Acasă Eveniment A fost alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-a prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș, însoţită de o ”bubuitură puternică”.

A fost alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-a prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș, însoţită de o ”bubuitură puternică”.

0
0
203

A fost alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-a prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș, însoţită de o ”bubuitură puternică”.

Au fost clipe de panică, noaptea trecută, pentru zeci de oameni dintr-o comună de lângă Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit pe un câmp lângă casele lor.

Drona a căzut în zona Insulei Mari a Brăilei, la 12 kilometri distanță de trecerea cu bacul.

Joi seară, în jurul orei 22:00, poliţia a fost anunţată cu privire la prăbuşirea unei drone de origine militară pe câmp, în Insula Mare a Brăilei, în zona fermei Filipoiu, la aproximativ 12 km distanţă de trecerea cu bacul.
Poliţia şi Jandarmeria au izolat zona, iar autorităţile locale au precizat că doar Ministerului Apărării Naţionale este abilitat să comunice pe acest subiect.

Ulterior, aceeaăi sursă, a precizat că o dronă a fost filmată în Brăila, joi seară, în jurul orei 20:00, deasupra caselor din zona Grădina Mare, aproape de Dunăre.

Poliția și Jandarmeria au blocat drumurile de acces, iar un elicopter militar a adus o echipă de investigație. Căutările se concentrează pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Localnicii spun că resturile dronei ar fi fost găsite lângă o fermă.

Pe rețelele sociale, utilizatorii au început să posteze imagini care prezintă un obiect zburător, asemănător cu o dronă, care zboară deasupra unui cartier din Brăila.

“Scotea un sunet ciudat, puternic”, a declarat cel care a filmat.

Incidentul nu a fost confirmat oficial şi nu a fost emis niciun mesaj RO-Alert, aşa cum s-a întâmplat în cazul unor situaţii similare, când, în contextul conflictului din Ucraina, fragmente de dronă au ajuns pe teritoriul României.

Localnic: Bănuiesc că a fost lovită de ceva și a pierdut direcția.

Reporter: Să fi fost interceptată?

Localnic: Nu știu. Poate să fi fost interceptată de români sau de ucraineni. Nu se știe de unde a venit. Poți să te trezești cu orice, de oriunde.

Locul unde a căzut posibila dronă se află în Insula Mare a Brăilei, la 8 kilometri de oraș și la peste 20 de granița cu Ucraina. Locanicii sunt speriați și spun că niciodată nu s-a mai întâmplat ca un astfel de obiect să pătrundă atât de adânc, după cele câteva incidente care au avut loc, la Dunăre, de la începutul războiului din Ucraina.

Localnic: Ce să auzim… Un vuiet, un haos

Reporter: Cum făcea?

Localnic: Un huruit și pe urmă buuuuum!

Reporter: Cum vă explicați ca a ajuns până aici?

Localnic: Smârdanul e aici, Tulcea e în partea aia, Macinul și probabil că de acolo a venit la noi. Că e de la ucraineni.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării precizează doar că au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian, posibil o dronă, pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei.

Col. Corneliu Pavel, șef Serviciu Informare Publică MApN: „Ministerul Aprării Naționale Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, desfășoară în prezent cercetarea incidentului”.

Până acum, Tulcea era singurul judeţ din România pe raza căruia au fost descoperite, anul trecut, fragmente de drone folosite de Rusia în atacarea porturilor ucrainene de la Dunăre.

Nicio persoană nu a fost rănită, din datele avute la acest moment.

Ca şi la precedentele incidente, informaţiile oferite de oficiali sunt foarte sumare, existând o adevărată secretomanie.

”În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei. Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, desfășoară vineri, 29 martie 2024, cercetarea incidentului, conform procedurilor operaționale specifice”, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Conform debraila.ro, un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăila, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp. Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind extrem de vizibil și din aer. Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.

La faţa locului se fac cercetări. În Insula Mare a Brăilei sunt reprezentanţi ai Armatei şi ofiţeri SRI, care ridică fragmentele de dronă pentru a fi analizate şi pentru a stabili ce fel de dispozitiv aerian fără pilot era.

Drona militară a căzut la 7 km distanţă faţă de municipiul Brăila. Fragmentele au fost descoperite seara trecută, atunci când s-a şi dat alarma. Au fost convocaţi în şedinţă de urgenţă toţi şefii instituţiilor care a atribuţii în astfel de situaţii. Tot noaptea trecută au fost blocate căile de acces care duc către acel loc. Echipajele de poliţie au blocat inclusiv drumurile secundare.

Craterul format în urma impactului cu solul este unul considerabil, având un diametru de aproximativ 4 metri. Încă nu se ştie când a căzut acea dronă acolo.

Cu ce sisteme anti-dronă se poate apăra România, în cazul unui bombardament.

Sistemele folosite de Armata României sunt Osa-AKM sau Gepard. Sunt mobile și extrem de eficiente pe rază scurtă și medie. Gepard și Osa sunt sisteme de apărare antiaeriană blindate, capabile să depisteze ținte la altitudini de doar 10 metri, care zboară cu viteze de maximum 300 de kilometri pe oră. Sunt dotate cu muniție cu rază de acțiune de până la 7 kilometri.

Osa-AKM este special conceput pentru a doborî avioane și drone, cum ar fi cele folosite de ruși la granițele noastre, Shahed-136 sau Geranium-2. Aceste sisteme zborară la altitudini joase, duc până la 200 de kilograme de muniție și nu depășesc viteze de 190 de kilometri pe oră.

Atac masiv al Rusiei, cu drone, rachete de croazieră și hipersonice, asupra mai multor zone din centrul și vestul Ucrainei. Deși Armata Ucraineană susține că a interceptat 84 din 99 de ținte aeriene, trei termocentrale au fost lovite și avariate grav. Polonia şi-a mobilizat avioanele iar în România, o dronă a căzut în Insula Mare a Brăilei. Armata Rusă a lansat unul dintre cele mai puternice atacuri aeriene combinate de până acum şi a vizat în special infrastructura energetică a Ucrainei.

Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko. Polonia a anunţat întărirea supravegherii spaţiului aerian polonez iar Armata Română a anunţat identificarea unor fragmente care par a fi de dronă militară pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Sasul Klaus Iohannis, ”Președintele tuturor românilor”, și turist de lux, la Întâlnirea Internaţională a Saşilor de la Sibiu: ”Alle Menschen werden Brüder”

Facebook 383 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sasul Klaus Iohannis, ”Președintel…