Ministrul Energiei, ”liberalul” aproape candidat la Capitală, Sebastian Burduja, a anunţat, că va abroga taxa pe soare pentru prosumatori.
Guvernul se pregătește să scadă și plafoanele la care furnizorii cumpără energie și gaze, iar efectele ar urma să se simtă din mai sau din iunie.
Această ordonanță este pusă în dezbatere și ea urmează să fie adoptată în ședința de Guvern, care cel mai probabil va fi convocată mâine.
Este o ordonanță care modifică plafoanele pentru achiziția de gaze și energie electrică, însă doar pentru furnizori.
Astfel, scad plafoanele pentru aceștia, prin urmare, statul compensează mai puțin, însă în mod automat nu o să vedem o scădere a facturilor pe care le plătesc românii.
Şi asta pentru că plafoanele pe care le plătesc românii de rând rămân același, respectiv 0,60 lei pentru un consum lunar mai mic de 100 de kw/h și 0,80 lei pentru un consum care ajunge până la 255 de kw/h.
La gaze rămâne prețul, de asemenea, neschimbat: 0,30 lei vor plăti românii.
Ministrul Energiei spune că ne așteptăm din iunie la facturi mai mici.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea însă că ne așteptăm ca în următoarele luni, cel mai probabil iunie, să vedem o scădere a facturilor, pentru că furnizorii vor cumpăra gaze și energie mai ieftine.
Însă, în lunile de vară, oricum consumul scade.
Cei de la Guvern spuneau că nu au luat această măsură mai devreme, pentru că piața nu era stabilă.
Există această ordonanță care va fi adoptată cel mai probabil mâine, va modifica schema de compensare și plafonare, iar autoritățile dau asigurări că românii vor beneficia de aceste prețuri plafonate până anul viitor.
Este vorba despre ordonanța de urgență care permitea ANRE să taxeze prosumatorii începând cu 1 decembrie 2026, dacă ar fi depășit 8% din totalul capacităților de producere a energiei din România.
„Așa cum am promis, am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat eventual ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor.
Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Guvernul a explicat, la adoptarea acestei OUG, în urmă cu doi ani, că intenţionează să nu pună în aplicare această măsură, ci doar a dorit să transpună în legislaţie o directivă europeană.
La începutul lunii februarie, Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE) a cerut autorităţilor să scoată acest paragraf din lege, pentru a nu exista riscul ca această „taxă pe soare” (autoconsum – n.r.) să fie introdusă.
În prezent, legislaţia permite autorităţilor să introducă această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori.
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că, în contextul în care preţurile din piaţă vor continua să scadă, se vor lua măsuri în consecinţă.
El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze pentru clienţii casnici anunţată ca fiind în vigoare până la 31 martie 2025 va fi prelungită şi în anul 2026.
„Plafoanele la clienţii finali, în acest moment, rămân până la 31 martie 2025. În contextul în care preţurile din piaţă vor continua să scadă, vom lua măsurile în consecinţă. În mod normal, pe preţuri mici nu va fi nevoie de aceste plafoane din martie 2025, facturile românilor n-ar trebui să crească.
Mai mult decât atât, Comisia Europeană ne solicită să direcţionăm, practic, mai bine aceste măsuri către consumatorii vulnerabili. Asta au făcut majoritatea statelor europene. România a ales o variantă a acestei paradigme, în care a echivalat nivelul de consum pe gospodărie cu nivelul de venit, dar este o echivalare aproximativă.
Asta înseamnă că cei care au un consum lunar, aşa cum bine ştiţi, de sub 100 de kilowaţi-oră plătesc cel mult 0,68 de lei kilowatt-oră, pe când o gospodărie cu peste 300 de kilowaţi-oră consum lunar plăteşte aproape dublu, acel 1,3 lei kilowatt-oră”, a declarat Burduja.
Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care se elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi se actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.
Burduja: ”România, printre țările cu cel mai mic preț la energie.”
„Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm”, a spus Burduja.
”În paralel, însă prin toate fondurile disponibile: PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferenţe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează şi susţine 5-6-7 mii, poate mai bine, de megawaţi, energie verde solar şi eolian. Aşadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacităţi vor fi puse în funcţiune, românii vor avea facturi tot mai mici”, a declarat acesta.
Ministrul a făcut precizările în contextul anunţului despre aprobarea în Guvern a unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care se elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi se actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.