Acasă Justiție Fostul senator PSD, Dan Șova, scapă de închisoare în dosarul ”CET Govora” și ia cu suspendare, inițial primise patru ani cu executare

Fostul senator PSD, Dan Șova, scapă de închisoare în dosarul ”CET Govora” și ia cu suspendare, inițial primise patru ani cu executare

0
84

Fostul senator PSD și ministru al Transporturilor, Dan Şova scapă de închisoare în dosarul ”CET Govora”. Inițial primise o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare.

Acesta a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în dosarul ”CET Govora”.

Curtea de Apel București stabilise în noiembrie 2021 că acesta trebuie să execute o pedeapsă de patru ani cu executare, însă la judecarea apelului, ÎCCJ a redus pedeapsa cu un an şi a dispus suspendarea executării acesteia.

Nu este prima condamnarea a fostului senator, după ce în 2018 a fost condamnat de ÎCCJ la trei ani închisoare, fiind eliberat după șase luni.

Dan Șova scapă de închisoare în dosarul „CET Govora”.

Înlătură dispoziţiile art. 7 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000, cu privire la inculpatul Şova Dan Coman. Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Şova Dan Coman de la 4 ani închisoare la 3 ani închisoare. În baza art. 91 din Cpp dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului Şova Dan Coman, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condiţiile prevăzute de art. 92 din Codul penal”, se arată în sentinţa ÎCCJ.

Numai că, pe durata anilor de supraveghere, fostul senator trebuie să îndeplinească o serie de condiții. El trebuie să participe la programele de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov.

Alături de el, a fost judecat și fostul director al CET Govora Mihai Bălan, ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În cazul lui, Instanţa Supremă a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor.

Dosarul ”CET Govora”.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător pentru a-și exercita influența pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme.

Acesta din urmă trebuia să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Iniţial, la instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti, Dan Şova primise în noiembrie 2021 o pedeapsă de patru ani cu executare, însă la judecarea apelului, ICCJ a redus pedeapsa cu un an şi a dispus suspendarea executării acesteia.

În cazul celuilalt inculpat din acest dosar, fostul director al CET Govora Mihai Bălan, care avea o condamnare de trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, Instanţa supremă a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor.

Dan Şova a mai fost condamnat în acest dosar în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare, însă el a fost eliberat din penitenciar după şase luni (iunie 2018 – decembrie 2018), pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.

La instanţa de fond, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 100.000 euro de la Dan Şova, fiind menţinut sechestrul pe bunurile acestuia până la concurenţa acestei sume.

De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă exercitată de CET Govora SA – Râmnicu Vâlcea şi l-a obligat pe Mihai Bălan la plata sumei de 1.056.141 lei.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

Conform DNA, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 de euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.

Încarcă mai mult
Load More In Justiție

Vezi Și

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu și alți 4 angajați ai Primăriei Timișoara, ”suspecți” într-un dosar DNA, care vizează o șmenăreală imobiliară

Fostul edil ”liberal”, Nicolae Robu, a fost audiat la DNA. Fostul primar al Timișoarei, es…