Acasă Declarații Ciolacu, precizări despre prețul unic la energie și compensarea facturilor în funcție de venit: ”Nu înseamnă că se măresc prețurile”

Ciolacu, precizări despre prețul unic la energie și compensarea facturilor în funcție de venit: ”Nu înseamnă că se măresc prețurile”

0
267

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre prețul unic la energie și compensarea facturilor în funcție de venit: ”Nu înseamnă că se măresc prețurile”.

Liderii PSD vor să refacă de la zero regulile privind facturile românilor. Marcel Ciolacu a vorbit despre un preț unic la energie și gaze naturale, iar compensarea să se aplice în functie de veniturile românilor, nu în functie de pragurile de consum, asa cum se întâmplă în prezent.

Românii ar putea plăti un preț unic de 1,3 lei/kWh, un preț aproape dublu față de pragul maxim de compensare, de 0,68 de lei/kWh. Social-democrații vor ca compensarea facturilor să nu se mai facă în funcție de consum, ci de venit.

Nu compensezi ca tu să ai un profit de 3000%. Așa ceva nu se întâmplă niciunde în lume. Așa că vii cu un preț maximal și menții compensările așa cum au fost. Nu poți să compensezi între 1,3 și 5. Eu, stat, aș compensa un profit al cuiva din banii noștri, de la toți. O șmecherie. O tâmpenie creată din liberalizarea prețurilor. Și atunci am creat clar ca producătorul să aibă contract direct cu consumatorul final în industrie. Statul rămâne în continuare și compensează, nu înseamnă că se măresc prețurile. Dar când construiești bugetele, cel puțin bugetul pe anul viitor, ai ceva predictibil. Eu m-am săturat. De exemplu, în momentul acesta, depui dosare la ANRE, ANRE le trimite la Energie, Energia le trimite la Muncă, parte din ele”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum ar trebui să arate o schemă care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, Ciolacu a spus că: ”Avem actul. Este un preț maximal. Scade piața. Normal că scade și prețul. Eu vorbesc cu dvs despre o decizie politică. Modificările pe care le vom face în Parlament, după ce le convenim în coaliție, legislația secundară nu e treaba noastră. E treaba ANRE, dar sunt ferm convins că vor veni cu lămuriri. Nu suntem de vină eu și PSD că cineva a vândut toată energia pe anul acesta și aproape 60% din energia pe anul viitor. Nu trebuia eu, președinte al PSD și președinte al Camerei Deputaților, să vin. Dar având ordonanța în Parlament e normal că am făcut grup de lucru în Parlament. Ministrul Energiei trebuia să vină cu toată această schemă. Eu nu am citit o hârtie de când e această criză de la ministrul Energiei”.

Sunt lucruri pe care le vom pune la punct cu tot sistemul prin amendamente. În loc să simplificăm procedurile până acum am ajuns să le complicăm. Rămâne acel barem de 0.68. Normal. Dacă vrem să folosim fonduri europene de la Comisia Europeană, mai ales fonduri europene din exercițiul financiar trecut, avem această disponibilitate…”, a adăugat liderul PSD.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu, a vorbit despre urmările embargoului pus asupra motorinei rusești: ”Nu există motive de îngrijorare”

Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu, a vorbit despre urmările embargoului pus a…