoriu peste 300 de rachete şi drone împotriva statului Israel. 90 la sută dintre proiectile au fost interceptate şi distruse de sistemele de apărare şi de avioane, cu sprijinul Statelor Unite şi al altor aliaţi. La Ierusalim şi în alte zone, luminile exploziilor au aprins cerul. Românii care locuiesc acolo spun că se tem pentru vieţile lor şi pentru cele ale familiilor. Statul Israel a promis un răspuns pe măsură.

Reuniunea cabinetului de război, care a durat câteva ore, s-a încheiat duminică seara fără o decizie privind modul în care Israelul va răspunde atacului Iranului, a declarat un oficial israelian. Cabinetul este hotărât să răspundă, dar încă nu a decis momentul și domeniul de aplicare. Oficialul a spus că armata israeliană a fost însărcinată să vină cu opțiuni suplimentare pentru un răspuns.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că în următoarele două luni vor fi racolate două batalioane de rezervă pentru a-și întări apărarea. Însă nu a precizat, la încheierea ședinței de război, dacă Israelul va ataca Iranul în următoarea perioadă.

”Planul Iranului a eșuat. Doar câteva rachete au reușit să pătrundă în spațiul aerian și au provocat pagube minime. Baza militară lovită funcționează la capacitate maximă. Suntem într-un nivel înalt de pregătire, avem planuri atât de apărare, cât și pentru atac. Mai mult nu vom menționa aici”, a declarat Hagari, duminică seară.

Valul de drone și rachete care au zburat spre Israel în noaptea de sâmbătă spre duminică a adus cu sine o nouă fază de tensiune, incertitudine și confruntare în Orientul Mijlociu.

Iranul a lansat acest atac fără precedent ca răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, la începutul acestei luni.

Acesta a marcat un nou capitol al discordiei dintre cele două state, care s-a infiltrat timp de ani de zile și a luat amploare de când Israelul a declarat război Hamas în octombrie anul trecut.

Următorii pași rămân neclari, dar Israelul se confruntă cu rugăminți din partea aliaților săi de a se retrage din pragul războiului deschis și de a alege să nu escaladeze conflictul.

Cum a atacat Iranul Israelul?

Peste 300 de proiectile – inclusiv aproximativ 170 de drone și peste 120 de rachete balistice – au fost lansate spre Israel în cadrul imensului atac aerian din cursul nopții.

Cu toate acestea, „99%” dintre ele au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană ale Israelului și ale aliaților săi, potrivit armatei israeliene, doar un număr mic dintre ele ajungând pe teritoriul israelian.

Atacul Teheranului a vizat baza aeriană Nevatim, a declarat duminică un oficial al armatei iraniene, susținând că de acolo a fost lansat atacul israelian de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian.

Rachetele balistice iraniene care au ajuns în Israel au căzut pe baza aeriană situată în sudul țării și au provocat doar pagube structurale ușoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Daniel Hagari. Baza funcționează și își continuă operațiunile în urma atacului, avioanele continuând să o folosească, a adăugat Hagari.

De ce a avut loc atacul?

Israelul și Iranul sunt rivali de lungă durată și sunt angajați într-un război din umbră de ani de zile.

Războiul Israelului împotriva Hamas, purtat de când grupul militant a atacat Israelul la 7 octombrie, a sporit aceste tensiuni.

Forțele susținute de Iran în Irak și Siria au lansat atacuri îndreptate împotriva pozițiilor militare americane din aceste țări, iar conducerea Iranului a avertizat că atacurile aliaților săi nu se vor opri până când războiul Israelului din Gaza nu se va încheia.

Dar temerile privind un război regional au crescut și mai mult la începutul lunii aprilie, când Iranul a acuzat Israelul că i-a bombardat complexul diplomatic din Siria.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: ”Vom răspunde prin acțiune, nu prin vorbe. Vom răspunde prin acțiune, nu prin vorbe.”

”Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte”, a declarat el duminică pentru postul iranian din exil Iran International, conform unei postări pe platforma de socializare X.

Purtătorul de cuvânt militar nu a intrat în detalii despre cum ar putea arăta răspunsul Israelului. O altă postare de pe X a armatei israeliene, făcută în farsi, avertizează: ”Fiecare acţiune are o reacţie, nu prin cuvinte, ci prin acţiune”.

Nu este încă clar cum va răspunde Israelul la atacurile de peste noapte ale Iranului, în timpul cărora au fost lansate de către Iran aproximativ 300 de proiectile şi 99% dintre ele au fost interceptate, potrivit Israelului. Cabinetul israelian de război se reuneşte începând cu ora 12:30 GMT pentru a discuta despre cum să procedeze mai departe.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Curg banii pentru Kamala Harris, a înregistrat donații record într-o singură zi, cine ar putea fi vicepreședintele său dacă va fi nominalizată de democrați

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Curg banii pentru Kamala Harris, a înr…