Acasă Politic Replicile din şedinţa de 16 ore, în care fosta alianță PSD-PNL a renunţat la Cătălin Cîrstoiu: „Vindec Bucureştiul, oraşul bolnav” şi „Ai sindromul Stockholm”

Replicile din şedinţa de 16 ore, în care fosta alianță PSD-PNL a renunţat la Cătălin Cîrstoiu: „Vindec Bucureştiul, oraşul bolnav” şi „Ai sindromul Stockholm”

0
0
103

Replicile din şedinţa de 16 ore, în care fosta alianță PSD-PNL au renunţat la Cătălin Cîrstoiu: „Vindec Bucureştiul, oraşul bolnav” şi „Ai sindromul Stockholm”.

PSD şi PNL nu mai dansează în doi. Coaliţia a renunţat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu, după o şedinţă maraton de 16 ore. Până la urmă, partidele aflate la guvernare vor avea candidaţi separaţi pentru fotoliul de primar general al capitalei: Gabriela Firea din partea PSD şi Sebastian Burduja de la PNL.

Stenograme incendiare din ședinta maraton a Coaliției, în urma căreia PSD și PNL au decis să o ia pe drumuri separate, dar și să îl retragă din cursă pe medicul Cătălin Cîrstoiu. După mai bine de 14 ore de discuții, în care au fost propuși diferiți oameni cheie din lumea politică, s-a ajuns și la un consens: Gabriela Firea – candidat PSD și Sebastian Burduja – candidat PNL. Care au fost celelalte propuneri, cum a reacționat Cătălin Cîrstoiu la vestea că trebuie să se retragă, dar și ce alte cuțite s-au aruncat în timpul indeciziilor.

Aseară a avut loc o şedinţă maraton, care a durat mai bine de 16 ore, la Palatul Victoria, o şedinţă care s-a terminat târziu în noapte cu decizia luaţă de Coaliţie de a retrage sprijinul politic pentru medicul Cătălin Cîrstoiu şi de a merge în cursa pentru Primăria Capitalei cu doi candidaţi separaţi: Gabriela Firea, lidera PSD Bucureşti, şi Sebastian Burduja, liderul PNL, din Capitală, cei care, iniţial, aveau rolul de a coordona campania pentru Cătălin Cîrstoiu şi de a încerca să-l promoveze astfel încât acesta să adune voturi în cursa pentru PMB.

Nu a mai fost cazul pentru că, aseară, medicul Cătălin Cîrstoiu a părăsit nervos şedinţa după şase ore de discuţii. A fost chemat la Palatul Victoria, undeva la ora 18, iar liderii Coaliţiei – spun sursele Observator – i-au recomandat să se retragă de bunăvoie, să iasă în spaţiul public şi să anunţe că îşi retrage candidatura, ceea ce medicul Cîrstoiu ar fi refuzat. El le-a spus lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă faptul că mandatul său este pe masa Coaliţiei, iar dacă este să fie retras atunci Coaliţia PSD – PNL, cea care l-a propus iniţial, ar trebui să-şi asume această responsabilitate şi să anunţe retragerea sa.

Nu s-a mai întâmpla acest lucru. După plecarea medicului Cătălin Cîrstoiu de la Palatul Victoria, cei doi lideri ai Coaliţiei au luat decizia de a merge cu cei doi candidaţi separaţi. „De astăzi, dansul în doi s-a terminat”, a transmis astăzi Marcel Ciolacu, făcând referire la faptul că până acum am fi avut o luptă în doi între Nicuşor Dan şi Cristian Popescu Piedone, „dar aceasta este cea mai bună decizie pentru capitală”, spune liderul social-democraţilor. Acelaşi Marcel Ciolacu care, declara ieri, că cu siguranţă Coaliţia va avea un candidat comun pentru PMB.

