Acasă Externe Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, mesaj sfidător pentru Putin: ”Vom decide să căutăm aderarea la NATO în următoarele zile”

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, mesaj sfidător pentru Putin: ”Vom decide să căutăm aderarea la NATO în următoarele zile”

0
109

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, i-a spus sâmbătă omologul său rus, Vladimir Putin, că națiunea nordică va decide ”să caute aderarea la NATO în următoarele zile”.

În timpul unei convorbiri telefonice inițiate de Finlanda, ”președintele Niinistö i-a spus președintelui Putin cât de fundamental au modificat cererile Rusiei de la sfârșitul anului 2021, care vizează împiedicarea țărilor să adere la NATO și invazia masivă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, mediul de securitate al Finlandei”, a declarat biroul liderului de la Helsinki, într-un comunicat.

Conversația a fost directă și a fost purtată fără agravări. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a spus Niinistö, în declarația sa.

Liderul finlandez a menționat că i-a spus deja lui Putin în prima lor întâlnire din 2012 ”că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea” și că ”acest lucru se întâmplă și acum”, se spune în declarație.

Prin aderarea la NATO, Finlanda ”își întărește propria securitate și își asumă responsabilitatea”. În viitor, țara ”dorește să se ocupe de întrebările practice care decurg din a fi vecină cu Rusia într-o manieră corectă și profesionistă”, adaugă.

Niinistö ”și-a repetat îngrijorarea profundă față de suferința umană cauzată de războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina” și ”a subliniat” că pacea este imperativă.. De asemenea, el a repetat pentru Moscova mesajele privind asigurarea evacuării civililor, ”transmise la începutul aceleiași săptămâni de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski”.

Ce spune Kremlinul?

Niinistö și Putin, au avut ”un schimb de opinii sincer” în timpul unui apel telefonic de sâmbătă, care a avut loc în legătură cu intenția anunțată a conducerii finlandeze de a solicita aderarea la NATO, a spus Kremlinul într-un comunicat.

Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare în politica externă a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze, care de mulți ani au fost construite în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării de parteneriat și au fost reciproc avantajoase”, se arată în comunicat.

Liderii au discutat și despre situația din Ucraina, a spus Kremlinul.

Vladimir Putin, în special, și-a împărtășit evaluarea asupra stării procesului de negocieri între reprezentanții ruși și ucraineni, care de fapt a fost suspendat de Kiev, care nu își arată interesul pentru un dialog serios și constructiv”, se arată în comunicat.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Colonelul Vadim Zimin, cel care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, a fost găsit împușcat în cap în locuinţa sa

Încă un incident cel puțin dubios a avut loc în Rusia, Vadim Zimin, colonelul care îi căra…