Acasă Social Nicolae Ciucă, de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități: ”Codul Civil va fi modificat în favoarea persoanelor cu dizabilități”

Nicolae Ciucă, de Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități: ”Codul Civil va fi modificat în favoarea persoanelor cu dizabilități”

1
357

În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 1992 pentru a promova o mai bună înțelegere a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

În România, cadrul pentru promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost creat prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007. Tema aleasă de UNESCO și ONU pentru această zi în 2020 este ”Să reconstruim mai bine: către o lume post COVID-19 inclusivă, accesibilă și sustenabilă, realizată de către, pentru și împreună cu persoanele cu dizabilități”, atrăgând atenția asupra provocărilor sporite cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în perioadele de criză. Din datele oficiale ale Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, la 30 iunie 2020 numărul total de persoane cu dizabilităţi era de 853.465, reprezentând 3,85% din populația României.

Premierul Nicolae Ciucă i-a asigurat pe români de toată deschiderea și tot sprijinul pentru ”a pune lucrurile în mișcare” în privința persoanelor cu dizabilități din țara noastră.

Acesta a făcut declarații în deschiderea evenimentului ”Învingători pe frontul de acasă”, care a fost organizat de Asociația CONIL și care este dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Astăzi, 3 decembrie, marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, consacrată de Organizația Națiunilor Unite în 1992 tocmai pentru a atrage atenția asupra drepturilor acestor persoane și a nevoii de incluziune și echitate. Mă bucur să mă aflu astăzi aici, la un eveniment special, (…) un eveniment în care două tipuri de învingători s-au reunit pentru a demonstra că solidaritatea și incluziunea pot funcționa în România.

Știu că mai avem mult de lucru pentru ca adulții și copiii cu dizabilități să poată beneficia cu adevărat de incluziune pe toate palierele vieții sociale, însă vă asigur de toată deschiderea și sprijinul meu pentru a pune lucrurile în mișcare și în acest domeniu”, a declarat premierul.

Cred că este foarte important să știm faptul că, începând din acest an, persoanele cu dizabilități vor beneficia de un mecanism articulat de suport în luarea deciziei.

România face, iată, pasul către cea mai importantă reformă juridică în domeniul dizabilității. Persoanele cu dizabilități nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse, ci prin modificările Codului civil pe care le vom aproba în scurt timp în Guvern persoanele cu dizabilități intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească, să își manifeste voința și preferințele cu sprijinul necesar.

De asemenea, o serie întreagă de servicii sociale integrate în comunitate, atât de necesare copiilor și adulților cu dizabilități, au fost prevăzute și vor fi înființate prin intermediul PNRR.

Totodată, prin intermediul Programului România Educată, un program strategic pentru România pe care îl susțin de la nivel guvernamental, urmărim cu atenție componenta de educație incluzivă și sprijin pentru copiii cu dizabilități, care au dreptul la educație de calitate alături de toți ceilalți copii” a adăugat Nicolae Ciucă.

Încarcă mai mult
Load More In Social

Vezi Și

Guwernul Ciucă, majoritatea măsurilor din programul „Sprijin pentru România”, aprobate la o lună după lansare

Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat, că cele mai multe măsuri din programul „Sprijin …