Tot aseară, potrivit surselor politice, Cătălin Cîrstoiu le-a declarat liderilor politici că el „este cel mai bun, a câștigat toate bătăliile în viaţa lui şi că a prezentat proiectul” prin care „va vindeca Bucureștiul, orașul bolnav”. În cadrul aceleiaşi întâlniri, fostul premier Mihai Tudose i-a transmis medicului Cîrstoiu că „este Don Quijote şi că i s-a făcut o nedreptate”. Potrivit aceloraşi surse politice, lui Cîrstoiu i s-a transmis şi că „are Sindromul Stockholm”.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu a vorbit foarte mult în timpul întrevederii, dar a fost hotărât să-l retragă pe Cîrstoiu din cursa pentru PMB. Alte nume vehiculate pentru a-l înlocui pe medicul Cătălin Cîrstoiu, înaintea deciziei de a continua cu doi candidaţi separaţi, au fost: Marcel Boloş, actualul ministru al Finanţelor, Rareş Bogdan şi Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Aşadar, în acest moment vom asista la o situaţie paradoxală, nemaiîntâlnită pe scena politică: PSD şi PNL vor avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei, dar vor avea candidaţi separaţi la sectoare şi liste comune de consilieri pentru cele şase Consilii de sectoare. S-a mai stabilit ieri în Coaliţie că Gabriela Firea şi Sebastian Burduja nu se vor ataca în această campanie. Lideri cu influenţă la vîrful PSD spuneau că există totuşi riscul ca Gabriela Firea să împartă voturile electoratului de stânga din Capitală cu Cristian Popescu Piedone.

Nouă ore au jucat ping-pong cu candidatura la București, 5 ore s-au chinut să-l facă pe doctor să se retragă singur. În pauze, Ciolacu a încercat să-l ia pe Ciucă la sentiment și să-i vorbească despre binele alianței și viitorul țării. Sfătuit de liberalii cu experiență politică, generalul s-a ținut tare.

Ședința maraton n-a fost numai scandal și tensiune. Liderii au râs ei înșiși de situația în care au ajuns și s-au convins reciproc să candideze. Mihai Tudose a propus să candideze Nicolae Ciucă. Când din tabăra liberală i s-a răspuns “da’ de ce nu candidează Marcel?”, a răspuns: “Păi Marcel are servici”. Pentru primăria București, au fost rostite toate numele dinăuntrul și din afara partidelor, începând cu membrii celor două delegații.

Când a venit rândul lui Sorin Grindeanu, acesta a răspuns că nu nu poate să candideze pentru că nu are viză de flotant. Replica de la PNL: “Lasă că te rezolvă Bode (ministrul de Interne)”. Pe măsură ce orele se scurgeau și Ciucă și Ciolacu se tot retrăgeau împreună, creștea și nervozitatea delegaților obosiți de baletul politic. Un pesedist a întrebat cu năduf “Dar cât ne mai țin ăștia doi aici?”. Încă șase-șapte ore, când se trezește Iohannis pe fusul orar din Seul”, i-a răspuns un lider PNL.

Scena chemării doctorului Cîrstoiu a fost și ea plină cu momente penibile. De fiecare dată când Marcel Ciolacu îl ruga să se retragă, Cîrstoiu a răspundea la fel: “N-am de ce, retrageți-mi voi sprijinul politic”. Premierul a apelat la toate argumentele: de la “linșajul de presă” care i-a decimant candidatura, la faptul că aceste atacuri de la jurnaliști vor transforma campania electorală într-o discuție despre problemele sistemului de sănătate.

Doctorul a fost lăudat pentru conferința ad-hoc din fața Spitalului Universitar, în care a dat explicații despre acuzația de incomptabilitate, și pentru capacitatea de a rezista în fața atacurilor cvasiunanime ale presei. “Sloganul meu de campanie ar fi trebuit să fie #Rezist”, a răspun Cîrstoiu. Doctorul i-a întrebat în repetate rânduri pe liderii coaliției dacă au ce să-i reproșeze și de fiecare dată i s-a răspuns că nu.

A fost însă presat constant să iasă singur din cursă și să facă anunțul “fie și printr-o mică postare pe facebook”. Cîrstoiu a refuzat cu același argument: “Anunțați voi, că voi m-ați propus”. A plecat în cele din urmă, spunându-le politicienilor să ia o decizie și să-l anunțe și pe el. Doctorului nu i-a mai fost comunicată hotărârea finală.

Pe la 12 noaptea, când a devenit clar că liberalii nu sunt de acord cu ultimele două opțiuni rămase (să nu existe niciun candidat și să fie susținut din umbră Piedone sau să se găsească un candidat foarte slab, care ar fi dus voturile tot spre Piedone), Marcel Ciolacu a răbufnit: “A fost total necolegial că mi l-ați aruncat mie pe Cirstoiu (aluzie la declarația lui Ciucă privind faptul că PNL a aflat cu două zile înainte de la Ciolacu despre candidatura doctorului).

Singura variantă rămâne atunci să candidăm separat la Primăria Generală și să candideze șefii de organizații”, adică Gabriela Firea și Sebastian Burduja. Practic, liderii coaliției, acești strategi ai stabilității, au ajuns, după un bâlci de trei luni, fix în punctul din care au plecat, cu costuri foarte mari de imagine și cu o alianță slăbită, care foarte proabil se va rupe după europarlamentare.

CULISELE DISCUȚIILOR DIN ȘEDINȚA MARATON A COALIȚIEI

NICOLAE CIUCĂ: Dacă vom fi incoerenți în decizie, atunci se va specula.

MARCEL CIOLACU: Ne trebuie un candidat de top. Rareș, nu glumesc!

RAREȘ BOGDAN: PNL va fi demantelat de toți analiștii care îl ajută pe Nicușor.

DAN MOTREANU: Pentru mine este foarte bun și Grindeanu.

MARCEL CIOLACU: N-ai înțeles, voi trebuie să veniți cu propunere.

RAREȘ BOGDAN: Domnul ministru Grindeanu.

MARCEL CIOLACU: Trebuie să faceți voi propunere, dar nu de la noi.

NICOLAE CIUCĂ: Noi acum ne uităm unii la alții și așteptăm soluția.

MARCEL CIOLACU: Te bagi tu, Rareș?! Că eu m-am uitat la TV și am văzut cum dați că l-am propus eu pe domnul Cîrstoiu.

RAREȘ BOGDAN: Mulțumesc, nu!

DAN MOTREANU: Noi susținem propunerile tale.

MARCEL CIOLACU: Uite, eu îl propun pe Rareș. Dacă asta e tot ce puteți. În loc să vorbim despre Clotilde și despre dezastrul lui Nicușor, voi vă spălați pe mâini.

CĂTĂLIN CÎRSTOIU: Nebunia asta a mea mă va face să câștig. Soția mea îmi dă mesaje să nu cedez, că voi câștiga. Eu nu am pierdut nicio luptă în viața mea.

MIHAI TUDOSE: Don Quijote. Te bați cu morile de vânt.

MARCEL CIOLACU: Săptămâna viitoare vom fi tot aici, în aceeași situație.

Cătălin Cîrstoiu a plecat nervos, după 6 ore: Aveți mandatul meu pe masă.

Au urmat alte aproape două ore în care s-au reluat alte variante, cea mai discutată fiind propunerea Daniel Zamfir, dar Mihai Tudose și Dan Motreanu au spus că vor pierde cu el.

Sorin Grindeanu propune să fie Sebastian Burduja candidat comun.

Nicolae Ciucă, Lucian Bode și Dan Motreanu resping propunerea: Burduja nu vrea.

SORIN GRINDEANU: Să-l sunăm să-l întrebăm (S. Burduja se află în Coreea de Sud, în delegația guvernamentală care-l însoțește pe președintele Klaus Iohannis – N.R.). Liderii PNL refuză și schimbă subiectul.

MARCEL CIOLACU: Atunci mergem cu candidați separați. Nicolae Ciucă a fost de acord.

Liderii l-au sunat pe Sebastian Burduja, care, la primele apeluri, nu a răspuns. În Coreea de Sud era 6:00 dimineața.

NICOLAE CIUCĂ: Sebi, eu când plecam cu președintele în deplasare nu puteam să pun geană pe geană. Și tu dormi…

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kelemen Hunor îi răspunde lui Rareș Bogdan: ”Nu îmi pun mari speranțe în candidatura lui Iohannis la NATO, de la ambiție personală și până la funcție e cale lungă”

Facebook 15 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kelemen Hunor îi răspunde lui Rareș…